Disse elevene er de «beintøffeste» i hele Oslo!

BEINTØFFE: Klasse 5C på Ullevål skole er årets fylkesvinnere i Oslo, i kampanjen Beintøft. Foto: Ullevål Skole
Elevene i klasse 5C på Ullevål skole reiste i september 1895 miljøennlige kilometer til og fra skolen.
Publisert: 09.10.2019 kl 13:20
Sist oppdatert: 09.10.2019 kl 13:41
ULLEVÅL: Beintøffe barn i hele landet gikk i september 31 ganger rundt jordkloden, i Norges største gå til skolen-aksjon for barneskolelever.
Over 55.000 skoleelever var påmeldt til å ta beina fatt og konkurrere i å reise miljøvennlig til skolen. På denne måten er man med på å forurense mindre, skape tryggere skoleveier, få bedre helse og ikke minst ta vare på naturen.
Til sammen har deltakerne tilbakelagt 1,2 millioner bilfrie kilometer enten ved å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen.
Og klasse 5C på Ullevål skole ble årets fylkesvinnere i Oslo!
Vant 5000 kroner
I løpet av Beintøft har elevene vært gjennom fire ukesoppdrag med ulike tema: Trafikksikkerhet, matpakkens reise, forsøpling og friluftsliv og natur. For å oppnå full poengsum i konkurransen ble det satt som krav at klassene må ha engasjert seg i ukesoppdragene. Her har det kommet inn kreative, morsomme og interessante bilder og tegninger.
Den totale poengsummen til klasse 5C på Ullevål ble 2395, og de har reist 1895 miljøvennlige kilometer.
- Veldig morsomt at man kan få opplevelsen av å vinne 5000 kroner når vi har gjort masse gøye ting. Vi har lagd fine tegninger sammen og samarbeidet ordentlig, det er jo gøy, sier elevene og lærer, Helle Rohde Bones, til Nordre Aker Budstikke.
Elevene syns det er fint å ha fått penger for å ha gjort morsomme ting, og for samtidig ha gjort noe bra for miljøet. Klassen har lært at man skal passe på naturen, og i stedet for å hive søpla kan man lage noe fint av det. De har også lært at det er viktig å samarbeide som en hel klasse.
- Vi har gjort to ting: Vi har hjulpet miljøet og gjort noe med det. Vi plukket plast og brukte det i ukesoppdraget, da hjalp vi naturen. Så det er veldig stas! Det er helt ekstremt gøy å vinne for å ha gjort noe bra for naturen, sier de.
Pengepremiene skal bidra til videre miljøvennlig aktivitet og komme hele klassen til gode. Klasse 5C har ennå ikke avgjort hva pengene skal brukes til, men elevene har kommet med mange gode forslag.
- Nå må vi stemme over noen av forslagene. Elevene har blant annet foreslått planter til klasserommet, sparesykkelrampe, akebrett, pinnedyr, hengekøyer, forskerutstyr og innkjøp av plukkeutstyr og starte en plastklubb som plukker plast en gang i uken.
Barna kan igjen inspirere foreldrene
– Ved å la bilen stå hjemme bidrar vi til mindre forurensning der vi bor, luften blir renere, området rundt skolen blir tryggere og det blir mindre CO2-utslipp fra biler. Når 55 000 foreldre setter igjen bilen hjemme, viser det at vi alle kan være med på å spare miljøet for mye belastning, sier prosjektleder Kaspar Tjeldflaat Steudel i Miljøagentene i en pressemelding.
Selv om mange barn allerede går eller sykler til skolen, ser vi at denne kampanjen bidrar til økt engasjement rundt egen skolevei, fortsetter han. Og med slike resultater kan barna igjen inspirere foreldre til å velge miljøvennlig reisevei i hverdagen, sier Steudel.
Fakta: Beintøft
Beintøft er Norges største gå-til-skolen-aksjon, og varer i hele september. Med Beintøft ønsker Miljøagentene å bidra til større miljøengasjement og bevisstgjøring av miljøproblemene tilknyttet bilkjøring i skole og lokalsamfunn. Miljøvennlig transport til og fra skolen gir mindre luftforurensing lokalt og lavere CO2-utslipp skapt av biltrafikk. Det oppstår færre trafikkfarlige situasjoner, og barna blir mer opplagt til å ta til seg kunnskap gjennom hele skoledagen.
Beintøft er en nasjonal kampanje i regi av Miljøagentene, i samarbeid med Loop Miljøskole og støttet av Miljødirektoratet, Samferdselsdepartementet, Handelens Miljøfond og Norad. Les mer om konkurransen på www.beintøft.no.
Miljøagentene
Miljøagenteneer barnas egen miljøvernorganisasjon. De jobber for å gi barn troen på seg selv, framtiden og at det nytter å gjøre noe. Miljøagentene ønsker et renere miljø og en tryggere framtid for jorda og menneskene som bor på den.
Alle barn i Norge kan bli miljøagenter og jobbe sammen for å ta bedre vare på jordkloden vår. Alle miljøagenter har rett til å si ifra. Hvis alle gjør litt hver dag kan man få til mye sammen! Mer info på www.miljoagentene.no.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!