Nordre Aker Budstikke

En «steinhaug», men også et kulturminne

Rester av en bygdeborg, ved Monsetangen. Foto: Tiril Haga

Litt bortgjemt kanskje, men ikke så veldig langt inn i skogen ligger kulturminnet bygdeborgen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2020 kl 22:03

MARKA: Man kan finne mange rester etter mye historie i Marka. Det som omtales som «Bygdeborgen» inn i skogen fra Kjelsås og nedenfor Solemskogen, ved Monsetangen, ser kanskje ved første blikk ut som bare en steinhaug, men det er et registrert kulturminne. Og heldigvis er det også et skilt som markerer stedet og minnet:

Skiltet forteller om kulturminnet i skogen inn fra Kjelsås og nedenfor Solemskogen. Foto: Tiril Haga

Slik finner du du frem til borgen: Gå inn turveien fra Midtoddveien på Kjelsås. Ta av til Monsetangen, der turveien deler seg ned til Sander gård og inn til Monsetangen. Rundt 150 meter mot Monsetangen, går det en sti opp til høyre. Følg stien, den er nokså bratt, på toppen av stien ligger bygdeborgen.

Skiltet på stedet er satt opp i regi av Byantikvaren i og Skogsvesenet, og forteller blant annet at kulturminnet bygdeborgen skal være helt tilbake fra jernalderen, og mellom 1000 og 1500 år gammel.

Håvard Pedersen, tidligere skogvokter i Bymiljøetaten, omtaler også bygdeborgen ved Monsetangen i oversikten han har nedtegnet om kulturminner i marka. Ifølge den tidligere skogvokteren var bygdeborger tilfluktssteder i ufredstid, og som også gjerne ble brukt som en vaktpost med god utsikt, slik også skiltet beskriver.


Pedersen skriver i tillegg i kulturminneoversikten om bygdeborgen:

«Bygdeborgen er nå bare en steinhaug, men obs, ikke flytt steiner for det er streng straff hvis et slikt kulturminne blir skadet. Bygdeborgen er mellom 1000 og 1500 år gammel.»

Wikipedia omtaler også bygdeborger.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...