Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- En situasjon vi rett og slett ikke kan leve med

Familier er sjokkerte over nye skoleinntaks-grenser. Advokat er engasjert, og familier vurderer eventelt å flytte, godt innenfor Kjelsås skole-grense.

Familier er sjokkerte over nye skoleinntaks-grenser. Advokat er engasjert, og familier vurderer eventelt å flytte, godt innenfor Kjelsås skole-grense.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2014 kl 14:17

KJELSÅS:: 14 Kjelsåsbarn med familier var helt sikre på at barna i løpet av de nærmeste årene skulle begynne på Kjelsås skole, 500 meter unna. Nå - med Utdanningsetatens nye skoleinntaksgrenser - er barna istedet henvist til Grefsen skole. Det betyr tre ganger så lang skolevei.

Ifølge Utdanninggsetaten er det "...elevtallsveksten i Oslo, og spesielt i enkelte bydeler, som medfører at endring av skolegrenser er nødvendig.", ved i alt 18 Oslo-skoler.

- Sjokkerte!

- Vi er sjokkerte ja! Det er vel ingen tvil om at øverste del av Kapellveien, like før Kjelsåsveien, naturlig tilhører Kjelsås skole. Dette aksepterer vi ikke, sier Cecilie Weiseth, talskvinne for flere av familiene dette gjelder.

Hun er også en av foreldrene som har sendt inn høringsuttalelser på etatens nye inntaksområder - les tidligere sak her.

I tillegg til den lengre skoleveien, trekker familiene i høringsuttalelsene også frem at barna allerede har etablert naturlige sosiale nettverk blant barn som skal begynne på Kjelsås skole. Barnehage er valgt ut fra samme kriterie.

"Ikke varer, men barn"

"Det er vel unødvendig å påpeke overfor utdanningsetaten at vi i denne saken ikke snakker om varer, men våre barn som såvidt er fylt 6 år (noen bare 5) når de skal starte på sitt første skoleår.", står det også i en av uttalelsene.

Ifølge etaten selv så kom det inn i alt 78 høringsuttalelser i forhold til nye skoleinntaksområder. Én høringsuttalelse kan også være skrevet under av flere familier.

Men kun på Etterstad ble det funnet løsninger som etaten fant å kunne godta. For resten av Oslo, som på Kjelsås og Grefsen,  har etaten bestemt seg for å beholde de nye inntaksområde-grensene.

Kan påklages?

I Utdanningsetatens brev om inntaksgrensene står det også at vedtaket ikke er et "enkeltvedtak", og dermed ikke kan påklages.

Det godtar ikke familiene uten videre. Det er også engasjert advokat for å eventuelt prøve lovligheten av etatens endringer og informasjon om at vedtaket ikke kan påklages.

Særlig trekker også advokaten frem - i brev til etaten - den mye lengre skoleveien til Grefsen skole, sammenlignet med til Kjelsås skole. Kapellveien fra Kjelsås mot Grefsen, forbi skogholt, anses av flere grunner som blant annet uegnet og utrygg for skolebarna, og det tas derfor utgangspunkt i skolevei fra Kapellveien via Gamle Kjelsåsvei, den uten fortau.

I tillegg trekker advokaten frem at det er andre områder som ligger nærmere Grefsen skole, men som ikke er berørt av inntaksendringen.

Han viser også til tidligere avgjørelse av Ombudsmannen, og at han mener at etatens forslag ikke fremstår som en fordeling av elever på en "forsvarlig og likeverdig måte".

I tillegg etterlyser han også konkrete elevtall.

Flytter eventuelt

Familiene vurderer også selv andre tiltak.

- Eventuelt vil det for det for noen bli aktuelt å flytte godt innenfor Kjelsås skoles inntaksgrense. Ihvertfall for en periode, hvis det er det som skal til for å sikre barna inn på den skolen. Dette er en situasjon vi rett og slett ikke kan leve med, og vi er derfor  beredt til å bruke alle nødvendige midler for å hindre at barna våre må gå på en skole mye lenger unna, sier Weiseth.

Hun understreker at familiene forøvrig ikke ha noe som helst imot Grefsen skole.

Avisen har vært i kontakt med Utdanningsetaten og bedt om kommentarer i saken, men etaten ønsker ikke å kommentere utover beslutningsbrevet, og som kan leses i sin helhet på etatens hjemmesider.

113 elever - forventet elevtall 127

Blant annet skriver etaten: "..Formålet med høringen var å avdekke om det foreligger alternative inntaksområdeendringer som gir en bedre løsning enn de som ble sendt på høring...Kapellveien trekkes fram som usikker skolevei. Denne veien er i dag skolevei for elever som går til Grefsen skole og Engebråten skole. Det er heller ikke registrert trafikkulykker i dette området...

Utdanningsetaten vurderer en løsning med å overføre området øst for Grefsenveien til Grefsen skole som mindre gunstig, siden elevene da må krysse den sterkt trafikkerte Grefsenveien...Kjelsås skole har ikke kapasitet til å ta inn alle elever som er bosatt innenfor dagens inntaksområde. Skolen har en kapasitet på 113 elever på førstetrinn, og forventet elevtall viser 127 elever..."

Avisen følger saken.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...