Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Eldre og små barn sliter i varmen

Det er viktig å kjøle seg ned i varmen. Det er ikke alle like flinke til å huske på. Foto: Illustrasjonsfoto

Gradestokken har vist over 30 grader og det meldes like varmt videre. Likevel er det ikke alltid varmen er like god mot alle.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.07.2014 kl 13:34

OSLO: På legevakten i Oslo har det kommet inn pasienter med overoppheting, eller det vi på folkemunne kjenner som heteslag.

Avdelingsdirektør for allmennlegevakten, Jon Ørstavik, forteller at de ikke teller hvor mange personer som kommer inn med overoppheting.

- Men det har vært en del, og særlig eldre forteller han. I hovedsak er det eldre og små barn som er spesielt utsatt, men også mennesker med for eksempel hjerte- og karsykdommer.

 

LES FLERE NYHETER HER

- Husk å kjøle deg ned!

Ørstavik forklarer at det såkalte heteslaget kommer av overoppheting og at det ofte er kombinert med uttørring.

- Foreløpig har vi heldigvis ikke hatt noen alvorlige tilfeller, men det er mange som sliter i varmen. Vi har hatt pasienter som har blitt lagt inn, sier han.

For å unngå heteslag er det viktig å kjøle seg ned.  Ørstavik råder til å lufte, være i skyggen, drikke masse og gå med lyse klær.

I tillegg har han to råd i sommervarmen:

- Se til de gamle, de som er alene, eller de som er syke. Det er ikke alle som får til å lufte eller kjøle seg ned. Det andre rådet mitt er å være forsiktig med fysisk aktivitet. Unge og friske mennesker kan også få heteslag, sier Ørstavik og legger til at heteslag er en betydelig dødsårsak andre steder i verden.

Risikoperiode

- Det er en risikoperiode nå. I morgen er det meldt 34 grader, noe som innebærer en høyere risiko, sier Ørstavik.

Ved overoppheting vil man kjenne seg trøtt, sliten, tørst og man kan få kvalme og hodepine. Noen kan også bli svmile.

Stort sett er man bevisst, men i enkelte tilfeller av overoppheting kan man også bli forvirret.

Ørstavik råder til å ringe fastlege eller legevakt.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Tenåringer brøt seg inn i hus

Her får du verken brus eller is i sommer

- Hverdagen er verst, sier moren til Utøya-offer

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...