Gjett hva som skjedde da Berg skole ble engelsk for en dag

Silje, Brage og Lea er selvfølgelig en tur innom engelskavdelingen i skolebiblioteket! En super måte å utvide vokabularet på. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Onsdag var Berg skole tilsynelatende forvandlet til en engelsk kostskole, med skoleuniformer, strenge lærere som skulle tiltales ved etternavn – og bare høflige elever.
Publisert: 29.05.2019 kl 18:17
BERG: Allerede i foajeen hører vi at det samtales på engelsk lenger opp i trappa. Engelsk er satsingsområde for Berg skole, og da lærer Anders Pio Pethon startet i fjor høst, tok han med seg et tidligere suksessopplegg fra en annen skole: Ha en gjennomført engelsk dag, der all undervisning foregår på engelsk, alle samtaler skal skje på engelsk, og der elevene stiller i hvite skjorter og slips, og mørke bukser eller skjørt. Og selvfølgelig har de fått skolens emblem på brystet – som en skoleuniform. I storefri serveres lemonade and biscuits til elevene som har stilt opp på rekke og rad i skolegården.
For dette skiller seg godt fra en vanlig dag på Berg skole i John Colletts allé.
– Ja, vi pleier jo ikke å få te og kjeks, og vi pleier ikke pynte oss og prate engelsk hele tiden, sier Brage og Lea i 3. klasse.
Eller mr. Holm og miss Thorvaldsen, som navnelappene de har fått på brystet viser at de tituleres i dag. For kanskje aller viktigst: Det er ikke lov å si "lærer", eller "teacher" i dag. Og de kan bare glemme å snakke til læreren med fornavn – Det er etternavn og mr., ms., sir eller madame som gjelder.
– Det er litt rart å si "miss" til Ingunn (kontaktlæreren i 3B, journ.anm). «Ms. Mork» må vi si. Jeg holdt på å glemme meg i dag morges, for det er ganske uvanlig, sier Lea.
Men det er ikke alt som er annerledes i dag. Skal man på toalettet eller ut i gangen i løpet av dagen må man få med seg et kort fra læreren, med beskrivelse av hvor og når man har ærend. I klasserommet må man pent rekke opp hånden og ikke snakke uten lov.
– Hvis ikke blir man sendt til rektor.
I 3B har det gått greit så langt, sier Brage og Lea når i møter dem i storefri. I sjetteklasse derimot, har det nesten gått galt, sier Silje Solberg Olsen.
Ufarliggjør engelsk

Lærer Pio Pethon tok med seg ideen om en English day til Berg, og spesialanlagt bart for en dag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Mange elever opplever at det er flaut og vanskelig å snakke engelsk. Fra mellomtrinnet vil vi gjerne at all engelskundervisningen skal foregå på engelsk. Med en dag som dette tvinges alle til å snakke engelsk, og prøve seg fram. Og det er lov å prøve, og det er lov å gjøre feil. Også er det litt karneval og moro, litt kostymeparty. Det er med på å ufarliggjøre det å snakke engelsk, sier læreren som tok initiativ til det hele, mr. Pethon.
– Det er jo veldig gøy! Jeg har aldri opplevd dette før, sier Lea, entusiastisk.
Ganske moro er det også å ha vanlige fag på engelsk. 3. klassingene skal snart ha naturfag på engelsk, mens Silje i 6. kommer fra en mat og helse-time på engelsk. Men ingen bommet på ingrediensene, kan hun smilende fortelle.
– Og alle oppfører seg mer ordenlig. Retter seg opp og er litt mer høytidelige, legger hun til.
Ro og orden
– Vi må nyte denne dagen, når vi endelig har det stille i timen. Det er lettere å følge med og lære når det er rolig, og jeg tror at vi etter en dag som dette forstår hvor bra vi kan ha det, bare vi følger litt mer med og er rolige, oppsummerer Brage.
Alle tre tror Berg-elevene vil ta med seg dette også i neste uke, når engelskdagen er overstått, selv om det neppe blir helt "engelske tilstander" av den grunn. Men sannsynligvis vil flere tørre å ta ordet i engelsktimen.
Lærer Pio – mr. Pethon – innrømmer at litt av intensjonen med denne dagen var å trene elevene opp i å bli enda litt høfligere.
– Helt klart! ler han.
– Dette er ment å være en "happening", noe utenom det vanlige her på Berg. Det skjer noe med barna når de får på skjorte og slips, og kan gå inn i en rolle. Så er det litt strengt, og "gammeldags", men det skal være morsomt og lærerikt.
Planen er å gjennomføre English day én gang i året, hver vår. Men skal vi tro elevene selv, kan det det gjerne gjøres oftere.
– Ja, én gang i måneden hadde vært bra! sier Lea og Brage. For det er mye å lære:
– Vi blir bedre i engelsk, sier Brage.
– Vi oppfører oss mer ordentlig, sier Lea.
– Flere tør prøve å snakke engelsk, sier Silje.
Og så er det dette med skoleuniform da. Bra eller dårlig?
– Det gøy å pynte seg, og kunnne gå i dressen som jeg ellers kanskje bare bruker tre ganger i året. Dessuten så er det ingen som blir ertet når vi har like klær. Snakker du stygt om én person, gjør du det jo mot alle – og deg selv også, sier Brage.

Terkselen for å havne på rektor Yngvil hestenes kontor var visstnok lavere enn vanlig, på "engelske" Berg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!