Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Millioner til å ta vare på skattene:

– En gledens dag!

Politikerene med gode nyheter til Vikingskiphuset og UiO i dag, fra venstre Trine Skei Grande (V), Hans O Syversen (Krf), Kristin Vinje (H) og Mazyar Keshvari (Frp). Foto: PRIVAT

Det sier museumsdirektør ve Kulturhistorisk Museum og Vikingskiphuset på Bygdøy. I dag ble det kjent at Regjeringen bevilger penger til å fortsette jobben med bevaring av Osebergskattene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2016 kl 16:59

BLINDERN/OSLO: Universitetet i Oslo drifter både Vikingskiphuset på Bygdøy og Historisk Museum på Tullinløkka, begge under kulturhistorisk museum.

I dag varslet Regjeringen bevilgning til Saving Oseberg II, som innebærer 30 millioner kroner over tre år til å fortsette bevaringsprosjektet av Osebergskattene.

UiO har bedt om 10 millioner kroner årlig i tre nye år fra 2017, eventuelt mindre penger årlig over flere enn tre år.

LES OGSÅ: Dette bruker de for å ta vare på det gamle

Penger fra og med 2016

– Fra og med 2016 får UiO 5 millioner kroner til museene generelt, uten at det er øremerket dette prosjektet, men de kan velge å bruke dem på det. Dette er omdisponering av de 10 millionene som de opprinnelig fikk til Oseberg, og de resterende 5 millionene er fordelt på de andre universitetene med museum, forteller stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) videre, og som også var tilstede under nyheten.

Hun fortsetter.

Saving Oseberg II

– I Saving Oseberg II – fra lab til pilot, skal resultatene fra utforskning av konserveringsmetodene i Saving Oseberg I utprøves med ulike materialer på fragmenter av alunkonservert tre. Testing over tid er viktig før det brukes på de originale gjenstandene. Store andeler av midlene til prosjektet skal gå til å beholde ekspertise som allerede er hentet inn, forteller Vinje videre.

Museumsdirektør Håkon Glørstad er selvfølgelig fornøyd i dag.

– Helt avgjørende

– Bevilgningen er helt avgjørende for å fortsette prosjektet, med forskere fra hele verden. Som alle jobber for å på en best mulig måte ta vare på de fantastiske skattene fra Oseberggraven, sier han.

Håkon Glørstad Foto: UiO

Og fortsetter.

– Utfordrende

– Det er en utfordrende oppgave å stoppe nedbrytingen i de gamle skattene, vi vil få til å stabilisere gjenstandene. Pengene betyr at nå kan vi fortsette med full styrke fremover, og at vi har gode muligheter til å beholde også den internasjonale kompetansen i prosjektet, sier Glørstad.

Hvor overrasket ble dere?

– Vi har jo jobbet systematisk over lang tid overfor både bevilger og Kunnskapsdepartementet. Men vi visste jo ikke hvor mye penger som ville bli bevilget, men håpet på det beste. Så dette er virkelig en stor overraskelse og nyhet for oss, sier museumsdirektøren.

En gledens dag ved UiO i dag?

– Definitivt!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...