Nordre Aker Budstikke

Krutthuset fra 1876, i all sin prakt. Foto: Kristin Tufte Haga

En helt spesiell bygning i skogen. Vi ble invitert inn

– Vi bestemte oss med en gang vi så huset, i følge Sverre Wyller, som sammen med kona Vera Wyller kjøpte det gamle Krutthuset i Maridalen i 2002.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2021 kl 14:15

MARKA: For kort tid siden var den nye årboka til Maridalens Venner, ved Stein Erik Kirkebøen, klar. Den omhandler Skar Leir, men leiren er mer enn det du ser når du går av 51-bussen på endeholdeplassen, eller parkerer på utfartsparkeringen innerst i Maridalen. Det er mye mer. Som for eksempel Krutthuset.

Selve krutthuset ligger for seg selv i skogen, et stykke fra selve leiren. Det er oppført i 1876 i fuget tegl med blindbuer på gavlene og langfasadene. Bygningen har saltak tekket med falsede sinkplater og er godt bevart både utvendig og innvendig, ifølgeForsvarsbygg.

Steinskulpturer på vei opp til Krutthuset, av Sverre Wyller Foto: Sverre Wyller

Vi tar turen opp grusveien fra parkeringsplassen, til Krutthuset. Allerede før vi når opp til selve huset, passerer vi store og mektige skulpturer, den ene skal etter sigende veie rundt 10 tonn (!). På eiendommen nær huset er det også satt ut kunstinstallasjoner.

Om det ikke er mye liv i leiren på Skar, er det liv i Krutthuset, «Jane» og froskedammen. Foto: Kristin Tufte Haga


I enden av veien åpenbarer Krutthuset seg, i rød teglstein. Og for en bygning! Midt inne i skogen står det en praktbygning på rundt 300 herlige kvadratmeter. Bygget er 26 meter langt, og 12 meter bredt. Og det er rundt ti meter under taket.

Dette er det tidligere lageret for kruttet som ble produsert i det tidligere kruttverket ved Skar Leir. Nå galleri, kontor og kunstatelier for kunstner- og arkitekt og kunstnerparet Vera Wyller og Sverre Wyller.

Fra innsiden. Foto: Kristin Tufte Haga

«– Vi bestemte oss med en gang vi kom ut av skogen og så huset, sier Sverre Wyller (født 1953).

For ham og for fru Vera var det kjærlighet fra første blikk like før jul i 2002. Og det til tross for at objektet de falt for, var tydelig prega av tidens tann og slett ikke viste seg fra sin beste side. Det gjør det nå.


Fra innsiden av arbeidsrommet. Foto: Kristin Tufte Haga

Det var en omfattende gjennomgang av alle Forsvarets anlegg for å sortere ut hva som var så verdifullt at det burde fredes. Krutthuset tilhører den kategorien. Det ble reist i 1876 og var rett og slett et lager hvor krutt ble plassert etter at det var produsert nede på verket i påvente av at det skulle sendes til kjøperne. At kruttverkets lager ble plassert «midt i svarte skauen» langt fra selve verket, var ikke tilfeldig. Et lager fullt av eksplosivt krutt er ingen spøk, og det hadde derfor en servitutt som av hensyn til eksplosjonsfaren hindra all bebyggelse innafor en radius av 567 meter fra magasinet. Det pussige tallet skyldes at faresonen opprinnelig var i alen, 900 alen», skriver Kirkebøen i årboka til Maridalens Venner.

I 2002 bestemte Forsvarsbygg seg for å selge Krutthuset.

«– Huset lå så flott i terrenget, skjult men likevel med noe monastisk over seg. Beliggenheten var perfekt for oss. Vi er omgitt av skogens ro, men er samtidig bare 20 minutter fra sentrum hvor vi bor. Men husets tilstand var ikke bra (…) Men Vera er arkitekt i tillegg til kunstner og jeg liker praktisk arbeid, sier Wyller.»


Fra venstre, Vera Wyller, Sverre Wyller og forfatter og journalist Stein Erik Kirkebøen. Sverre Wyller viser frem en av bøkene, laget i forbindelse med én av de store utstillingene i Krutthuset. Foto: Kristin Tufte Haga

Vi kan være enig med Kirkebøen at takstmannen må ha vært på en aldri så liten bærtur, selv om bygningen manglet vann, avløp og strøm. For han vurderte eiendommen – i tillegg med nesten 20 mål – til å være verdt kun 80.000. Etter en lang budrunde, med rundt 60 andre interessenter, så fikk paret Wyller tilslag på høyeste bud på 1.050.000 kroner for herligheten.

Krutthuset fra tidligere tider. Foto: Utlån/Werner Zellien

Krutthuset fra tidligere tider. Foto: Utlån/Werner Zellien

15 år brukte de på å renovere «ruinen», bygningen og kulturminnet, i tråd med Byantikvaren. Det er ikke et bolighus, det er Samvirket Krutthuset i Oslo SA – K.O.S A.

– Men vi er her ofte, vi jobber jo her. Det er et veldig deilig sted å være. Nesten hver dag er det noen turgåere innom området, det synes vi bare er veldig hyggelig. Blant annet har Kjelsås 60 pluss (turgruppa for seniorene, journ.anm.) vært her, forteller Vera, når avisa kommer innom.


Fra tidligere utstilling, Dag Leversby og utstillingen DERFOR. Foto: Vera Wyller

Hun og Sverre tar gjestfritt i mot Kirkebøen og Nordre Aker Budstikke, og vi får en omvisning i nye Krutthuset. En vakker bygning, utvendig og innvendig, et kunstverk i seg selv.

«Jane». Foto: Kristin Tufte Haga

Senere har «Jane» kommet til, en paviljong som er et utendørs visningsrom, og som kan oppleves hele døgnet, glasset inn og med lys. Også beskrevet som et diorama. I mai åpner «Jane», med fortløpende utstillinger. Til høsten planlegges en ny stor utstilling inne i Krutthuset.

Denne vognen - en gruvevogn - er laget av Marius Engh og er en del av den tidligere utstillingen Bohemia i 2019 i og ved Krutthuset.

Vera Wyller er både arkitekt og kunstner, her er hun blant annet omtalt i culturanotes.no

Om Sverre Wyller står det i Store Norske Leksikon: Billedkunstner, og bor og arbeider i Oslo. Han arbeider hovedsakelig med maleri, grafikk og skulptur, og da ofte i monumentale formater med et abstrakt formspråk. I sine arbeider inkluderer han også såkalt funnet og resirkulert materiale - les mer om kunstneren her.

I oktober i fjor var det en artikkel om kunstnerparet som omtalte de forskjellige utstillingene i Krutthuset - her kan du lese hele saken i Kunstneravisen.no.

Nyhetsbrev

Få nyheter fra Nordre Aker Budstikke rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...