Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kritiserer byrådets håndtering av romfolk:

– En gedigen ansvarsfraskrivelse!

Tommy Skjervold er statssekretær i Samferdseldepartementet, og bystyrerepresentant for Frp i Oslo. Han har engasjert seg i problematikken med at det bor folk under Sinsenbrua i flere år. Foto: Karl A. Kjelstrup / Olav Heggø

– Skal man få vekk denne utfordringen så må man tørre å fjerne inntektsgrunnlaget for de som bor under brua, sier statssekretær Tommy Skjervold (Frp). Han har fulgt saken gjennom flere år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2019 kl 10:58

SINSEN: I forrige uke omtalte Nordre Aker Budstikke at Statens vegvesen ikke rydder opp etter bostedsløse romfolk under Sinsenbrua, uten politiassistanse. I sommer ble en person knivstukket under brua. Det var en som ryddet opp under Sinsenbrua, på oppdrag fra Statens vegvesen, som meldte om knivstikking.

– Situasjonen er akkurat like ille

Beboere i Nordre Åsen borettslag har klaget på forholdene opp gjennom årene, også til politikere på Rådhuset, om forsøpling og at situasjonen oppleves som belastende for nærmiljøet. Rett ved brua ligger også fotballbaner og friområde.

Kjersti Hovland, tidligere styreleder i Nordre Åsen borettslag fortalte denne uka at lite er endret, at det har bodd folk under brua i 14 år, og at naboene har meldt fra om blant annet forsøpling og avføring gang på gang. Også Disen borettslag forteller at de har klaget en rekke ganger på forsøpling fra romfolk som holder til under brua, uten at noe har skjedd. De opplever situasjonen som svært ubehagelig.

Bostedsløse ved Sinsenbrua og Muselunden. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Frp: – Gedigen ansvarsfraskrivelse

Tommy Skjervold er valgt inn i bystyret for Fremskrittspartiet, og er partiets tredjekandidat i høstens valg. Han har vært statssekretær for samferdselsministeren siden 2017, først Ketil Solvik-Olsen, og nå Jon Georg Dale (Frp). Skjervold har tidligere engasjert seg i saken om de bostedsløse under og ved Sinsenbrua.


– Jeg leste med forskrekkelse og stor undring saken om tiggerne under Sinsenbrua og byrådets fortsatt totale mangel på løsninger. Denne saken har jeg fulgt lenge, både som medlem av Oslo bystyre, som statssekretær med ansvar for Statens vegvesen. Jeg var selv innom området i sommer for å se status, som er akkurat like ille som sist jeg hørte om saken, sier Skjervold til Nordre Aker Budstikke.

Byrådet: Gjør det vi kan

Nordre Aker Budstikke i forrige uke byrådsleder Raymond Johansen om flere ting rundt situasjonen ved og under Sinsenbrua, og om byrådet og politikerne er «handlingslammet» når det gjelder situasjonen med bostedsløse ved Sinsenbrua. Spørsmålene ble sendt videre til byrådsavdeling for miljø- og samferdsel, her kan du lese spørsmålene.

Byrådssekretær Daniel Rees (MDG) svarte tidligere denne uka at byrådet «gjør det vi kan»:

– Kommunen bruker betydelige økonomiske ressurser på å medfinansiere akuttovernatting og sanitærtilbud, og på å rydde ulovlige teltleirer. Som en del av EØS-avtalen står EU-borgere fritt til å reise til Norge, og som hovedstad opplever vi at spesielt mange søker seg hit. De sosioøkonomiske årsakene som ligger bak, kan ikke vi som kommune gjøre noe med. Her må regjeringen på banen med håndtering av EØS-avtalen og økte politiressurser.

Dette har også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tidligere uttalt.


Frp: «Snillismen» fungerer ikke

– Dette er totalt uakseptabelt og en gedigen ansvarsfraskrivelse fra Arbeiderpartiet. Denne utfordringen har bare ett svar som fungerer: Tiggeforbud!, sier Skjervold.

Han trekker frem at Statens vegvesen rydder opp og fjerner søppel regelmessig i de områdene hvor det oppholder seg bostedsløse, og at dette blir gjort i større omfang i sommerhalvåret enn om vinteren.

– Når det gjelder området under Sinsenkrysset la Statens vegvesen for noen år tilbake ut flere store steiner og festet disse i betong for å gjøre området mindre tilgjengelig. Det har likevel ikke fjernet overnattingen. Vi bruker utrolig mye skattepenger på å forsøke å dilte etter utfordringen. Nå tør ikke vegvesenet å rydde der uten politibeskyttelse, forståelig nok. Byrådet tror åpenbart at det hjelper å sette opp telt og sanitærforhold, men nå har vi i mange år sett at "snillismen" ikke fungerer. Skal man få vekk denne utfordringen så må man tørre å ta tyren ved hornene og det er å fjerne inntektsgrunnlaget for disse mennesker som bor under brua. Eneste løsning som monner er tiggerforbud. Oslo kommune kan kanskje ikke styre hvem som kommer til og oppholder seg i byen, men de kan gjøre det vesentlig mindre attraktivt ved å fjerne tiggingen, sier Skjervold.

Han viser til at dette berører mange beboere i området, hver dag:


– Nå er det på tide at Raymond Johansen åpner øynene og føler på den utfordringen han er ansvarlig for. Beboere og andre i området fortjener et rent og trygt nærmiljø. Dette er nærområder som er viktige for barn og unge, vi kan ikke ha det slik lenger. Barna skal få slippe å tråkke i bæsj, og folk skal få slippe å få avføring i boområdet sitt. MDGs byrådssekretær tar helt feil, byrådet gjør absolutt ikke «det vi kan».

Tiltaksliste

I mai 2017 lanserte byrådet elleve punkter, om håndtering av bostedsløse og ulovlig camping i Oslo - her kan du lese tidligere sak.

Politi, Sporveien, Statens vegvesen og Bymiljøetaten var med på befaring. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

For to år siden var det også en stor befaring på området, og politiet uttalte at de ikke var klar over omfanget av campingen under Sinsenbrua - her kan du lese hele saken.

Se også «Byrådets 11 punkter og handlingsplan for bostedsløse i Oslo».

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...