Nordre Aker Budstikke

Eierne har fått tommel opp til helt nytt innhold i kinobygget

Eierne har fått tillatelse til å etablere treningssenter i Vestgrensa 2. I følge søknaden fra arkitekten er det snakk om kjeden Fresh Fitness. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Eierne av Vestgrensa 2 har fått rammetillatelse til å etablere treningssenter i det gamle kinobygget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.08.2021 kl 15:54

ULLEVÅL: Vestgrensa Eiendom, med Edd Martin Traaseth og Pål Gundersen som eiere, kjøpte Vestgrensa 2 og 4, det gamle Ullevål kino og bygget bak, samt Niels Henrik Abels vei 2, i 2018. Siden har lokalmiljøet jobbet for å etablere kulturhus, men uten at eierne helt har delt det synet.

Ønsket hybler

– Vi ønsker å få til noe her som blir bra for alle som bor i området. Vi jobber med forskjellige scenarioer, blant annet hvilke aktiviteter som skal inn i den store salen i Kinobygningen, sa Edd Martin Traaseth i et intervju med Hagebybladet, som ble publisert i Nordre Aker Budstikke, høsten 2018.

I april 2019 ble det lokalet initiativet imidlertid avvist:

– Vi har derimot registrert at verken vellet eller bydelen har kommet med en bærekraftig plan for hvordan et kulturhus skal driftes og finansieres. Årlig må det være cirka tre millioner kroner i leieinntekter fra de to øverste etasjene for at investeringen i bygget skal være regningssvarende, sa Traaseth i et nytt intervju.

Da hadde eierne høsten før lansert planer om 32 studenthybler i bygget. Både Bydel Nordre Aker og Byantikvaren var negative til forslaget, både på grunn av fasadeendringer, men spesielt fordi det ville ødelegge den historiske kinosalen. Bygget står på Byantikvarens Gule liste, og befinner seg i et område med nasjonale


kulturminneinteresser. Forslaget ble deretter trukket.

Treningssenter

14. juni sendte Hammer Arkitekter på vegne av Vestgrensa Eiendom, søknad om tillatelse til bruksendring fra «forsamlingslokale/ auditorium og kontor» til «treningssenter» i 2. og 3. etasje i Vestgrensa 2.

«Etasje har stått tomme i flere år og det skal tilrettelegges for ny publikumsrettet virksomhet i eksisterende bygningsmasse. Bruksendringen er tiltenkt treningssenter kjeden Fresh Fitness. Vi anser dette som et viktig premiss for å ivareta bygningens videre bruk som et utadrettet nabolags/ publikumsbygg» skriver Hammer Arkitekter i søknaden.

De skisserer behov for mindre endringer av innvendige planløsninger, samt etablering av to frittstående mesaniner:

«Etablering av mesanin i tidligere kinosal vil ikke påvirke eksisterende infrastruktur/bæresystemer og det planlegges ikke inngrep i den tidligere kinosalen. Salen beholdes således i sin helhet da de konstruksjoner som etableres er frittstående og således å anse som et reversibelt tiltak.»

Godkjent

9. juli ga Plan- og bygningsetaten rammetillatelse til bruksendringen. 18. august kom godkjennelsen fra Arbeidstilsynet, som er en forutsetning for at kommunen videre kan gi igangsettingstillatelse, ifølge etatens saksinnsyn.

Plan- og bygningsetaten skriver i sin rammetillatelse: «Bruksendringen medfører ingen endringer i fasaden og det er kun endret bruk av arealene. Etablering av mesanin i tidligere kinosal vil ikke påvirke eksisterende infrastruktur / bæresystemer og det planlegges ikke inngrep i den tidligere kinosalen. Salen beholdes dermed i sin helhet fordi de konstruksjoner som etableres er frittstående og derfor å anse som reversible tiltak».

Får dispensasjon

Tiltaket er imidlertid i strid med Kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030 og TEK 17 § 12-3, og har derfor fått dispensasjon fra disse for å kunne få rammetillatelse. Kommuneplanen sier nemlig at for eiendommer med tomteareal over 1500 kvadratmeter skal det utarbeides en detaljreguleringsplan for å sikre ønsket utvikling av området. Eiendommen er imidlertid 1545 kvadratmeter, men PBE anser avviket som minimalt.

Etaten mener fordelene ved å gi dispensasjonen er klart større enn ulempene. Dette begrunnes slik:

«Bygget står i dag tomt. I begrunnelsen til ansvarlig søker er det anført at fordelene ved å gi dispensasjon er at lokalene tas i bruk, og bygget blir bedre bevart. Plan- og bygningsetaten er enig i dette. At bygget blir tatt i bruk bidrar til positivitet i nærområdet og forankrer seg i byggets historiske kontekst som et samlingspunkt der det foregår aktivitet.


Vi anser at den nye foreslåtte bruken, hvor planløsning og originale bygningsdeler i salen beholdes, er et godt tiltak. Bygningen / kinosalen bevares, samtidig som man får et nytt bruksområde. Etaten kan ikke se at det er noen klare ulemper knyttet til etablering av treningssenter i dette tilfellet.»

Avisa Oslo har også omtalt saken. Der erkjenner Martin Traaseth at prosessen med å finne et innhold til bygget har tatt veldig lang tid.

– Så lenge vi ikke rører fasadene, og er forsiktige med kinosalen, går det greit å endre innvendig. Vi har hatt 40 forskjellige interessenter til å se på lokalene. Blant annet et danseakademi og noe innen rusomsorg, sier han til avisa.

Avisa Oslo skriver at det ikke er snakk om treningssenterkjedene Sats eller Sats-eide Fresh Fitness som skal inn i bygget, til tross for at arkitekten har skrevet om sistnevnte i søknaden.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...