Nordre Aker Budstikke

Bruden runder 100 år!

Edle og mannen Rolf Andersen, med brudesvenn Willy og Eva, henholdsvis fetter av brudgommen og søster av bruden, begge syv år, i 1947. Foto: Kristin Tufte Haga

Synet og beina er ikke som det var, men ellers er hundreåringen Edle i form. Vi dro på kaffeslabberas før den store jubileumsfesten i Hareveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2021 kl 22:12

GREFSEN: Nordre Aker Budstikke blir tatt vel imot i den koselige stua til Edle Glantz Andersen, i forrige uke og bare dager før den store dagen torsdag 26. august. Kaffebordet er dekket, punchrullene ligger på fatet. På veggen henger bilder brodert av Edle, også arbeider med porselensmaling.

Her har Edle bodd og levd i mange, mange år, rett over veien ligger Myrerjordet. Vegg i vegg bor eldstedatteren Bente. Snart skal det feires i den store hagen. Torsdag 26. august runder Edle 100 år, lørdagen etter er familien bedt på feiring. Også med innlånt partytelt fra vellet.

Det er mye å mimre tilbake om, når du er 100 år. Foto: Kristin Tufte Haga

Kanskje har hun noen tips, til hvordan man kan bli så gammel?

– He, he, det kan du jo spørre om. Jeg har ikke gjort noe spesielt jeg. Men heller ikke levd et utagerende liv, Men jeg har levd et fint liv med mann og tre barn, vi har og har hatt et hyggelig familieliv, oppsummerer Edle.


Videre avsløres det at hun er særdeles glad i søtsaker, men hun har holdt seg helt unna alkohol og tobakk, understreker hun.

Vann og avløpsetaten har et stort vannledningsprosjekt i Hareveien og torsdag kom også gratulasjoner fra etaten og entreprenør Hagen Maskin A/S, ved anleggsleder Anojan, med kake på døra til Edle. Foto: Privat

Det er også mer familie boende rundt omkring i nabolaget. Edle kan telle opp til sammen ni barnebarn og ti oldebarn - i alt 32 etterkommere rett etter Edle og Rolf.

Bjølsen skole

Og så klart må man mimre litt om gamle dager, når man møter en 100-åring.

Edle ble født i nabobydelen, rett over dagens bydelsgrense, 26. august i 1921. I det hvite gamle trehuset, som fortsatt står der, til høyre når du kjører ut under brua under Ring 3 fra Muselunden med adresse i Hans Nielsens Hauges gate. Men familien flyttet derfra da Edle var to år, og videre til Sandaker.


Huset i Hans Nielsens Hauges gate, og hvor Edle ble født, for 100 år siden - her ved tidligere besøk på stedet. Foto: Privat

– Vi var en søskenflokk på seks barn, jeg er midt i flokken. Jeg husker en fin barndom og ungdomstid på Bjølsen. Vi gikk på Bjølsen skole. Der ble jeg også kjent med mannen min, Rolf, forteller Edle.

Det var visst ikke romantikk i skolegården med en gang, men det gikk seg til:

– Vi var på dans innimellom på Folkets Hus på Bjølsen. Else sa til meg en kveld, «se de to kjekke gutta som står og ser på oss!» Han ene var Rolf, han var 20 og jeg 18. Det var Jens Book-Jensen som underholdt, det var gamle dager vettu. Rolf kom bort og engasjerte meg. Det ble litt til og fra, men så ble det jo oss til slutt.

Vi har det koselig på kaffeslabberas i Hareveien, i stua til Edle. Foto: Kristin Tufte Haga

Til Grefsen

100-åringen har vært enke i en del år nå, Rolf døde da han var 85 år.

– Vi giftet oss i mars 1947, så vi var gift i nesten 60 år!

Hun fortsetter:

– Rolfs foreldre hadde denne eiendommen i Hareveien, og brukte det som sommersted, da de bodde på Bjølsen. Så ble det etterhvert åpnet for at vi kunne bygge hus her. Men så kom krigen, så da ventet vi med planene.


Edle forteller videre med god husk, og med litt hjelp fra datter Bente om noen detaljer.

Gravingen på tomta i Hareveien startet våren 1947, og gravingen pågikk hele sommeren - det skjedde for hånd den gangen. Påfølgende høst startet de på selve huset, og Edle og Rolf flyttet inn i Hareveien 17, i april 1948.

Edle fikk seg også en deltidsjobb i barnehagen på andre siden av Myrerjordet - i Myrer barnehage.

– Det var jo kort vei dit. Der jobbet jeg i rundt 20 år. Ellers var det jo nok å holde på med her også, med hus og tre barn.

Edle følger med på radio hele dagen, forteller hun, og tar gjerne en tur ut - helst med rullestolen, for da er det lettere å se seg rundt. Foto: Kristin Tufte Haga

Mye på tur

Og helgene ble blant annet brukt til å gå på tur. Edle, Rolf, de tre barna og bikkja. Med matpakke og drikke, og bål. Det ble mye tur, legger Edle til.

Hun er ute på tur ennå, men nå helst med Bente eller andre som kan skyve på rullestolen. Edle går også med rullator, men med rullestol er det lettere å heve blikket å få sett seg rundt.

Ellers forteller hun om mange ferier til varmere strøk, særlig «etter at hun fylte 90». Edle og Rolf reiste også mye sammen, de har også vært på tur rundt i blant annet Norge, Sverige og Finland:

– Det ble jo litt sånn i årene etter krigen, at da skulle man ta igjen litt av det man ikke hadde fått gjort tidligere.

Men tilbake til området Grefsen og Myrerjordet. Mye har naturlig nok endret seg siden Edle og familien bosatte seg i Hareveien. Edle roser området - et fint område å bo i. Men det føltes kanskje mer sentralt å bo her før? Blant annet var det flere forskjellige butikk-tilbud i området, både isenkram, skobutikk, bokhandel og flere andre tilbud. Nå er det flest matbutikker.

– Vi har vært engasjert i vellet gjennom årene, både Rolf og jeg, i Øvre Grefsen Vel. Vi meldte oss inn i 1948, og var med på møtene. Jeg er nok det eldste medlemmet i vellet i dag. Blant annet var veiutbygging og lys langs veiene noen av kjernesakene. Før kunne man jo ikke gå herfra til Grefsen stasjon med eksempelsvis barnevogn. Det var bare planker og stier, minnes Edle og titter ut på Myrerjordet, rett over Hareveien.

Myrerjordet, som nærmest var en villmark med mye vann, og der store og små ofte plumpa hvis de valgte snarveien over jordet, i stedet for å gå rundt.

Men det var mye moro på jordet i gamle dager også. Blant annet ble det spilt opp til dans, også av faren og broren til Wenche Myhre, som bodde i området. Alt i regi av vellet, med platting og bjørkeløv rundt.

Det er ikke så mange av Edles venner og bekjente som er igjen i området, men noen er det. Hun understreker at hun aldri har tenkt tanken på å flytte. Ikke Rolf heller .

– Og jeg synes det er så deilig å få bo her hjemme. Jeg ser ikke bra lenger, men koser meg mye med radioen. Den står på fra morgen til kveld, forteller Edle.

Hun roser Bente, datteren som bor i samme hus, for all hjelp. I tillegg er hjemmetjenesten i regi av bydelen innom et par ganger om dagen og ordner med blant måltider.

Og når og hvis du fyller 100 år, ja da får du brev fra selveste Kongen! Foto: Privat

– Men hva ønsker en 100-åring seg i bursdagsgave?

– Ingenting! Hvis noen vil gi meg noe kan de gjøre meg en tjeneste, hvis jeg trenger det, foreslår Edle.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...