Nordre Aker Budstikke

Ekspertenes moderne favoritter i vårt distrikt

Villa Damman i Havna Allé 15, fortografert i 1982/83. (CC-BY-SA) Foto: Gunnarsjaa, Arne / Oslo Museum

Oslo har flere moderne bygg som har markert seg – eller bør bli løftet fram, skriver ByplanOslo, som ba tre fremstående fagfolk om å peke på sine favorittbygg fra 1930 og til i dag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2020 kl 13:37

NORDRE AKER: Da ByplanOslo, Plan- og bygningsetatens digitale magasin om byutvikling, tidligere i år løftet fram 30 av «Oslos ukjente perler», plukket ut av Byantikvaren, Fortidsminnesforeningen og Selskapet for Oslo bys vel, var interessen rekordstor hos leserne.

Det skriver ByplanOslo selv. Ett av byggene som ble trukket frem ligger i Nordre Aker, og vi omtalte dette her i Nordre Aker Budstikke.

Noe manglet

Nå skriver magasinet at flere spurte hvorfor det bare var gamle bygg på lista, og om det ikke finnes moderne bygg som fortjener heder.

«ByplanOslo har tatt utfordringen. Vi har spurt tre fremstående fagfolk om å peke på sine favoritter fra årene rundt krigen og fram til i dag. En periode da funksjonalismen (modernismen) rykket fram, en periode da nye materialer og byggeprinsipper kom til. Byen fikk nye vinkler, et annerledes uttrykk. Bygg som fikk noen til å juble og andre til å riste på hodet,» skriver de.

De tre som har trukket frem mer moderne favoritter, er Siri Gauthun Kielland, byplansjef i Oslo, Marianne Skjulhaug, førsteamanuensis og instituttleder (i forskningspermisjon) ved Arkitekthøgskolen i Oslo, og Kjetil Trædal Thorsen, grunnlegger og profilert leder av arkitektkontoret Snøhetta.


Og denne gangen finner vi flere bygg i Nordre Aker, og et monumentalt bygg som ligger rett i tilknytning til vårt område. Vi presenterer de lokale byggene her.

Villa Schreiner

Villa Schreiner. Foto: Vidariv/Wikimedia Commons/ CC BY-SA

Valgt av Siri Gauthun Kielland.

Tegnet av Sverre Fehn fra 1963. Ligger på Nordberg (Langmyrgrenda 79), i privat eie.

Begrunnelse: «Den første eneboligen Fehn tegnet i Norge – og heldigvis ikke den siste!»


Det skal være seks Sverre Fehn-boliger i Oslo i dag. Nylig ble et Fehn-tegnet hus i Fallanveien på Kjelsås solgt. Interessen for huset var stort! Les mer om det her.

Chateau Neuf

Studentersamfundet Chateau Neuf. Foto: Hans A. Rosbach/Wikimedia Commons, CC BY-SA

Valgt av Siri Gauthun Kielland.

Tegnet av Lund & Slaatto og tatt i bruk av Det Norske Studentersamfund i 1971. Ligger på Majorstuen (Slemdalsveien).

Begrunnelse: «Kvadrat og rektangel med sirkelen som kontrast gjør dette til et bygg som inviterer til nærmere fasadestudier igjen og igjen.»

Farmasibygningen, Universitetet i Oslo

Farmasibygningen fotografert i 1934. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum, CC BY-SA

Valgt av Kjetil Trædal Thorsen.

Tegnet av Finn Bryn og Johan Ellefsen, oppført 1930-32. En del av Blindern-komplekset, Sem Sælands vei 3.

Begrunnelse: «En mastodont. Helt symmetrisk, svært gjennomført. Inneholder et fantastisk trapperom med bl.a. en nydelig lysekrone.»

Villa Dammann

Villa Dammann i Havna allé 15 ved Blindern t-bane. Foto: Nina Aldin Thune/Creative Commons

Valgt av Kjetil Trædal Thorsen.

Thorsen har trukket frem både Villa Stenersen og Villa Damman, som begge er tegnet av Arne Korsmo.

Villa Dammann ligger i Havna Allé, ikke langt fra Blindern t-banestasjon, og ble oppført i 1932 som bolig for grosserer Axel Dammann. I dag i privat eie.

Begrunnelse: «Dette er klassikerne, glimrende eksempler på villaer fra denne perioden. De viser troen på det nye, moderne livet.»

Byantikvaren

Og hva mener byantikvar Janne Wilberg om valgene? Du kan se hele lista, og lese Wilbergs kommentarer i artikkelen i ByplanOslo (ekstern lenke).

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...