Nordre Aker Budstikke

En skikkelig fargerik Kjelsås-gjeng

I flere tiår har flere av de trofast møtt opp og laget fastelavensris, flere hundre ris. Men så har de det veldig hyggelig også da, under arbeidet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2018 kl 09:36

KJELSÅS: Det er livlig i kjelleren på til stiftelsen Kløvertun, i Marsveien. Rene syklubben faktisk. Damene er i full gang med å lage fastelavensris, ordne og klippe til bjerkebukettene og sette på fjær.

– Fjærene må ha 10 forskjellige farger, sånn er det, forteller Bodil Eldor, «arbeidsleder» for det årlige fastelavensprosjektet til sanitetskvinnene på Kjelsås.

Sanitetsforeningen

Noen av de har faktisk laget fastelavensris i rundt 50 år, i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Organisasjonen som: «...arbeider til samfunnets beste ved hjelp av de midler de selv samler inn. Der det offentliges innsats ikke strekker til, setter sanitetskvinnene ressursene inn – både lokalt og nasjonalt. Millardverdier er overført til samfunnet gjennom sanitetskvinnenes frivillige innsats.»

Fra egen hjemmeside, her kan du lese mer om historien til sanitetskvinnene.


Bodil Eldor og damegjengen har samlet seg for igjen å lage hundrevis av fastelavensris. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

700 buketter

Skravla går livlig rundt bordet, fullt av bjerkekvister, fjær og annet. 16 lokale kjelsåsdamer er igang.

– Tilsammen skal vi lage 700 buketter. Men vi rekker ikke alle på en dag. Bukettene skal blant annet selge på Storo, fra 8. februar, 11. februar er jo fastelavensøndagen. Det vi tjener inn skal brukes på gode formål. Blant annet er vi veldig engasjert ved Kuben, Grefsen og Kjelsås Eldresenter. Der har vi også et arbeisansvar.

Bukettene koster 75 kroner per stykk, men noe går jo bort i kostnader til kvister og fjær.

– Men husk: Det må være sanitetsmerke på bukettene som selges rundt omkring, folk må ikke la seg lure av eventuelle falske selgere, som later som de er fra vår organisasjon, understreker Bodil.


Nordre Aker Budstikke var også innom Kløvertun og fastelavensprosjektet, for noen få år siden.

Trenger rekrutter

Det er godt voksne kvinner som jobber med fastelavenspryden.

– Dessverre så er det ikke så lett å rekruttere unge kvinner i sanitetsforeningen. Men hvis noen vil bidra til den gode sak, så bare å ta kontakt. Forresten vet jeg at noen av medlemsgrupperingene har fått en økning av unge kvinner som ønsker å bidra. Og for alle del, menn må gjerne melde seg de også, sier Bodil og forteller at det er to menn i kjelsåsgruppa allerede.

Julekake og kaffe

Det jobbes videre med fastelaven i Marsveien.

– Og så er jo premien for innsatsen her i dag julekake med smør og kaffe, frister Bodil.

Fastelaven

Wikipedia kan fortelle følgende:

– Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten»,[1] det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager.

Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager (7 uker) før 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars, eller i skuddår 2. februar til 7. mars.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...