Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Psykologen advarer mot ensidig fokus:

«Selvtillit, holdt i live av prestasjoner og applaus, kan gjøre oss svakere»

Egil-Arne Skaun Knutsen, psykolog. Foto: Nordre Aker Budstikke (arkiv)

KOMMENTAR: – Det å like seg selv, med flekker og feil handler om selvfølelse - det er også svært viktig å ha.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.07.2021 kl 21:09

Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, foredragsholder og forfatter. Han har tidligere yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil. Egil-Arne er også spaltist i Nordre Aker Budstikke.

Jeg tror de fleste er enig i at det å utføre gode prestasjoner er viktig for mestring og trivsel i vårt moderne samfunn. Vi ønsker ikke et samfunn med borgere som er sydd puter oppunder armene og som ikke er «litt sultne», slik at de lærer seg noe og prøver å få til noe.

Vi ønsker ikke et land med borgere som ligger på sofaen, ser på Netflix og spiser potetgull hele døgnet heller.

Dette er vel noe av grunnen til at det er økende fokus på prestasjoner, karakterer, konkurranser og slike ting i vår tid.

Baksiden med prestasjonsfokus er at mennesker som oppdras i denne ånd opplever egenverdi tilknyttet ytre anerkjennelse for prestasjon. De utvikler altså god selvtillit. Denne selvtillit trenger prestasjoner og anerkjennelse som drivstoff.


Man kan komme til å utvikle en hel generasjon med selvtillit som er prestasjonsavhengig, men med mangel på selvfølelse som er selvforsynt og ikke koblet til den ytre anerkjennelse.

En generasjon med mye selvtillit, holdt i live av prestasjoner og applaus, kan gjøre oss svakere stilt når vi møter livets mange fasetter. Det er få som kan vinne alt kontinuerlig gjennom 80 år og man vil møte livssituasjoner hvor man ikke makter å fylle på med selvtillit, hver gang selvtillitstanken tømmes i møte med hverdagslivets utfordringer.

Her kan depresjonene komme inn fordi man mangler egenverd eller positiv selvfølelse som en verdifullhet i seg selv, uavhengig av prestasjoner. Det å like seg selv, med flekker og feil handler om selvfølelse. Det å like seg selv fordi man får til mye, handler om selvtillit. Selvtillit er bra. Men selvfølelse er også svært viktig å ha.

La oss ta for oss en person som lærer seg å sykle.

Selvtillitkommunikasjon er: Så flink du er til å sykle?


Selvfølelsekommunikasjon er: Så bra. Hvordan og hvorfor liker du å sykle?

Jeg husker entid noen sa: Han er så flink til å være på familiehytta. Som om det var en prestasjon å være på hytta! Det må da være mer spennende å legge merke til om han - eller hun - liker å være på hytta, er det hyggelig å være på hytta?

Hvem er man egentlig, hva liker vi, hva gjør vi av glede og hva gjør du av plikt.

Samfunnspedagogikk og sunn kulturell utvikling bør ivareta både selvfølelse og selvtillits utvikling. Prestasjonsidylliseringen får etter min mening for mye fokus slik det er i dag.

For mye ensidig fokus på prestasjon linker egenverdet opp mot måloppnåelse, og ikke opp mot mennesket med den verdien man har som menneske. Selvfølelse utvikling bør også med.


Hvem er du? Hva liker du? Hva liker du ikke? Hva er dine verdier?

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...