Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Disse menneskene er jo byens sjel

Møt ildsjeler og hverdagshelter i bokprosjektet Mitt Oslo

Taxisjåfør, Voldsløkka: Foto: HÅVARD SCHEI

Fotograf Håvard Schei har oppsøkt folk som elsker jobben sin. Slikt blir det fine bilder og interessante historier av.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2014 kl 14:37

OSLO: - Jeg savna en sånn bok, som fortalte historiene om småbutikkene, sjappene, kafeene, ildsjelene, kort sagt alt det som drives av unike mennesker med et usedvanlig forhold til jobben sin, sier Håvard Schei.

Vårt Oslo

Han har oppsøkt drøyt 60 av disse små foretakene i Oslos bydeler, portrettert menneskene og samlet historiene deres til det som skal bli boka Mitt Oslo - 2014.

- Folk har bokstavelig talt invitert meg inn på bakrommene og fortalt historien om sitt Oslo, hvorfor nettopp denne byen og egen arbeidsplass er så unik og viktig for dem, forteller Schei.

- Hver gang jeg kjører fra et av disse møtene, er jeg så glad! Menneskene jeg har møtt er stjernene i boka, og jeg vil gjerne feire dem og bidra til at flere skal vite om dem.

SJEKK UT DAPPER - KULE SYKLER OG MYE MER

Ildsjeler og stayere

Det var gjennom jobben som rekvisitør at Schei for alvor fikk øynene opp for hvilket mangfold av små foretak store, lille Oslo hadde å by på.

- Disse er jo byens sjel! Vi snakker om sjarmen i Brick Lane i London og Brooklyn i New York, men vi har jo det samme her.

Schei har latt seg imponere og sjarmere av menneskene han har møtt bak diskene, på verkstedene og hvor ellers de måtte utøve sine yrker. I boka forteller disse om egen hverdag og drivkraften til å gjøre det de elsker.

- Du har boksetreneren Max som jobber uten lønn syv timer hver dag, og drosjesjåføren Hans, som har kjørt døve barn til Voldsløkka barnehage siden 1972, aldri hatt en sykedag og aldri kræsja bilen. De elsker jobbene sine. Flotte folk, flotte historier. Denne boka er for alle disse usynlige og uunnværlige menneskene. Byen trenger dem.

 

MØT FREDENSBORGVEIENS REODOR FELGEN

Byplanlegging

Schei er bekymret for livsvilkårene for småbedriftene.

- Det skal nok mye til før disse ildsjelene gir opp, men de presses fra mange kanter.

Han mener mangelen på byplanlegging er et stort problem.

- De store presser ut de små, og det kan det faktisk gjøres noe med politisk. Områder kan reguleres. Hvis alle disse småbedriftene forsvinner, mister vi ikke bare byens sjel, men også unik kompetanse. Skal vi bare sitte her og handle fra Kina, kanskje?

 

GJORDE HOBBY TIL LEVEBRØD: Guttas på Frogner er et paradis for modellentusiaster

 

Håvard Schei rister på hodet. Han er på oppløpssiden nå, jobber nærmest døgnet rundt for å få boka, som er laget på dugnad, ferdig.

- Vi jobber mot trykkstart 1. november, og har startet en kampanje for å få økonomisk hjelp til å få boken trykket. Dette gjør vi gjennom en crowdfunding-kampanje på NewJelly.

Crowdfunding betyr at folk som liker et prosjekt støtter med ønsket beløp for å bidra til at det blir realisert.

- Det ser bra ut foreløpig, og jeg er helt sikker på at vi har boka ute før jul, sier Håvard Schei.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...