Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Eh...spiser maur brødskiver - mange brødskiver?

Mange store maurtuer på rekke og rad langs vestsiden av Sognsvann. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

«Det lå vel rundt 10 store brødskiver på hver maurtue.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.07.2017 kl 11:42

SOGNSVANN: Lise Lunde bor selv i Akebakkeskogen, men var onsdag på tur med mann og hund rundt Sognsvann.

Brødskiver

– I dag gikk min mann og vår hund rundt Sognsvann, og oppdaget at noen hadde lagt brødskiver på fire maurtuer på vestsiden av vannet. Det lå vel rundt ti store brødskiver på hver maurtue.

– Hvem i all verden har lagt brødskivene der? Maur vil neppe spise disse og de dekket nesten hele hver maurtue, og vil sikkert ødelegge noe av livet til maurene, lurer Lise.

Som dessverre ikke fikk foreviget maur med brødskiver.

Vakkert ved Sognsvann en formiddag i juli, her fra vestsiden. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


Nordre Aker Budstikke var også på tur rundt Sognsvann torsdag. Og det ligger mange store maurtuer på rekke og rad langs Sognsvann, på vestsiden.

Men torsdag formiddag var det ikke noen brødskiver å se.

Om ikke maurene selv har kastet seg over brødskivene, så er det kanskje nok av sultne fulger, hunder og andre som kan ha blitt fristet.

– Forsvinner nok raskt

Biolog Arnodd Håpnes, fra Kjelsås, har mer fakta rundt maur - og brødskiver.

– Folk finner på mye rart. Brødskivene har vel blitt spist av ender, måker og kråker etter hvert. Men aldri lurt å forsøple med mat og matrester. Mauren vil nok ta noen smuler og jeg tror ikke de vil ta noen skade, for de skivene vil nok raskt forsvinne, sier Håpnes.

Spennende dyr

Som ellers peker på at maur er svært spennende dyr som lever i store, organiserte og nøye strukturerte samfunn.

– Det kan leve mange hundre tusen individer i ei stor tue. De er økologisk svært viktige, det vi kaller nøkkelart. De er for eksempel viktig mat for mange arter som hakkespetter og bjørn, forteller Håpnes videre.

I tillegg til at det er minst 53 arter maur i Norge og det som kalles rød skogsmaur er den vi vanligvis ser i store tuer i skogen.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Bymiljøetaten, som forteller at maurtuer tildekket av brødskiver er ukjent.


LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...