Nordre Aker Budstikke

En gartner i hageland

Hvem var Gäblein?

Gäbleins vei går langs ved siden av Ullevål skoles område, opp til Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er kanskje ikke så rart at en vei i Ullevål Hageby kalles opp etter en mann med grønne fingre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.08.2018 kl 11:16

ULLEVÅL: Vi ferdes hver dag i gater og veier som bærer navnene til personer som for lengst har «forlatt oss». Alle har de betydd eller oppnådd noe, men vet du egentlig hvem personen som ga navn til gaten din var? I sommer dukker vi ned i historien bak flere veinavn i bydelen.

Den lille veien som har fått det noe uvanlige navnet Gäbleins vei, går fra John Colletts allé, forbi Ullevål skole og ender noen hundre meter lenger oppe ved Damplassen i Ullevål Hageby. Men hva kommer det unorske "tøddel-navnet" av?

Gartner

Veinavnet ble vedtatt i Oslo bystyre allerede i 1918, tre år etter at byggingen av Hagebyen startet.

Carl John Gäblein (1714-83) var gartner, født i Tyskland, og fikk borgerskap i Christiania i 1745 som urtegårdsmann. I tillegg var han kjøpmann.

I 1746 overtok og drev han Hausmanns urtehage som lå på løkka ved Trefoldighetskirken. Gäblein hadde, i følge Arild Svendsgams bok om gatenavn i Oslo, stor betydning for hagebrukets utvikling. Ikke rart at navnet hans havnet i en hageby.


Muligens var det Gäblein som tegnet barokkhagen i "fransk stil" som ble anlagt på Store Ullevål gård omkring 1754–1776.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ruster opp minneparken

Der Gäbleins vei møter John Colletts allé, ligger stien opp mot minneparken. Det har sett litt sjuskete ut rundt minnestøtten for de 26 falne fra Ullevål under 2. verdenskrig. Nå oplyser imidlertid Bydel Nordre Aker at det blir bedring. Les mer om det her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...