Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

En vaskekte fjerdegenerasjons kjøpmann!

GENERASJONER: Erik Fjeld er fjerdegenerasjon kjøpmann i familien. Liv Frohde, som ifølge henne selv har handlet i Meny på Kringsjå i rundt 100 år, er storfornøyd med butikken. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Familien Fjeld har drevet matbutikk helt siden 1902. Nå er det Erik som drifter butikken på Kringsjå. Men butikksjef er han ikke. – Nei, jeg er kjøpmann!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2015 kl 12:06

KRINGSJÅ: Det er på stell inne i Meny-butikken til Erik Fjeld på Kringsjå. Moderne, lyst, ryddig og rent. Og bredt vareutvalg og ferskvaredisk. Akkurat sånn sjefen liker det. Eller ikke den sjefen, for innehaver Erik Fjeld, han er ikke butikksjefen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Kjøpmann

– Nei, jeg er kjøpmann. Det er Fayyaz som er butikksjef her, sier Erik.

Han er familiens fjerdegenerasjons kjøpmann, og butikken en av Oslos eldste familieide daglivarebutikker.

SE FLERE BILDER FRA OPPSTARTEN PÅ KRINGSJÅ I BILDEGALLERIET HER!

Med slekta fra Grefsen, bodde selv lenge på Rødtvedt, hjertet i Skeid Fotballklubb, og trives veldig godt med å bo på Bekkelaget.


Les også: Se hvordan Grefsenkollen skal bli enda bedre!

1902

Det var brødrene Anton og Oscar Fjeld som åpnet første Fjeldbutikken i Vika i 1902, Brødrene Fjeld's eftf. i Ruseløkka 1. Anton er Eriks oldefar. Da flere av bygningene i Vika – og også den hvor Fjeldbutikken holdt til - ble revet, så måtte familien Fjeld flytte på seg. Nå med farfar og faren til Erik ved butikkroret.

Tidlig i 60-åra var de første OBOS-blokkene på gang på Kringsjå. Men også på Rødtvedt. OBOS tilbød familien Fjeld å leie butikklokaler på begge steder.

– Familien landet på Kringsjå, forteller Erik.

Les også: Vurderer å forlenge 12-trikken fra Disen til Kjelsås

Kringsjå

Selv er han født i 1962, men han husker godt at butikken på Kringsjå i 60-årene ble drevet fra kjellerlokalet. Men med en kiosk på bakkeplan.

– Hele familien arbeidet jo i eller med butikken. Jeg var vel ikke gamle karen før jeg var på jobb i butikken her, rett etter skolen. Alle startet på flaskerommet Jeg husker godt at min farfar betalte med 10 øre for hver kasse jeg fylte med tomflasker! ler Erik.

Det lå nok litt i kortene hva sønnen skulle gjøre etter økonomiutdannelse og militæret. Da faren døde i 2001, fortsatte Erik, søsteren og moren driften av butikken på Kringsjå. I 2004 overtok han hele ansvaret selv.

– Det angrer jeg ikke på. Det var jo litt frustrerende at hele familien skulle drive her. Alle var jo sjefer!

Les også: Naboen gikk for å klage på høy musikk, musikkelskeren hentet våpen

Store endringer

Det har vært store endringer i butikkdrift siden 60-åra. Erik ramser opp.

– Fra manuell betjening til selvbetjening. Fra penn og papir til elektroniske kasser og betalingsterminaler. Kjedesamarbeid. Kjøle- og frysedisker på plass. Sist ut er prisene på hyllekantene, som er fjernstyrt etter hva prisen er fastsatt til. Det betyr at man ikke skal oppleve at det i kassen kommer opp en helt annen pris på varen, enn den som står på hyllekanten, forteller han.

Som vinterstid ikke bare jobber, men så ofte som mulig stikker av tidlig på fredagen til hytta i Trysil. Eller på ferie til varmere strøk, ihvertfall to ganger i løpet av året. Sommerstid er det sjøen og båten som gjelder.

Seks om morgenen

– Men jeg er her stort sett hver eneste hverdag. Først på jobben klokken seks om morgenen, understreker kjøpmannen

Han legger til.

– Om sommeren er jeg her de fleste lørdager også. Fortsatt har jeg ansvar ute i butikken, blant annet for frukt- og grøntavdelingen. I tillegg har jeg ansvaret for regnskapet, sier den blide kjøpmannen.

Les også:Kristians (19)elbil gjør 0 - 100 kilometer i timen raskere enn Tesla

Men søndagen kan fortsette være hviledag.

Nei til søndagsåpent

– Et klart nei til søndagsåpne butikker fra meg. Jeg tror det vil gjøre varene dyre, og i stedet fordele totalsalget over flere dagene. Tenker at mange småbutikker rundt omkring vil lide under at de store kjedene eventuelt begynner å ha åpent på søndagene, tror Erik.

Etter å ha leid av OBOS i 30 år, kjøpte familien i 1993 lokalene av OBOS, til sammen rundt 1100 kvadratmeter. Det ga muligheten for å seksjonere ut taket og selge til leiligheter.

50 nye

Det begynner å bli noen år som kjøpmann for Erik Fjeld. Helt siden debuten på flaskerommet som liten gutt. Men å trekke seg tilbake, har kjøpmannen ingen planer om.

– Det er en utrolig trivelig jobb å være kjøpmann. Flott å omgås dyktige kollegaer og ikke minst mange hyggelige kunder. Kunder som også har handlet her i en årrekke, og bodd her like lenge som butikken har vært her. Vi hadde jo 50-årsjubileum for et par år siden, forteller Erik.

Og butikken går nok bra den.

– Jeg tror vi går for 50 nye!

SE FLERE BILDER FRA OPPSTARTEN PÅ KRINGSJÅ I BILDEGALLERIET HER!

– Utrolig bra service

Liv Frohde fra Nordberg, forteller at hun har handlet i Meny Kringsjå «i rundt 100 år». Hun er storfornøyd med butikken.

– Dette er vår nærbutikk. Her er det utrolig bra service og bra vareutvalg. Ikke minst er det også veldig hyggelig å handle her – betjeningen kjenner deg også igjen fra gang til gang, sier Frohde.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...