Nordre Aker Budstikke

Har bestemt seg:

Dyra som skal til Sogn for å gjøre seg fete

Innenfor noen avgrensede områder ved Sognsvanns nordende skal Bymiljøetaten utplassere beitedyr i sommer. Foto: Christian Fredrik Borg

Inngjerdingen er snart klar, så skal bare gresset gro så det blir til fôr, og så kan kuene starte sommerferien på Sogn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2021 kl 20:28

SOGNSVANN: I disse dager blir arbeidet med gjerdene i nordenden av Sognsvann ferdigstilt. Det kommer grinder, og gjerdene strammes opp.

Bakgrunnen er at Bymiljøetaten vil tilrettelegge for økt biologisk mangfold og «skape et element som er viktig for naturopplevelsen til markabrukere», har de tidligere opplyst til Nordre Aker Budstikke.

I et nytt brev fra etaten, som Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til, kommer det frem at det vil være «Herefordkyr», som skal beite ved Sognsvann.

«Rent fysisk vil dyrene være inngjerdet med sauenetting på 120 cm, pluss en topptråd som kan være strømførende dersom det er behov. Dette er et gjerde som vi har svært god erfaring med når det gjelder å minimere hundeangrep», heter det blant annet i brevet.


Bymiljøetaten påpeker at disse gjerdene vil være tryggere, med tre strømførende tråder.

Det er kuer som Bymiljøetaten skal utplassere ved Sognsvann. Foto: Terje Pedersen / NTB (Illustrasjonsfoto)

Fra Bogstad til Sognsvann

Brevet er sendt til Dyrebeskyttelsen Norge. Organisasjonen skriver at de har blitt kontaktet av flere som uttrykker bekymring for beitedyrene i området.

«Kyr er mye mindre utsatt for hundeangrep enn sau. (...) Vi forstår bekymringen rundt dette, men føler oss ganske sikre på at dyrene skal få en fin sommerferie på Sognsvann», svarer Bymiljøetaten.

Seksjonssjef for Nordmarka i etaten, Knut Johansson, opplyser at dyrene vil komme fra Bogstad besøksgård.


– Når skal de utplasseres?

– Først må det komme opp gress som fôr til dyrene. Foreløpig er alt gress fra i fjor, dødt og med lite næring.

Det er ved nordenden av Sognsvann Bymiljøetaten har gjerdet inn flere områder.

Tilsyn av ansatte og frivillige

Det er ikke bestemt hvor mange kuer som skal tilbringe sommeren ved Sognsvann.

– Det må ses i sammenheng med andre steder som vi også skal ha beitedyr i arbeid for å skjøtte kulturlandskapet, forklarer Johansson.


– Hvordan vil dyrene bli passet på?

– Dyrene vil ha daglig tilsyn av de ansatte i seksjonen i tillegg til samarbeid med frivillige, svarer Nordmarka-sjefen.

Skulle gjøre ny vurdering

Gjerdene som skal holde beitedyrene på plass, har også vært stridens kjerne i en konflikt mellom bystyrepolitiker Bjørn Revil (FNB) og miljø- og samferdselbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Revil mener at inngjerdingen er i strid med friluftsloven og krever den fjernet. Byråden har på sin side svart at hun vil be Bymiljøetaten om en ny redegjørelse om inngjerdingen og hvordan den vil bidra til økt biologisk mangfold.


Ifølge Johansen er registrering og kartlegging av biologisk mangfold på Oslo kommunes arealer i marka, noe som i stor grad pågår løpende i en mer tilfeldig form.

Han sier at de likevel har en pågående totalkartlegging for å sikre at ikke skogbruk og andre inngrep ikke skader spesielt viktige hensynsområder.

Trær er hugget for å tilrettelegge for beitedyrene. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hvordan utviklingen av arter og mangfold utvikler seg på området, kan vi ikke si noe om før det har gått noen år. Nå har vi kun forventninger, fakta kommer over tid, uttaler Johansson.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...