Munnbind i hjemmetjenesten:
– Dristig å forutsette at ingen av de ansatte er smittet
MENINGER: Jeg synes det er dristig av bydelsoverlege Bjørn Sletvold å forutsette at ingen av de ansatte i hjemmetjenesten er smittet eller har vært utsatt for smitte når de er på jobb! skriver Inga Lita Scheen (84).
Publisert: 21.04.2020 kl 10:05
Inga Lita Scheen og mannen hennes er mottaker av hjemmetjenester fra Bydel Nordre Aker. I en sak i Nordre Aker Budstikke i forrige uke stilte hun spørsmål ved hvorfor ikke de ansatte bruker munnbind for å redusere muligheten for korona-smitte når de er på hjemmebesøk hos mottakere av tjenesten. I dette innlegget kommenterer hun svaret som ble gitt av bydelsoverlege Bjørn Sletvold. Les saken her.
Ass. helsedirektør Espen Rostrup Nakstad hevder så godt som daglig i media at man vet ikke om man er smittet før symptomener slår ut, dermed går man selvfølgelig på jobb, selv om man er smittet, og er dermed smittebærer uten å være klar over det. Et munnbind hører derfor hjemme for de ansatte som steller brukere i høy alder og med mange sykdommer i tillegg.
Bydelsoverlegen medgir at det er mangel på munnbind i Norge, men angir likevel at «slik smittesitusjonen er i Nordre Aker, så har vi gode nok smitteverntiltak slik hjemmetjenesten fungerer i dag.»
Smiotteverntiltakene ved besøk hos meg fungerer slik: Pleieren har med seg flytende såpe og en tørkerull og vasker hendene etter ankomst, og bruker hansker under stellet. Avstanden mellom pleier og bruker varierer fra 30 cm. til 75-100 cm. Besøkene er strengt avkortet av smittehensyn, slik at dusj og hårvask er kuttet ut, min mann har ikke fått dusj/hårvask de siste 5-6 ukene. Jeg har fått dusj 2 ganger ila. samme tidsrom, i og med at jeg er dobbelt inkontinent.
Praktisk bistand som renhold er også kuttet helt ut. Dermed er hygienen ganske slett både når det gjelder brukerne og hjemmene deres, i stedet for å intensivere dette, i og med at vi er blitt fortalt av helsedirektøren at dråpesmitte legger seg på alle flater og at hygiene er svært viktig.
Bydelsoverlegen har forståelse for at brukerne er engstelige, «men samtidig så må de jo ha hjemmetjeneste, noen må gå til brukerne. Det hadde jo vært verre om de ikke kunne få tjenester.»
Så sant, hva ellers skal man si til et slikt utsagn!
Når Budstikka spør om bydelsoverlegen ville anbefalt hjemmetjenesten å bruke munnbind ute hos brukerne hvis det hadde vært tilgang på nok munnbind i Nordre Aker, svarer overlegen «Vi har tilstrekkelig tilgang på smittevernutstyr til å kunne tilby alle brukere av hjemmetjenestene forsvarlige tjenester i tråd med retningslinjene per i dag.»
Er det forsvarlig å ikke bli dusjet på 5-6 uker - og det heller ikke blir vasket en eneste flate eller dørhåndtak? Er det god personalforvaltning når pleiere ikke blir utstyrt med munnbind når de - med eller uten smitte - besøker syke, gamle mennesker og steller med bare centimeteres avstand, og når familien går hjemme og er livredde for at vedkommende skal komme hjem med smitte slik at den gamle moren eller svigermoren blir syk og dør?
Et munnbind ville hjelpe på en evt., skyldfølelse i slike tilfeller!
Er det fordi det innebærer en utgift for Bydel Nordre Aker at man ikke anskaffer munnbind? Det finnes fortsatt smitte i Nordre Aker. Av hensyn til både ansatte og brukere, så vær så snill å la munnbind bli obligatorisk for de ansatte i hjemmesykepleien så lenge koronaen fortsatt tynger landet med sine ulike angrep!
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!