Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Skolelegen avvikles

Dropper legeundersøkelsen av alle førsteklassingene

Det skal spares, og den såkalte somatiske undersøkelsen av førsteklassingene avvikles i Nordre Aker. Foto: ILLUSTRASJON/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Det skal spares i Nordre Aker, og den fysiske legeundersøkelsen av førsteklassingene avvikles.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2016 kl 16:34

NORDRE AKER: Det er sendt ut brev til alle skolelegene om avvikling av avtale om allmenlegeoppgaver som skoleleger, ved grunnskolene i Nordre Aker. Det skal spares penger.

Innsparing

– I forbindelse med krav om innsparingene bydelens i budsjett for 2016, har seksjon Helsestasjon- og skolehelsetjeneste blant annet sett på basisundersøkelsen av skolestartere, står det i brevet bydelen har sendt til skolelegene.

Basisundersøkelsen legger vekt på samtale om barnets helse og trivsel, samt at elever og foreldre blir kjent med skolehelsetjenestens tilbud.

LES OGSÅ: Snart ett år uten - les hvordan Alexander nå har det

Forenkle

– I evalueringen har vi sett at det kan være hensiktsmessig å forenkle den somatiske screeningen som er en del av undersøkelsen. Vi vil nå endre undersøkelsen slik at elev og foreldre i første omgang blir innkalt til en samtale hos helsesøster. Gjennom samtalen avklares det om det er ønske om en medisinsk undersøkelse av barnet, skriver bydelen ved bydelsdirektøren videre.

Og viser til eventuelt henvisning til fastlege.

Kringsjå og Grefsen

Bydelen vil fortsatt ha avtale med en skolelege som skal bistå med medisinskfaglige rådgivning og veiledning til helsesøstrene på alle skolene. Denne legen vil ha base på Kringsjå og Grefsen barneskole.

– Den somatiske undersøkelsen (journ. anm. fysisk undersøkelse) har vært en del av det faste opplegget for skolestartere i bydelen siden lenge før bydelssammenslåingen. Likevel, gjennom alle disse årene har det vært lite som har vært avdekket - eller oppdaget. Det er ikke ideelt å avvikle en slik tjeneste, men når det likevel må spares inn, så er dette et tilbud som det ikke er så stort behov for, ifølge seksjonssjef Helsestasjon og Skolehelsetjeneste Barbro Foss i Nordre Aker bydel.

En somatisk undersøkelse går ut på at legen blant annet lytter på barnet, og ellers gjør en rask fysisk undersøkelse av barnet.

LES OGSÅ: Maridalssyken sendte 30.000 på do

Fra baby til to år

Hun forsetter.

– Barnet har jo allerede vært gjennom slike undersøkelser fra babyalder og opp til to år. Vi beholder jo som nevnt også legene på Kringsjå og på Grefsen barneskole, en halv dag i måneden hver. Skolestarterne skal fortsatt ha samtaler med helsesøster ved skolene - sammen med foreldrene. Og er det behov, så vil helsesøster henvise videre for eventuell somatisk undersøkelse til legene ved de to nevnte skolene.

Eller eventuelt videre til fastlege hvis det er ønskelig.

Bydelen som vurderer

Foss forteller videre at det er hver enkelt bydel som selv styrer ressursbruken i forhold til skoleleger eller ikke. Til nå har det vært skoleleger som har utført somatiske undersøkelser av alle skolestartere ved alle grunnskolene i Nordre Aker. Tilbudet avvikles iløpet av våren.

Ifølge Foss sparer bydelen rundt 150.000 kroner på å kutte skolelegene og den somatiske undersøkelsen av skolestarterene.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...