Rødt, Høyre, Venstre og FNB er enige om skoleveien herfra til Sognsvann

Oppmøte ved rundkjøringen og starten på Damefallet, onsdag morgen, fra venstre Odd Einar Dørum (V), Line Fiskerstrand Blekeli fra FAU, FAU-leder ved Kringsjå Jan Briseid, Nicolai Øyen Langfeldt (H), Cathrine Moksness fra FAU, og Siavash Mobasheri fra Rødt. Foto: Kristin Tufte Haga
Onsdag skal foreldrenes innspill om sikring av skoleveien forbi Kringsjå, Nordberg og Elverhøy behandles i bystyrets samferdsels- og miljøutvalg. Disse fire partiene har blitt enige. Vi spurte også hva de andre partiene har landet på.
Publisert: 13.01.2021 kl 13:20
Sist oppdatert: 13.01.2021 kl 22:00
KRINGSJÅ: Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt foreldrenes kamp for å sikre skoleveien, forbi Kringsjå, Nordberg og Elverhøy skoler i Sognsveien.
Foreldrene, gjennom FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) har opplevd lite gehør fra Bymiljøetaten. Så langt i saken har det bare kommet på plass et ledegjerde til gangfeltet nedenfor Kringsjå t-banestasjon.
I fjor leverte også FAU et innbyggerinitiativ og underskriftskampanje til Rådhuset. Flere enn 300 underskrifter betyr at bystyret må ta stilling til saken.
Her kan du lese om innspillene fra FAU, og om hvilke tiltak bydelen spilte videre inn til Bymiljøetaten i starten av 2020:
Les også:
Høyre, Venstre, Rødt og FNB
I samarbeid med Høyre, Venstre og FNB har Rødt utarbeidet et forslag som de fire partiene har blitt enige om i forkant av behandlingen i bystyrets samferdsels- og miljøutvalg 13. januar:
- Bystyret ber byrådet om å innføre 30 km/t i Sognsveien (Carl Kjelsens vei til Sognsvann), også ved rundkjøringen ved Carl Kjelsens vei.
- Bystyret ber byrådet vurdere å etablere fartsdempere som sikrer at farten faktisk reduseres, og melde tilbake til bystyret på egnet vis innen utløpet av 1. kvartal 2021.
- Bystyret ber byrådet om å utrede mulighetene for å anlegge en bro, gang- og sykkelsti, som sikrer og tilrettelegger for at barn og unge kan sykle og gå trygt til skolen over Sognsveien, og melde tilbake til bystyret på egnet vis innen utgangen av 2021.
Partiene bekrefter at fartsnedsettelsen er ønskelig så raskt som mulig.
– Veldig takknemlige
Cathrine Mokness og Line Fiskerstrand Blekeli fra FAU Kringsjå og Nordberg møtte avisa, også med ny FAU-leder for Kringsjå fra i høst, Jan Briseid i Sogsnveien onsdag morgen. Med var også bystyrepolitikere fra Høyre, Venstre og Rødt. FNB var forhindret fra å stille.
– FAU har kjempet en lang kamp, har sendt ut et nødrop og har blitt hørt. Denne saken viser at det nytter å stå på og at FAU har en viktig rolle i lokalsamfunnet. Det er rundt 1000 elever til sammen ved Kringsjå, Nordberg og Elverhøy skoler. Barna er det kjæreste vi har, og trygg skolevei er en del av retten til en god barndom. Vi er veldig takknemlig for støtten vi har fått fra FNB, Rødt, Venstre og Høyre, og håper at byrådet nå beslutter at 1000 skolebarn på Kringsjå skal få trygg skolevei, sier Mokness, som tiltredes av både Fiskerstrand Blekeli og Briseid.
Partiene har ikke så langt flertall for ovennevnte forslag, men håper på at byrådspartiene, eller i hvert fall ett av partiene, vil stille seg bak. Frp har ikke ønsket å støtte opp om 30 km/t på nevnte strekke i Sognsveien, ifølge de fremmøtte partiene.
Roser engasjementet
Høyre, ved nylig valgt nestleder i bystyregruppa, Nicolai Øyen Langfeldt, ønsker å legge til at hvis ikke MDG og byrådspartiene for eksempel går for 30 km/t fra rundkjøringen i Sognsveien og opp til utfartsparkeringen, så kan de komme i en situasjon der flertallet for byrådspartiene blir "reddet" av Frp.
– Så må jeg også benytte anledningen til å skryte av engasjementet til foreldrene her, for et fantastisk FAU, som også har fått frem frustrasjonen de har følt på ved ikke å oppleve å bli hørt om skoleveien for barna i området.
Rødt og Venstre støtter opp om rosen:
– Det er viktig at byrådspartiene husker på at det bor folk utenfor sentrum også. Skoleveien her er like viktig og engasjerer like mye som skoleveiene lenger ned i byen.
Odd Einar Dørum (V) håper nå som de andre at det kan bli flertall for 30 km/t opp til utfartsparkeringen ved Sognsvann, fartshumper og videre utredning av bruforslaget.
– Vi satser på at byrådspartiene i denne saken ser enkeltsaken, og ikke er bundet opp av systemet. Som politikere må vi lytte, se opp og se enkeltsaken.
Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet
Frp, ved Camilla Wilhelmsen, svarer følgende:
– Vi ønsker ikke å senke fartsgrensen fra 40 til 30 km i timen, men mener at etablering av humper i veien vil være et effektivt tiltak for å sikre skoleveien. Vi har derfor gått inn som medforslagsstiller på å vurdere et slikt fartsdempende tiltak, forslag to.
Andras Halse fra Ap sier til avisa at byrådspartiene ønsker å sette ned hastigheten på strekningen i Sognsveien fra Carl Kjelsens vei og rundkjøringen, til utfartsparkeringen ved Sognsvann.
– Det blir tryggere for barna jo lavere farta er. Så vi er enige med de lokale initiativtakerne i at farta bør ned til 30 på hele strekningen. Så håper jeg virkelig at det blir respektert av bilistene.
Det skal bli spennende å få en vurdering av forslaget om bro. Vi vil gjerne vite mer om hva det koster, hvordan naturinngrepene blir, og ikke minst få vite litt om hvordan fagfolk tenker det vil hjelpe på situasjonen i området. Når vi vet mer om det så kan vi også vurdere forslaget ordentlig, sier Halse, som legger til at det er enighet om dette også fra SV og MDGs side.
Nordre Aker Budstikke kjenner til at byrådspartiene også nevner i utkast til forslag at de ønsker en grundig ny vurdering fra Bymiljøetaten om strekningen. Betyr det at byrådspartiene ønsker å senke farten på strekningen så raskt som mulig, eller eventuelt etter at Bymiljøetaten har gjort en ny vurdering av strekningen i Sognsveien?
Miljøpartiet de Grønne
Sirin Hellvin Stav (MDG), som er leder av bystyrets samferdsels- og miljøutvalg, vil gjerne kommentere følgende til saken:
– Vi deler FAU og bydelens ønske om tryggere skolevei til Kringsjå, Elverhøy og Nordberg. Dette er en problemstilling som går igjen i mange deler av Oslo. Barna våre er det mest verdifulle vi har, og trygg skolevei har derfor vært en viktig satsing for byrådet med blant annet opprettelse av hjertesoner, beboerparkering og innføring av en rekke små og store trafikksikkerhetstiltak langs skoleveier over hele byen. Satsingen er også videreført og styrket i årets budsjett.
Hun sier at Sognsveien i perioder har mye biltrafikk knyttet til utfartsparkeringen ved Sognsvann, skolene og idrettsanleggene.
– Gangfeltene i Sognsveien brukes av et stort antall barn og unge som krysser veien til og fra skolene. Bymiljøetaten har satt opp rekkverk og sperringer ved fotgjengerovergangen ved T-banen for å bedre forholdene. I tillegg anbefaler de å sette ned fartsgrensen fra 40 km/t til 30 km/t på deler av Sognsveien, etablere innsnevring av kjørebanen ved ett av gangfeltene, skilting og forsterket belysning.
Hellvin Stav sier at MDG støtter opp under anbefalingene fra Bymiljøetaten, og ser frem til en snarlig gjennomføring, men foreslår at byrådet setter ned farten i Sognsveien på hele strekningen fra rundkjøringen ved Carl Kjelsens vei til Sognsvann i tråd med ønsket til innbyggerinitiativet.
– Vi mener også at mer generelle tiltak for å begrense bilkjøringen til området bør vurderes, og på den måten bedre forholdene for gående og syklende langs Sognsveien, sier hun.
OPPDATERT KL. 15.57: Andreas Halse fra Arbeiderpartiet bekrefter på vegne av byrådspartiene at de vil gå inn for redusert fart i Sognsveien frem til parkeringsplassen på Sognsvann så raskt som mulig, og ikke vente på en ny vurdering fra Bymiljøetaten.
Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til skal saken opp i Oslo bystyre 27. januar.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!