Nordre Aker Budstikke

Disen-kokken demonstrerte i frustrasjon:

– Vi håper de på Stortinget har et snev av samvittighet

Disen-bosatte Jørn Lie, som driver Gamle Raadhus og Vaaghals, er tidligere manager for kokkelandlaget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Flere hundre ansatte i utelivsbransjen slo på kjeler og gryter da de lørdag demonstrerte mot regjeringens forslag til lønnskompensasjon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2021 kl 16:48

OSLO: Ansatte og eiere i utelivsbransjen står sammen i kravet om at de ikke kan akseptere kutt i lønna fordi de nok en gang er rammet av skjerpede koronarestriksjoner for å bremse smittespredning. Med taktfaste rop ba de om full lønn da de samlet seg foran Stortinget.

– Dette er en demonstrasjon som jeg tok initiativ til for å vise frustrasjon og sinne over behandlingen av vanlige ansatte på barer og i hoteller og hele dette segmentet. For tredje gang på to år må folk som arbeider i denne bransjen, miste en stor del av lønna si, sier restauratør James Stewart-Maxwell til NTB lørdag formiddag.

Mange hadde møtt opp til demonstrasjonen for bedre kompensasjonsordning til restaurant, bar, hotell og uteliv. Foto: Terje Pedersen/NTB

Kokkeklær, gryter og panner

Fredag la regjeringen fram sitt forslag til lønnsstøtteordning for de delene av næringslivet som er berørt av den nye omfattende nedstengningen som skal hindre spredningen av omikronvarianten. Over 300 mennesker møtte opp på demonstrasjonen foran Stortinget. Mange var kledd i kokkeklær og slo på gryter og panner for å vekke politikerne som nå skal ta stilling til regjeringens forslag.

En rekke stortingspolitikere møtte de opprørte demonstrantene, blant annet Høyres næringspolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland, Venstres Ola Elvestuen og SVs Andreas Sjalg Unneland. Profilerte kokker som Bent Stiansen og Terje Ommundsen holdt appeller.


Stjernekokk Bent Stiansen og Andres Gøbel (t.h.) Foto: Terje Pedersen/NTB

Også sjefen i Nordic Choice Hotel, Torgeir Silseth, snakket til de mange oppmøtte. Sammen med Thon Hotels varslet hotellkjeden fredag at flere tusen ansatte går mot permittering allerede før jul etter at regjeringen la fram sitt forslag.

Permitteringsvarsel som julegave

Disen-bosatte Jørn Lie, som driver restaurantene Vaaghals og Gamle Raadhus, deltok i demonstrasjonen, og sier til Nordre Aker Budstikke at det er veldig trist å bli nedstengt for tredje gang for serveringsbransjen.

– De kaller det ikke nedstengning men det er i praksis det de har gjort ved å ta fra oss 60% av kapasiteten med meter’n og ikke minst å innføre skjenkeforbud. Samtidig har de skremt folk fra å gå ut, noe som har ført til et skred av avbestillinger for alle, som igjen har gjort at det ikke er mulig å holde oppe, sier Lie.

– Det som er ille er den situasjonen vi nå setter alle de ansatte i som dessverre har fått permitteringsvarsel som "julepresang". Vi hadde håpet at en lønnskompensasjon kunne gjøre at vi slapp dette men den som de kom med i går er så dårlig at vi ender opp med å ta den største byrden, da den dekker ca. 30% ved 100% nedgang i inntekter. Fleksibiliteten i den er håpløs og gir oss ingen valg.


For å være med i ordningen må restaurantene innen 21. desember ta tilbake alle permitteringsvarslene for å kunne være med i ordningen, påpeker Lie.

– Samtidig må vi da også ta alle ansatte tilbake, noe som er veldig risikabelt slik situasjonen er nå. Vi har i dag samlet bransjen og demonstrert foran Stortinget hvor vi krever 100% lønnsstøtte til våre ansatte. Vi håper de på Stortinget har et snev av samvittighet og får på plass en ordning før jul slik at våre ansatte kan feire uten den usikkerheten som vi er i nå. Vi er også veldig redd for at dette igjen fører til at vår bransje mister ytterligere kompetanse som vi er utrolig avhengige av, i tillegg til at det vanskeliggjør rekruttering til bransjen i fremtiden, sier Lie til Nordre Aker Budstikke.

Full lønn

Stewart-Maxwell sier kravet til politikerne er at ansatte som nå nektes å utføre jobben sin, som ledd i smittevernarbeidet, må få kompensert tap av lønn fullt ut.

– Ansatte får kuttet lønna med 20 prosent dersom de får kompensasjon, eller 38 prosent dersom de blir permittert, sier han.

– Hvis alle i Norge hadde mistet så stor del av lønna si, hadde det vært opprør i hele landet. Dette handler ikke om hvor mye bedriftene skal få, det handler om hvor mye enkeltmennesker skal miste av lønna sin.


Terje Ommundsen under demonstrasjon på Eidsvolds plass for bedre kompensasjonsordning til restaurant, bar, hotell og uteliv. Foto: Terje Pedersen/NTB

– Overkjørt

Marie Sneve Martinussen fra Rødt erklærte allerede fredag at lønnsstøtteordningen regjeringen har lagt fram, ikke vil være nok til at bedriftene tar folk tilbake i jobb. Lørdag uttrykte hun forståelse for hvor skjevt bransjen nok en gang ble truffet av smitteverntiltakene.

– De som jobber i bransjen, føler seg overkjørt og ofra med rette nå når de for tredje gang blir rammet av nedstengning og skjenkeforbud. Dette skjer nok en gang uten at de får tydelig nok og tidlig nok beskjed om inntekten deres sikres, sier hun til NTB.

Rødt-politiker Marie Sneve Martinussen under demonstrasjon på Eidsvolds plass for bedre kompensasjonsordning til restaurant, bar, hotell og uteliv. Foto: Terje Pedersen/NTB

Hun er kritisk til at regjeringen ventet så lenge før et forslag til løsning ble lagt fram, og viser til at selv Stortingets julelunsj ble avlyst så tidlig som 29. november. Først i forrige uke satte regjeringen seg ned og startet på en plan for å komme de rammede til unnsetning.

En dags varsel

– Folk er oppgitt, og det er forståelig når man blir ilagt yrkesforbud, i praksis i på en dags varsel og uten at myndighetene kan si hva som skjer med inntektene dine, sier hun videre.

Sneve Martinussen viser til at organisasjonsgraden innen hotell, restaurant- og barbransjen er lav. Mange som jobber der, er unge mennesker, og mange er kvinner.

– Dette er små arbeidsplasser. Hadde det vært et verft eller en fabrikk som var blitt stengt ned på dagen, hadde vi nok sett andre reaksjoner, sier hun videre.

Ingunn Suarez og Sverre Sivertsen fra Brasseri France. Foto: Terje Pedersen/NTB

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...