Kommunen til seniorene:
Drivhuset må fjernes
Kommunen dro på befaring til Nordberghjemmet, og oppdaget hageavfall i skogsområdet. – Vi ser med bekymring på hageavfallet fra drivhuset som dumpes på kanten til skogen. Her ble det registret funn av flere fremmede uønskede arter.
Publisert: 27.12.2019 kl 09:00
Sist oppdatert: 27.12.2019 kl 09:56
NORDBERG: Nordre Aker Budstikke har tidligere i år omtalt utsikten, eller snarere mangel på utsikt, for de gamle som bor på Nordberghjemmet i Carl Kjelsens vei.
Det er mye trær og vegetasjon, som hindrer utsikt mot hovedstaden og fjorden - her kan du lese tidligere sak.
Bymiljøetaten viste i samme sak til at det blant annet allerede var blitt foretatt en tynning i skogsområdet ved Nordberghjemmet.
Den 18. oktober 2019 ble det også avholdt en felles befaring i skogsområdet ved Nordberghjemmet. Den erer oppsummert i etterkant i brev til sameiet Carl Kjelsens vei 23d, e og f, som består av seniorboliger liggende ved Nordberghjemmet og eid av Diakonhjemmet.
I brevet står det blant annet følgende:
– Bymiljøetaten (BYM) har nå vurdert saken og kommet fram til følgende. Vi kommer til å felle tre uttørkede grantrær og en platanlønn. I tillegg vil vi beskjære noen av de lavt hengende greinene på bjørketrærne. Vi vil også fristille eiketrærne kommende år. I løpet av vinteren 2019/2020 kommer vil til å legge ut flis på eksisterende turstier i området for å bedre forholdene for turgåerne, skriver BYM i brevet.
Hageavfall
Men, det som også ble lagt merke til under befaringen, er et drivhus som står på området:
– Fra befaringen ble det observert at Nordberghjemmet har privatisert offentlig regulert grøntareal inne på Oslo kommune sin eiendom i form av plen, bedd og drivhus i/inntil skogen. Vi ser med bekymring på hageavfallet fra drivhuset som dumpes på kanten til skogen. Her ble det registret funn av flere fremmede uønskede arter blant annet kanadagullris (Solidago canadensis), rødhyll (Sambucus racemosa) og fagerfredløs (Lysimachia punctata). Dette er arter som vurdert til svært høy risiko (økologisk effekt) fordi de fort kan dominere i et mer lysåpent landskap når skog tynnes betraktelig slik at lyset slipper igjennom. Et mer lysåpent miljø vil også gjøre det lettere for andre hageplanter å spre seg videre. Sykdommer og skadedyr kan også følge med hageplanter å spre seg videre inn i skogen, skriver BYM, og at etaten ønsker et naturpreget friområde av god vitalitet uten fremmede plantearter og skadegjørere.
Videre står det at eksisterende beplantning på Oslo kommunes grøntareal må fjernes, og all framtidig beplantning må skje på egen eiendom. Det eksisterende drivhuset og hageavfallet rundt må fjernes innen 15.februar 2020.
Brevet fra Bymiljøetaten om trær og drivhus ved Nordberghjemmet, ble også nevnt av bydelsdirektøren i Nordre Aker, Øyvind Henriksen, i bydelsutvalgsmøtet 19. desember.
Nordberghjemmet er et ideelt sykehjem, driftet av Diakonhjemmet Omsorg.
Håper på dialog
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med daglig leder for Nordberghjemmet, Lisbet Sørgjerd. Hun sier til lokalavisa at det per nå er vanskelig å si noe om at det eventuelt blir bedre utsikt mot hovedstaden og fjorden, ved at BYM skal felle de nevnte trærne som er omtalt ovenfor. Derimot tror hun drivhuset vil bli savnet:
– Vi håper på en videre dialog med BYM om drivhuset, nå etter juleferien. Huset er en viktig del av beboernes og nærmiljøets uteområde, og også åpent for alle, sier hun til Nordre Aker Budstikke, og viser til, som BYMs pressekontakt nevner, at det ble gitt midlertidig tillatelse til drivhuset i høsten 2016.
Nordre Aker Budstikke har forsøkt å nå styreleder for seniorboligene om saken, men har så langt ikke kommet i kontakt.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!