Ligger strødd langs Akerselva:
El-sparkesyklene skal ikke brukes utenfor Ring 3

Denne el-sparkesykkelen er akkurat på kanten av sonen, for grensa følger Ring 3 i vår del av byen. Foto: Christian Fredrik Borg
El-sparkesyklene ligger strødd langs Akerselva, men det bryter med selskapenes regler. Grensen går langs Ring 3, i tillegg til at friområder som Akerselva er forbudte områder.
Publisert: 02.07.2019 kl 08:20
Sist oppdatert: 02.07.2019 kl 11:49
NORDRE AKER: De har dukket opp i hopetall på gatene denne våren, og har blitt et morsomt leketøy for mange, samtidig som det daglig oppstår personskader ved bruk av dem, viser tall fra legevakten. El-sparkesyklene settes igjen på t-banestasjoner inne i bygg og de ligger strødd langs Akerselva. Det bryter med selskapenes regler for bruk.

Sparkesykler som denne, parkert på t-banestasjoner og i bygg, skaper utfordringer for de som plukker dem inn hver kveld for lading. Foto: Christian Fredrik Borg
Brukssone
Selskapene som leier ut sparkesyklene har definert sin egen sone, hvor brukerne kan starte og avslutte turene sine. I tillegg har de fleste av selskapene avmerket friområder, parker og andre steder de ikke skal brukes innad denne sonen. De ulike sonene varierer fra selskap til selskap, men noen av områdene er Karl Johan, Akerselva og andre parker.
– Vi jobber tett med bymyndighetene for å definere hvor el-sparkesyklene kan parkeres, og oppfordrer samtidig brukerne til å parkere aktsomt. Sammen med kommunen har vi også definert sikkerhetsområder, hvor sparkesyklene ikke skal bli parkert. I tillegg viser vi gjennom appen hvor brukerne kan parkere sparkesyklene, forteller Nils Langhans i Tier.

Akerselva er et av områdene det ikke er tillat å sette fra seg el-sparkesyklene på. I tillegg til disse særskilte områdene går grensen langs Ring 3 (grønn strek). Her fra Tiers app. Foto: Skjermbilde/Tier
Strødd langs Akerselva
Nordre Aker Budstikke har gjentatte ganger sett el-sparkesykler strødd langs Akerselva siden de ble satt ut før påske i år. Tier, et av de største utlånsselskapene i Oslo, forteller at de har over tusen sparkesykler til daglig utlån i Oslo. De jobber med å sette ut flere fortløpende, i tillegg til at de opplyser at flere sparkesykler vil bli satt ut når byen har vendt seg til dem.
Nils Langhans i Tier skriver følgende i en e-post til Nordre Aker Budstikke:
– Sammen med våre lokale logistikkpartnere jobber vi hele tiden for å se etter sparkesykler som er feilparkert. Dette gjør vi hele dagen, i tillegg til at vi hver kveld samler inn sparkesyklene for å lade og vedlikeholde dem.
Han ønsker ikke å gå ut med tall på antall brukere.
Lokalvisa har spurt hva som skjer med brukerne som avslutter turen utenfor sonen, uten å få svar. I appen til det andre store selskapet i Oslo, Voi, kommer det imidlertid opp en melding om at parkering utenfor tillat område kan føre til suspensjon.

Selskapet Voi opplyser i appen - hvor man betaler og låser opp sparkesyklene - at man kan bli suspendert fra tjenesten. Foto: Skjermbilde/Voi
Daglige skader
Nettavisa Shifter skrev i starten av mai om da ferske tall fra skadelegevakta i Oslo. På en drøy måned hadde de fått inn en skade knyttet til el-sparkesykler hvert døgn. To av dem ble karakterisert som alvorlige. I Sverige mistet en 27 år gammel mann livet da el-sparkesykkelen han kjørte, fra selskapet Voi, kolliderte med en bil.

Om kvelden samles sparkesyklene inn, og settes til lading og vedlikehold. Her noen av Vois utplasserte sparkesykler en morgen tidligere denne måneden, i Oslo sentrum. Foto: Christian Fredrik Borg
Tilbudet er i en startfase i Oslo, skriver Langhans i Tier.
– Det er klart at alle trafikanter trenger noe tid for å venne seg til denne nye formen for mobil transport. På et tidspunkt vil sparkesykler bli en naturlig del av våre fremkomstmåter. Inntil det må alle lære å vise hensyn, både el-sparkesyklister så vel som bilførere, syklister og fotgjengere. Spesielt i begynnelsen må alle trafikanter være ekstra forsiktige. Av den grunn utplasserer vi bare noen få sparkesykler på gatene, og prøver å øke bevisstheten blant brukerne våre, skriver representanten for det tyske selskapet.
Videre skriver Langhans at selskapet vil ha fremvisninger på gatene, hvor de vil lære bort hvordan man kjører el-sparkesyklene trygt.
– Da el-sparkesyklene blir en mer naturlig del av gatebildet, og folk har blitt forsiktige ovenfor hverandre vil vi ha arrangementer på gaten hvor vi viser folk hvordan man sparkesykler sikkert, skriver Langhans, som opplyser at de ikke offentliggjør planer for sine neste byer, men jobber med å lansere tilbudet i flere byer.
Voi, som også har mange el-sparkesykler i Oslo, har ikke besvart Nordre Aker Budstikkes henvendelse.
LES OGSÅ: Så enkelt trener du deg sprek og sterk i sommer!
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!