Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 905879361


Varnish cache server

Nordre Aker Budstikke

«Du får servert mer sang enn du kan vente fra en så liten strupe»

Gjerdesmett i Maridalen. Foto: ODD RIGENHOLT

– Det er fint å roe seg ned ved et hugstfelt og glede seg over sangen til den lille aktive krabaten, oppfordrer Odd Rigenholt om gjerdesmetten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2020 kl 08:43

MARIDALEN:–– Når du, i disse dager går gjennom et hugstfelt kan du høre et beskjedent zerrrr, zerrr. Da har du kanskje uroet gjerdesmetten. Den ser ut som en liten rødbrun ball der den uavlatelig spretter omkring i busk og blant kvister. Assosiasjonen til en ball kommer av at den har en kort hals, og at stjerten står rett opp. Hvis du stanser og venter litt kan den snart roe seg, og du får servert mer sang enn du kan vente fra en så liten strupe. Den synger gjerne på høsten og vinteren også, ikke bare på våren. Den er delvis trekkfugl, og mange overvintrer, skriver Odd Rigenholt til Nordre Aker Budstikke, som har foreviget gjerdesmetten på bildet.

Gjerdesmetten er en av de aller minste fuglene våre. Rigenholt forteller videre:

– Den er bare så vidt større enn fuglekongen. Men det beskjedne ytre tar den igjen i stemmeprakt. I forhold til størrelsen er den imponerende, den kan høres på lang avstand. Den sitter gjerne i skjul og frembringer sin strofe, men føler den det nødvendig for å markere sitt revir tydelig, kan den gjerne foredra budskapet sitt fra toppen av en rotvelt eller lignende.

På wikipedia.no kan du også høre på et lydopptak som skal være av en gjerdesmett, det står det også at den lille fuglen kalles «tommeliten» - her kan du høre og lese mer.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...