Nordre Aker Budstikke

Disse elevene er de «beintøffeste» i hele Oslo!

BEINTØFFE: Klasse 5C på Ullevål skole er årets fylkesvinnere i Oslo, i kampanjen Beintøft. Foto: Ullevål Skole

Elevene i klasse 5C på Ullevål skole reiste i september 1895 miljøennlige kilometer til og fra skolen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2019 kl 13:41

ULLEVÅL: Beintøffe barn i hele landet gikk i september 31 ganger rundt jordkloden, i Norges største gå til skolen-aksjon for barneskolelever.

Over 55.000 skoleelever var påmeldt til å ta beina fatt og konkurrere i å reise miljøvennlig til skolen. På denne måten er man med på å forurense mindre, skape tryggere skoleveier, få bedre helse og ikke minst ta vare på naturen.

Til sammen har deltakerne tilbakelagt 1,2 millioner bilfrie kilometer enten ved å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen.

Og klasse 5C på Ullevål skole ble årets fylkesvinnere i Oslo!

Vant 5000 kroner

I løpet av Beintøft har elevene vært gjennom fire ukesoppdrag med ulike tema: Trafikksikkerhet, matpakkens reise, forsøpling og friluftsliv og natur. For å oppnå full poengsum i konkurransen ble det satt som krav at klassene må ha engasjert seg i ukesoppdragene. Her har det kommet inn kreative, morsomme og interessante bilder og tegninger.


Den totale poengsummen til klasse 5C på Ullevål ble 2395, og de har reist 1895 miljøvennlige kilometer.

- Veldig morsomt at man kan få opplevelsen av å vinne 5000 kroner når vi har gjort masse gøye ting. Vi har lagd fine tegninger sammen og samarbeidet ordentlig, det er jo gøy, sier elevene og lærer, Helle Rohde Bones, til Nordre Aker Budstikke.

Elevene syns det er fint å ha fått penger for å ha gjort morsomme ting, og for samtidig ha gjort noe bra for miljøet. Klassen har lært at man skal passe på naturen, og i stedet for å hive søpla kan man lage noe fint av det. De har også lært at det er viktig å samarbeide som en hel klasse.

- Vi har gjort to ting: Vi har hjulpet miljøet og gjort noe med det. Vi plukket plast og brukte det i ukesoppdraget, da hjalp vi naturen. Så det er veldig stas! Det er helt ekstremt gøy å vinne for å ha gjort noe bra for naturen, sier de.

Pengepremiene skal bidra til videre miljøvennlig aktivitet og komme hele klassen til gode. Klasse 5C har ennå ikke avgjort hva pengene skal brukes til, men elevene har kommet med mange gode forslag.


- Nå må vi stemme over noen av forslagene. Elevene har blant annet foreslått planter til klasserommet, sparesykkelrampe, akebrett, pinnedyr, hengekøyer, forskerutstyr og innkjøp av plukkeutstyr og starte en plastklubb som plukker plast en gang i uken.

Barna kan igjen inspirere foreldrene

– Ved å la bilen stå hjemme bidrar vi til mindre forurensning der vi bor, luften blir renere, området rundt skolen blir tryggere og det blir mindre CO2-utslipp fra biler. Når 55 000 foreldre setter igjen bilen hjemme, viser det at vi alle kan være med på å spare miljøet for mye belastning, sier prosjektleder Kaspar Tjeldflaat Steudel i Miljøagentene i en pressemelding.

Selv om mange barn allerede går eller sykler til skolen, ser vi at denne kampanjen bidrar til økt engasjement rundt egen skolevei, fortsetter han. Og med slike resultater kan barna igjen inspirere foreldre til å velge miljøvennlig reisevei i hverdagen, sier Steudel.

Fakta: Beintøft

Beintøft er Norges største gå-til-skolen-aksjon, og varer i hele september. Med Beintøft ønsker Miljøagentene å bidra til større miljøengasjement og bevisstgjøring av miljøproblemene tilknyttet bilkjøring i skole og lokalsamfunn. Miljøvennlig transport til og fra skolen gir mindre luftforurensing lokalt og lavere CO2-utslipp skapt av biltrafikk. Det oppstår færre trafikkfarlige situasjoner, og barna blir mer opplagt til å ta til seg kunnskap gjennom hele skoledagen.

Beintøft er en nasjonal kampanje i regi av Miljøagentene, i samarbeid med Loop Miljøskole og støttet av Miljødirektoratet, Samferdselsdepartementet, Handelens Miljøfond og Norad. Les mer om konkurransen på www.beintøft.no.

Miljøagentene

Miljøagenteneer barnas egen miljøvernorganisasjon. De jobber for å gi barn troen på seg selv, framtiden og at det nytter å gjøre noe. Miljøagentene ønsker et renere miljø og en tryggere framtid for jorda og menneskene som bor på den.

Alle barn i Norge kan bli miljøagenter og jobbe sammen for å ta bedre vare på jordkloden vår. Alle miljøagenter har rett til å si ifra. Hvis alle gjør litt hver dag kan man få til mye sammen! Mer info på www.miljoagentene.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...