Nordre Aker Budstikke

Rapport:

Eldre som er frivillige kan få økt livskvalitet og holder seg friske lenger

Foran er frivillige Inger Helene Wesenberg fra Ullevål og Kari Bruusgaard fra Nordberg. Bak f.v. står seniorveileder Kirsten Belck-Olsen, lederen for Sogn Frivillighetssentral Mona Magnussen og leder for Ullevål hageby seniorsenter, Karina Nummedal Shandiz. Fotografert da Senior på Hjul oppsøkte eldre i bydelen i mai i år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

1. oktober er verdensdagen for eldre. En ny rapport viser at seniorer er mer frivillige enn resten av befolkningen, og at de anses som stabile, har høy tillit og er til å stole på.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: I anledning verdensdagen for eldre 1. oktober presenterer ProAge, i samarbeid med Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner, rapporten «Seniorers engasjement i og for frivillige organisasjoner».

Den viser at eldre som er engasjerte og aktive i det frivillige organisasjonslivet kan få økt livskvalitet og holde seg både mentalt og fysisk friske lenger. Frivillige organisasjoner som rekrutterer og holder på seniorer som frivillige, har stort utbytte av deres erfaringer og innsats. Mens det har vært vanlig å tenke på eldre mennesker som mottakere av frivillige «tjenester», har deres egne bidrag som frivillige tidligere fått mindre oppmerksomhet.

Foran er frivillige Inger Helene Wesenberg fra Ullevål og Kari Bruusgaard fra Nordberg. Bak f.v. står seniorveileder Kirsten Belck-Olsen, lederen for Sogn Frivillighetssentral Mona Magnussen og leder for Ullevål hageby seniorsenter, Karina Nummedal Shandiz. Fotografert da Senior på Hjul oppsøkte eldre i bydelen i mai i år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Mer frivillighet enn øvrig befolkning

Seniorer er en aktiv gruppe i frivilligheten.I følge Frivillighet Norges Frivillighetsbarometerer det en større andel blant de over 60 som gjør frivillig arbeid ofte – det vil si minst 5 timer hver måned – enn i resten av befolkningen.

Organisasjonene i undersøkelsen svarer at eldre er en ressurs og at eldre sitter på erfaringer og kunnskaper som kommer godt med i nær sagt enhver frivillig sammenheng: Seniorene er stabile, har høy tillit og er til å stole på. 93 prosent av organisasjonene i undersøkelsen mener at det ikke er noe hos dem som hindrer folk over 62 år å bli frivillige i deres organisasjon.


83 prosent svarer i undersøkelsen at seniorer er viktige i tillitsverv, for eksempel i styrer i frivillige organisasjoner. Det framheves sterkt at eldre medlemmer også er viktige for å utføre andre praktiske frivillige oppgaver – oppgaver som alltid er viktige for å holde foreninger og lag i gang.

– Blir ikke spurt

Halvparten av organisasjonene i undersøkelsen har en plan om å rekruttere flere eldre, og mange av respondentene mener det ikke er vanskelig å rekruttere eldre. Samtidig viser Frivillighetsbarometeret at blant de som ikke allerede er frivillige fra før har bare 12 prosent blitt forsøkt rekruttert til å gjøre frivillig arbeid.

– Selv om det er lett å få med eldre som frivillige bør organisasjonene være bevisst på at det også er mange som ikke blir spurt. Folk som har et mindre sosialt nettverk bør også få mulighet til å være med, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

– Folkehelse handler om å fremme god livskvalitet, ikke bare om å unngå sykdom. Dette innebærer blant annet å kunne delta i samfunnets felleskap og oppleve sosial støtte. En åpen rekrutteringskanal som Frivillig.no kan være et godt utgangspunkt for økt deltakelse i frivillig sektor, sier Slotterøy Johnsen.

– I anledning 1. oktober og verdensdagen for eldre inviterer vi til en frivillighet for alle. Vi håper mange eldre vil ta en titt på Frivillig.no og vurdere frivillig innsats i en organisasjon i tiden fremover.

Nordre Aker

I mai i år skrev Nordre Aker Budstikke om at Bydel Nordre Aker, seniorsentrene og frivillighetssentralene ønsker jobber aktivt for å nå ut til flere eldre. Både for å rekruttere dem som frivillige og for å nå de som ikke bruker seniortilbudene som finnes i dag.

Ifølge Nordre Akers seniorveileder Kirsten Belck-Olsen er det 6700 personer i Nordre Aker over 67 år. 3000 av disse er på en eller annen måte knyttet til seniorsentrene og det organiserte seniortilbudet.

– Nå håper vi å nå ut til dem som ikke er det, og som har ønske om eller behov for fellesskapet disse tilbudene gir. Vi har for eksempel ingen oversikt over hvor mange som er alvorlig ensomme i bydelen, sa Belck-Olsen.

Inger Helene Wesenberg er frivillig ved Ullevål Hageby Seniorsenter, og var med for å vise frem seniortilbudet i bydelen.


– Jeg har vært pensjonist i 20 år. Og det å ha noe å bidra med er veldig viktig, fortalte hun.

Hun oppsøkte i sin tid seniorsenteret i hagebyen nettopp med spørsmålet om hun kunne bidra med noe.

– Og det er det mange som gjør. Det er en mulighet til å ufarliggjøre inngangen til seniorsenteret litt, sa seniorsenterleder Karina Nummedal Shandiz, og ønsket hjertelig velkommen til senteret på Damplassen.

SSBs siste tall (2018) om aldring sier at andelen personer i befolkningen over 70 år vil stige med 21 prosent frem til 2060. Veksten vil bli særlig stor for de over 80 år.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...