Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

En «sveiseblind» landslagssjef?

Landslagssjef Per Mathias Høgmo har fått mye kritikk etter at Norge ikke klarte EM-kvalifiseringen. Også fra tidligere Skeid-trener Kjell Sverre Hansen Wold, i dette blogginnlegget. FOTO: KJETIL REE (Creative Commons-lisensiert.)

Det åpenbare er synlig selv for den blinde, men ikke for den som har gått seg bort og går i sirkler, skriver Kjell Sverre Hansen Wold i dette blogginnlegget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2016 kl 16:20

Kjell Sverre Hansen Wold, tidligere fotballtrener for Skeids A-lag, har skrevet denne kommentaren på sin blogg.

«Er du helt sveiseblind eller?», er et gammelt og slitt uttrykk som min far og hans generasjon av fotballelskere brukte. Da enten spillere eller trenere ikke så det åpenbare, eller ville vedkjenne det etter et tap.

Dessverre må uttrykket børstes støvet av igjen. Når Høgmo etter tre måneder i selvpålagt taushet og eksil endelig snakker om landslagets fiasko mot Ungarn i play-off kampen til EM, hadde vi ventet klarsyn. Vi hadde nesten glemt det. Unnamanøvreringene til Høgmo. Omerta og Omertaens styrke NFF-familien. Årsaken til at de overlevde det stygge fallet. Tyster ikke du på meg, så tyster ikke jeg på deg.

Så de holdt sammen da. Klamret seg til stolene sine. Svarte unnvikende, eller svarte ikke på spørsmålene. Og retningen fungerte.

Det ble en stakkars journalist som på direkten fikk fotballskuffelsen til det norske folk i fanget, da han stilte de rette spørsmålene rett etter kamp, men ikke fikk annet enn unnvikende fraser eller akademisk vås tilbake fra mannen med ansvaret.

Kjell Sverre Hansen Wold var Skeid-trener i forrige sesong, men ble byttet ut etter halvspilt sesong, da resultatene uteble. Foto: ANDERS VINDEGG (ARKIVFOTO)

«Så gikk no dagan» og laguttaket til Høgmo, taktikken han la og byttene han gjorde var glemt. Ungarn var glemt. For plutselig stod Lund Svindal på toppen av pallen og håndballjentene det samme. Det norske folk forsto igjen hva som foregikk. Tåkepraten var borte, resultatene tilbake.

Så dukket han opp. Som Fugl Fønix stod han der. Og fotballfolket våknet igjen. Endelig skal vi få høre det. Innrømmelsene om feilaktige beslutninger før, under og etter kampen. Ydmykheten som står ved enhver stor leder, og en unnskyldning til folket om at denne gang gikk jeg meg vill i mitt eget hode.

Det hadde vært greit det. Det er fair. Jeg tok feil, eller «jeg dreit meg ut», som de sier på puben om forrige helgs oppførsel rett før man blei kasta ut. Men kom det?
Lengre unna ydmykhet og selvransakelse av eget lederskap skal man lete lenge etter.

Selv den mest hardbarka pubgjenger dukker opp til slutt og sier unnskyld og står oppreist. Vi gjør alle dette i løpet av livet. I mange sammenhenger.

Til barna våre når våre pedagogiske evner forsvinner i tidsklemma, og klemma blir så stor at man ikke har andre ord enn «NÅ ER DET NOK ! MARSJ I SENG!» igjen, eller når vi på jobben duknakka må innrømme at våre analyser og betraktninger som hørtes og føltes så riktige ut på møtet forrige mandag, viste seg å ikke ha bein å stå på i virkeligheten. Da er det ubehagelig, men godt, å renske lufta, og man kan starte på nytt med ny tro og tillit.

Men når man opplever det motsatte, så blir det verre. Når det eneste som kommer etter selvpålagt taushet for å slippe «straffen», er at man gulper opp de samme flosklene. Med fasit i hånd sier Høgmo at han ville tatt ut det samme laget igjen.

Det er da uttrykket sveiseblind er på sin plass. Det åpenbare er synlig selv for den blinde, men ikke for den som har gått seg bort og går i sirkler.

Og kan vi leve med det? En landslagssjef som går i akademiske sirkler?

Dessverre må vi nok det. Trykket rundt landslaget er borte akkurat nå. Det er vinter og Northug. Presset om fotballresultater er borte for en stund. Landslagsledelsen kan bygge reisverket opp fra bunn igjen.

Og det er fullt mulig. Endelig har Norge spillere som tar den internasjonale arenaen igjen.Vi har fått tilbake Rosenborg som seriemestere, Brann i eliten, Solskjær i førersetet og spillere som spiller i klubber større enn hva den norske ligaen kan by på. Som fotballnasjon er vi på gang igjen. Dessverre må vi sitte hjemme når EM går av stabelen i sommer i Frankrike, og dessverre ser VM-pulja vår ut som en en topptur til Himalaya.

Men undrenes tid er ikke forbi. Verken til fjells eller på fotballbanen. KFUM har jo tross alt rykka opp i 1.divisjon. Så det er ingen grunn til ikke å tro.

Likevel, troen stammer fra en tydelig leder. Og en tydelig leder må vise storhet nok til å legge seg flat når han må og stå oppreist når det blåser.

Høgmo har gjort det motsatte. Tåkelegging , munnkurver og akademiske uttrykk har vært middelet for å overleve. Og overlevd har han. Men til hvilken pris ?

Kun den blinde ser i mørket. Vi ønsker en landslagssjef med klarsyn. Ikke en som er sveiseblind.

Kjell Sverre Hansen Wold

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...