Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

En første gang for alt – selv for drevne hestejenter!

Dusjing, shampo, børsting med mer. Lisa shiner opp Adel før avreise til Tretten og Dølamesterskapet. Foto: OLE IVAR BAKKE

For noen vil hest alltid være best. Og noen hester er så fornøyde, at de til og med har trivselsflekker i pelsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.05.2016 kl 00:05

MARIDALEN/TRETTEN: Det er mange hester rundt omkring i Norge – rundt 125.000, ifølge Norsk Senter for Bygdeforskning.

Det er også mange hester i Nordre Aker – særlig i Maridalen.

Jenter og hest er ofte en veldig bra match. Lisa Andrina Pukownik (20) fra Kjelsås startet hestekarrieren på Skjerven Gård i Maridalen, som 10-åring.

– Vi var en gjeng som var i stallen så fort vi hadde muligheten, i flere år, hver eneste helg i hvert fall, hele dagen. Vi ville ikke hjem, bare være på gården med hestene. Tror jeg glemte å spise innimellom også, fordi jeg hadde det så gøy og fint med de andre jentene og hestene, mimrer Lisa.

Hun legger til:

– Vi var jo lykkelige bare vi kunne hjelpe til i stallarbeidet. «Skal vi fylle vann? Skal vi møkke?»

SE FLERE BILDER HER

Dølahestmesterskapet

Ti år senere, men fortsatt ivrig hestejente: ridende skuespiller i Maridalsspillet, jobbet ved Marit Rideskole, og også nå rideskoleinstruktør ved Skjerven Gård i Maridalen.

Men selv for drevne hestejenter, er det en første gang for alt.

– He, he. Ja, jeg har lenge hatt lyst til å melde meg på NM i dølahest, eller Dølahestmesterskapet. Så gjorde jeg det da, forteller Lisa.

Med så langt ett dressurstevne fra Lommedalen i boka, med annen hest fra annen gård.

Adel

Lisa har en favoritt i kloke og kule Adel ved Skjerven Gård - en godt voksen dølahest. Som nok har hatt mang en ivrig hestejente fra Nordre Aker og omegn på ryggen opp gjennom årene. Adel har også deltatt tidligere i døla-mesterskap. Men det hadde altså ikke Lisa.

Hun bestemte seg ved juletider, og siden januar trente jevnlig med Adel på banen i Maridalen.

– Adel er skikkelig flink, og jeg synes vi fikk til treninga veldig bra, sier hun.

Mange hundre kilo å ta med

Så nærmet selve mesterskapshelgen seg, andre helgen i mai.

Én ting er å ta med seg bagen og dra på håndball- eller fotballmesterskap. Noe helt annet er å planlegge og forberede et hestemesterskap en del mil unna. Ikke bare koster det, med frakt og opphold både for hest og rytter, men ikke minst skal det også fysisk flyttes et flere hundre kilos dyr fra A til B. Å bli fraktet rundt er jo ikke hverdagskost for de fleste trauste dølahester, som i utgangspunktet nok er godt fornøyd med å farte rundt i Maridalen.

– Nei, huff, det er jo litt sånn bekymringsfullt før avreise. Hvordan vil Adel reagere på hengeren, vil han sparke så han skader seg, klikker han helt liksom? oppsummerer Lisa.

For å gjøre en lang fredagsvurdering kort: Turen lørdag morgen, mesterskapshelgen, oppover gikk faktisk veldig bra – med blant annet innbandasjerte hestebein og live-overføring fra hestevogna til førersetet hele veien fra Skjerven Gård til Tretten.

Adel og Lisa i farta på Tretten. Foto: OLE IVAR BAKKE

– Men det som ikke gikk så bra, var jo at Adel før avreise ble litt satt ut av bandasjeringen, så han endte opp med å sette foten feil, og tråkket på min tå. Det var den som var blå da vi ankom Stavsplassen og Tretten!

Skulle bli gøy

Ved ankomst til slike hestemesterskap venter veterinærsjekk. Deretter er det inn på «hestehotellet» for Adel, og Tretten Kro og motell for Lisa og hjelper Ole Ivar Bakke. Konkurransen for Lisa og Adel var først søndag, med bruksriding og brukskjøring.

– Det ble ikke så mange timers søvn den natten, jeg var litt stressa og nervøs før søndagen. Men fikk etter hvert overtalt meg selv til at dette skulle være gøy!

Og Lisa forteller at det ble moro. Selv om hun gjerne skulle hatt litt lenger tid å varme opp på. Søndagens bruksriding og dressur gikk bra for Lisa og Adel. De kom midt på treet i begge klassene.

Forskjellige øvelser

Det var mange forskjellige øvelser underveis. I bruksridingen skulle man blant annet gå av hesten, gå på hesten, gjøre serpentiner, gjennom kjegler, og andre baneoppgaver. Også ri over en bru, rygge, passere stor blå tønner, flytte kjettinger fra A til B, bråkete kjettinger.

– Adel var flink i bruksridingen, men stressa litt på ryggingen. I tillegg gikk det ikke helt etter boka fra galopp og rett over i skritt, og så stille i 20 sekunder. Da var han litt urolig, forteller Lisa.

Selv om det ikke ble premiesløyfe, så ble det ihvertfall en deltagersløyfe. Foto: OLE IVAR BAKKE

– Kan le av det nå

Hun fortsetter:

– I dressurdelen gikk jeg for tidlig ut på banen, dommeren skal blåse i fløyta først. I tillegg glemte jeg banen, altså ruta på banen. Jeg kan jo le litt av det nå, men ble trukket litt for det da!

Hun forteller videre:

– Dressuren handler også om at dommerne skal se hvordan hesten bruker musklene, rygg og nakke. I tillegg er sitzen til rytteren veldig viktig. Så viser vi forskjellige øvelser.

Etter søndagens to øvelser, så var det foring, møkking og inn i boksen med Adel.

Lisa og Ole Ivar dro på middag til bestemor på Biri. Så tilbake til Tretten Kro og Motell.

– Ja det ble litt av helg, mye program, ler Lisa.

SE FLERE BILDER HER

Brukskjøring

Rett i seng søndag kveld, og opp grytidlig mandag morgen, med banevisning kvart på åtte!

– Brukskjøring har jeg jo aldri gjort tidligere. Men jeg har jo kjørt mye vogn, så bare å hoppe i det tenkte jeg. Det var jo mange av de samme øvelsene med vogn, som i bruksridingen, forteller Lisa.

Men ved kjøringen var oppgavene blant annet å snu inne i et trangt rom.

– Det kræsja litt inne i det lille rommet hvor vi skulle snu vogna. Da kjørte jeg meg fast.

– Det ble jo litt krise, kaos og latter ut av det. For med vogn så skal man ha med en «groomer», en som sitter ved siden av. Det ble jo selvfølgelig Ole Ivar. Men «grommeren» har ikke lov til å si et eneste ord under konkurransen. Så der satt han da – uten ett ord. Og jeg kåla for å få løs vogna, ler Lisa.

Og jammen dukket ikke Ivar Bakke - fra Maridalen nå boende på Lunde - opp i mesterskapet på Tretten, med hingsten Sokken fra Maridalen, og barnebarnet Ole Ivar Bakke ved siden av i vogna. Foto: PRIVAT

Nå er det en uke siden konkurransen på Stavsplassen og Tretten.

Klar igjen og Adels trivselsflekker

– Selv om det ikke ble noe sløyfe på Adel og meg, så har jeg tenkt litt. Klart de beste som er med i sånne mesterskap øver veldig mye. Men jeg har ikke blitt skremt, og har bestemt meg for at jeg skal være med igjen. Nå skal jeg kjøre på, for nå vet jeg hva jeg skal trene på til neste gang!

Lisa legger til:

– Forresten, selv om han ikke fikk sløyfe, så fikk Adel veldig mye skryt av trivselsflekkene sine!

– Trivselsflekker?

– Ja, de flekkene du kan se i pelsen hans – tyder på at han trives!

Journalisten har også hest på Skjerven gård

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

1

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...