Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Margrethe (18) og Torje (15) er årets talenter:

Disse burde du følge med på

Talentprisen var litt av en julegave. Foto: Stella Oter Lindeberg

Nå har Nordre Akers Talentpris blitt delt ut nok en gang, og det var for mange flinke ungdommer i bydelen til å velge kun én. Sanger og låtskriver Margrethe Olsbu Frich (18) og fiolinist Torje Gunvaldsen Råbu (15) er årets talenter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2021 kl 11:45

UNG I NORDRE AKER: Nordre Aker Musikk- og Kulturutvalg (NAMK) har delt ut prisen, som består av heder, ære, diplom og 20.000 kroner, hvert år siden 2016. Nå har to nye talenter tredd inn i vinnernes rekker, og de er storfornøyde.

Dessverre har korona satt en stopper for årets vinnerkonsert, men her kan du møte de unge lovende.

Talentprisen

Prisen på inntil 20.000 kroner skal gå til et ungt talent innen musikk, dans eller teater, som er bosatt i Nordre Aker og som er (eller har vært) elev ved en ungdomsskole eller videregående skole i 2021 (eller er i alder fra 14-19 år som er aktiv på fritiden innen musikk, dans eller teater).

Ann Kristin Norum er splitter ny juryleder, og sa til lokalavisa i november at fjorårets nivå var skyhøyt. Og hennes kriterier er nok ikke lavere.

– Nivået var helt utrolig i fjor. Det her er ikke noen som gjør det lettvint og har fire timer øving i uka eller noe sånt.


Likevel har både Margrethe og Torje klart å imponere henne (og resten av juryen):

I sin avgjørelse har juryen lagt vekt på utøverens personlige vokaluttrykk og hennes evne til å lage gode, personlige låter. Juryen opplever at både sang og låtskriving viser musikalitet på et høyt nivå. Hun har ambisjoner og har gode forutsetninger for å lykkes i å videreutvikle sitt talent, skriver de om Margrethe.

I sin avgjørelse har juryen lagt vekt på hans dyktighet på instrumentet. På tross av hans unge alder viser han et meget høyt nivå. Juryen opplever at hans spill viser stor musikalitet og han gir sterke og gode tolkninger av musikken, skriver de om Torje.

Kraftfull singer-songwriter

Margrethe byttet ut fiolin med sang. Foto: Stella Oter Lindeberg

Margrethe Olsbu Frich (18) går tredje året på musikklinja ved Foss VGS, og har tidligere gått på Nordberg ungdomsskole. Hun synger de fleste sjangre, skriver egne tekster, spiller flere instrumenter, og er veldig glad for å vinne talentprisen.


– Det føles veldig, veldig gøy. Det var noe jeg bare søkte på for gøy, fordi skolen la ut om det, og jeg forventet ikke å vinne. Jeg hadde nesten glemt at jeg søkte på det! Men det er jo utrolig kult, og det føles fantastisk å få den anerkjennelsen. Nå føler jeg at jeg er på riktig vei, og jeg har fått bedre selvtillit på min egen låtskriving. Det betyr mye.

Hun forteller at pengene skal rett inn på sparekonto, og hun har foreløpig ikke bestemt seg for hva de skal brukes til. Men noen ideer har hun:

– Betaling av utstyr, sangtimer, betaling av produsenter, eller studier som koster penger. Så det er mye de kan gå til!

Margrethe startet karrieren allerede i 1. klasse som fiolinist i Nordberg strykeorkester, men la fra seg fiolinen i 4. klasse. Hun ville nemlig ha et instrument hun kunne synge til. Likevel mener hun at erfaringen som fiolinist ga mye verdifull læring om musikkteori.

– I 5. klasse bodde jeg et år i USA, og da begynte jeg både å spille gitar og å skrive låter. Og siden jeg bodde i USA, skrev jeg på engelsk, og det gjør jeg fortsatt. Det er litt rart, men det har bare blitt sånn.


Da hun kom tilbake fra det store utland, begynte hun på musikal, hvor hun fortsatte helt til i fjor, og deltok i en rekke produksjoner.

– Der fikk jeg trent opp sangstemmen til en musikalsjanger også, så jeg fikk hentet frem de kraftfulle aspektene ved min sangstemme, og det har på en måte blitt mitt varemerke.

Og på videregående ble det musikklinja med sang som hovedinstrument, og der har hun drevet med alt fra viser, til klassisk, jazz og pop.

Margrethe har altså testet det meste, men hun forteller at det er selve skrivingen som er det viktigste:

– Jeg har hentet inn impulser fra alt mulig, men det er særlig låtskriving jeg synes er gøy. Å kunne formidle egne ideer.


Hun har mange inspirasjonskilder, og deler opp forbildene mellom sang og låtskriving. Når det kommer til tekst, er det Carole King som står på toppen av lista – en av verdens mest vellykkede kvinnelige låtskrivere, som blant annet står bak sanger fra The Beatles og Mariah Carey. Norske Highasakite skal man heller ikke kimse av, ifølge Margrethe.

– Når det kommer til sang, er jeg veldig stor fan av Yebba, wow! Og Céline Dion, selvfølgelig.

Tidligere vinnere av Nordre Akers Talentpris

2016: Gustav Rørmark (fiolin) og Guro Eliassen Kverndokk (sang, jazz) - prisen ble delt mellom vinnerne

2017: Margrét Ó. Erlendsdóttir (sang, musikalteater)

2018: Ella Skorgan (dans)

2019: Kevin Olsen Vadsten (bass, komposisjon)

2020: Jørgen Westgaard Bjelkerud (trombone) og Simen Kraggerud (piano)

Prisen deles ut av Nordre Aker Musikk- og Kulturutvalg (NAMK), og hovedpremien er på inntil 20.000 kroner. Støttes av Frivillighetsmidlene i Bydel Nordre Aker og Nordberg Lions Club.

Mye på gang

På Majorstuen skole. Foto: Privat

Torje Gunvaldsen Råbu (15) er fra Korsvoll, og har spilt fiolin omtrent så lenge han kan huske. Han har spilt i kvartetter, duoer, orkestre, og har til og med vært med (og fikk gullknappen!) på Norske Talenter. Nå om dagen går han i 10. klasse på Majorstuen, landets eneste ungdomsskole med musikklinje.

Han er enig med Margrethe – det er skikkelig kult å få både pris og anerkjennelse:

– Jeg ble så klart veldig glad for å vinne, og det er fint å få anerkjennelse fra bydelen. Det er fint å få den selvtilliten, og at noen ser at du er god. Også er det jo bra å få de pengene.

Og pengene skal brukes på noe ganske spennende. Til våren, skal han nemlig delta i Johansen International Competion: En prestisjetung konkurranse for unge strykere i Washington. Totalt skal det deles ut over 600.000 i premier, og flere stipender til anerkjente musikkinstitutter. Konkurransen foregår hvert tredje år.

– De pengene går nok til turen til Washington. Det blir en uke eller noe, så vi må reise litt og se byen.

Torje forteller at han også hadde sine spede musiker-begynnelser i Nordberg strykeorkester som 1. klassing, og roser både lærere og ledelse i orkesteret. Han har fortsatt kontakt med dem, og var med helt til han fylte 11.

– Da jeg skulle begynne i 5. klasse, startet jeg på Majorstuen og Barratt due, og der får man integrert alle mulige musikkting i skolehverdagen. Du får blant annet kor, piano, musikkteori og orkester, og det er gratis. Det er veldig fint.

Ellers, er han med i strykekvartetten Saphir, som man fikk se på Norske Talenter i 2019. Kvartetten har også deltatt i Midgardkonkurransen 2021, hvor de sammen vant Ensambleprisen, og Torje stakk selv av med Stryk 2-prisen. I tillegg vant de Ungdommens Musikkmesterskap tre år på rad, og har spilt på både slottet, Nobels fredssenter og Nasjonalteatret.

– Det var veldig gøy å være med på Norske Talenter. Særlig det å kunne ta med klassisk musikk til en befolkning som ikke hører så mye på det.

Inspirasjonen har han ikke like lett for å peke ut, men den kommer utvilsomt fra flere steder:

– Jeg har egentlig veldig mange forbilder, men jeg føler at jeg lett lar meg inspirere av folk som er flinke. Også er det veldig mange fiolinister jeg synes er veldig flinke. Det viktigste er at man kan lære av folk som får til utrolige ting, uansett hva det er.

– Hva er ambisjonene deres?

– Jeg har jo veldig lyst til å drive med musikk, og det er det som gjør meg glad. Også har jeg kjempelyst til å spille inn min egen musikk. Jeg har satt meg ett livsmål, og det er å gi ut et album. Det er ikke så farlig om noen hører det engang. Så lenge jeg får gitt det ut, sier Margrethe.

– Det er litt vanskelig å ha noen konkrete ambisjoner, synes jeg. Jeg har alltid som mål å utvikle meg, og det viktigste er at jeg får lov til å gjøre noe som er meningsfullt for meg. Det å få spille med et orkester er kanskje en slags drøm. Det er en stor mulighet som ikke mange får.

Inspirasjonspriser

I tillegg til vinnerne ble det delt ut to inspirasjonspriser, som får 1000 kroner hver. Nordre Aker Inspirasjonspris for 2020 gikk til Mathea Kvalvåg-Andersen (klassisk sang) og Iris Engeness (dans). Juryen har stor tro på deres talent og håper at prisen vil motivere til videre arbeid.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...