Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Eiendomsskatten kan svekke tilbudet på Teknisk museum

Teknisk museum må betale 500.000 i eiendomsskatt i 2017. Det er uheldig for museet, mener direktør Han Weinberger, her sammen med direktør i Virke Kultur, Line Endresen Normann (t.v.) og Oslo Venstres Guri Melby. Foto: VIRKE

Teknisk museum er blant kulturinstitusjonene som frykter eiendomsskatten kan gi et dårligere kulturtilbud i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.03.2017 kl 13:37

KJELSÅS: I helgen har kulturinstitusjoner ropt varsko etter at også næringseiendommer blir ilagt eiendomsskatt i Oslo i 2017.

Blant annet fortviler Kunstnernes Hus, som i år har fått et krav på 200.000 i eiendomsskatt. Dette skal utgjøre 50.000 kroner mer enn det Oslo kommune gir i årlig støtte til drift av huset, ifølge Aftenposten. (I tillegg får Kunstnernes Hus, i likhet med mange andre kulturinstitusjoner, millionbeløp i statlig støtte hvert år).

Nå advarer Virke Oslo kommune om uheldige konsekvenser i kulturtilbudet som følge av eiendomsskatt på kulturbygg. Dersom private kulturinstitusjoner i Oslo i fremtiden må betale eiendomsskatt, kan dette innebære et svekket kulturtilbud, hevder Virke.

– Vi er redd dette vil svekke kulturtilbudet i Oslo i betydelig grad. Eiendomsskatten er også konkurransevridende med tanke på de kulturinstitusjoner som er fritatt en slik skatt, sier Line Endresen Normann, direktør i Virke Kultur, i en pressemelding.

Teknisk museum: Halv million i eiendomsskatt

En kulturinstitusjon som vil merke eiendomsskatten er Norsk Teknisk Museum på Kjelsås.

Eiendomsskatten for Norsk Teknisk Museum beløper seg i 2017 til cirka 500.000 kroner. Dette er et betydelig beløp, sett i forhold til museets omsetning.

– Eiendomsskatten er et betydelig inngrep i vår økonomi, som på sikt kan svekke tilbudet vårt. Vi er svært fortvilet over situasjonen, sier museumsdirektør Hans Weinberger hos Teknisk museum.

Teknisk museum har omlag 250.000 besøkende i året (2015), og mottar et årlig tilskudd på cirka 30 millioner kroner over statsbudsjettet.

LES OGSÅ: Nytt vitensenter på Tøyen kan true Teknisk museum

Venstre: Uheldig usikkerhet

Virke Kultur mener kulturinstitusjoner og museer ikke bør ilegges eiendomsskatt, og ber i et brev til byrådet om en snarlig avklaring på dette. Dette for å unngå langvarig usikkerhet for kulturinstitusjonene. Virke får støtte fra Oslo Venstre.

– Oslo Venstre mener kulturinstitusjoner ikke bør ilegges eiendomsskatt, noe vi også har foreslått i bystyret, sier bystyrerepresentant Guri Melby (V).

– Jeg håper Teknisk museum vil få fritak fra eiendomsskatten, og jeg vil følge denne saken fremover. Men den usikkerhet som er skapt er uheldig, og en avklaring bør komme snart, sier Melby.

Byråden: Eierform, ikke innhold

Til NRK sier finansbyråd Robert Steen (Ap) at de som mener de er berettiget til å slippe skatten, må søke om fritak. Han understreker at det er eierformen, ikke virksomheten i huset som er avgjørende, men vil ikke forskuttere utfallet av slike søknader.

– Nei, de skal først saksbehandles i administrasjonen før et fritak eventuelt blir vedtatt av bystyret, sier han til NRK.

Flere museer NRK har vært i kontakt med sier de må sette opp prisene eller redusere tilbudet dersom de må betale skatten.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...