Nordre Aker Budstikke

Elvelangs, medisin og et glimt fra operaens indre liv

Tidligere operasjef i Bjørvika og nåværende Riksteatersjef, Tom Remlov, kommer til Sogn Seniorakademi i april. Foto: Karl A. Kjelstrup / Innfelt foto: Riksteatret/pressebilde

Sogn Seniorakademi starter opp igjen for sesongen. Her er programmet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.01.2020 kl 13:26

NORDBERG: Sogn Seniorakademi starter vårsesongen tirsdag 28. januar kl. 11.30 i Kirkestuen ved Nordberg kirke.

– Dette er bra påfyll i hverdagen for bydelens seniorer. Det er gode og interessante tema på programmet, sier Edvard Stang, styreleder i seniorakademiet, om de fire foredragene som er satt opp denne vårsesongen.

– Det spenner vidt, og vi har foredragsholdere med spesialkunnskap. Vi starter med historien om Norges første kvinnelige leger, og legeetikk, deretter historisk blikk på Oslos mange bekker og elver, og avslutter vårsemesteret med en uhøytidelig rapport fra det indre liv i operaens første år, sier Stang.

Første foredrag om Norges første kvinnelige leger holdes av overlege Cecilie Arentz-Hansen ved Oslo Universitetssykehus og som i 2018 utga bok om temaet.

– Det er helt tydelig at foredragene våre blir satt pris på. I høst var det mange tilstede på møtene.


Stang ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen til Seniorakademiet. Kontingenten er 250 kroner, forteller ham, men også ikke-medlemmer må gjerne komme på foredragene, da betaler man 50 kroner for adgang.

Vårens foredrag:

Norges første kvinnelige leger

Tirsdag 28. januar: Cecilie Arentz-Hansen, overlege
På tross av motstand fra de medisinske professorene gikk en håndfull kvinner i gang med medisinstudiene på slutten av 1800-tallet.

Som ferdige leger ble de viktige klinikere og samfunnsaktører som arbeidet for bedre helse ute blant folk. De underviste, forsket, debatterte, kjempet og skrev - ikke minst for politiske rettigheter og bedre helsetilbud for kvinner.

Cecilie Arentz-Hansen er forfatter og overlege ved Oslo Universitetssykehus. Hennes siste bok er «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed» (Cappelen Damm, 2018).

Rådet for legeetikk – legers etiske vaktbikkje?

Tirsdag 25. februar: Svein Aarseth, Rådet for legeetikk
Helsetjenester for papirløse, alderstesting av asylsøkerbarn, og reservasjon mht omskjæring av gutter, er noen av mange saker i Rådet for legeetikk.

Av andre saker kan nevnes klager på legers oppførsel og uttalelser fra rådgivende leger. Aktuelt nå er leger og sosiale medier, samt endring i abortlov og bioteknologilov – og kreativ markedsføring av private legetjenester.

Svein Aarseth er Leder av Rådet for legeetikk, legeforeningens rådgivende organ. Han er nylig pensjonert fastlege i Bydel Nordre Aker, og spesialist i allmenn- og arbeidsmedisin.

ST. HALLVARD-MEDALJEN: Sissel Rønbeck (f.v.) og Ida Fossum Tønnessen fikk St. Hallvard-medaljen 14. mai 2019. Ordfører Marianne Borgen delte ut prisen. Foto: Oslo kommune/Sturlason

Elvelangs

Tirsdag 24. mars: Ida Fossum Tønnesen
Oslo har mange bekker og elver. Det er ikke bare Akerselva. Skal vi ha åpne bekker og elver? Vi «vandrer» langs byens elver. Det er mye historie, kultur og utfordringer langs byens 10 vassdrag.

Ida Fossum Tønnessen som gjennom 16 år har vært park og idrettssjef i Oslo, og i 8 år vært leder av Oslo Elveforum.

Hun har bakgrunn som landskapsarkitekt, politiker og har hatt mange verv i organisasjoner. Hun fikk St. Hallvard medaljen, Oslo kommunes høyeste utmerkelse for 35 års arbeid med byens vassdrag.

En uhøytydelig rapport fra det indre liv i Bjørvik-operaens fem første år

Tirsdag 28. april: Tom Remlov, Teatersjef, Riksteatret
Det har vært mange oppslag i media om liv og spillet bak kulissene siden Remlov ble ansatt som sjef for vårt nye operahus i 2006. De politiske føringer gikk på å utvikle en tidsmessig ledende nasjonal kulturinstitusjon, med opera og ballett som likeverdige kunstarter.


Hva skjedde bak teppet og scenen?

Remlov har bl.a. vært aktiv som skribent, skuespiller, lærer, teatersjef, foredragsholder, kursleder og direktør for Norsk Film as. Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...