«Er det riktig å risikere alvorlige ulykker?»
KOMMENTAR: Kjelsås langrenn har i mer enn 20 år jobbet med muligheten for å få til en rulleskitrasé og treningsmulighet avskjermet fra ordinær trafikk. Det er ingen som henviser gutte- og jentelag i fotball til å trene på offentlig veier eller parkeringsplasser.
Publisert: 08.03.2021 kl 11:10
Sist oppdatert: 08.03.2021 kl 11:56
Bakgrunnen for debattinnlegget er at byrådet skriver i brev til Kjelsås IL og Kjelsås Langrenn at de ikke vil prioritere regulering og asfaltering i Linderudkollen de neste fire årene. Les saken fra søndag her.
Kjelsås langrenn har i mer enn 20 år jobbet med muligheten for å få til en rulleskitrasé og treningsmulighet avskjermet fra ordinær trafikk. Det har blitt foreslått løsninger på gang/sykkelstier mellom Oset og Brekkekrysset, P-plassen ved Oset og ikke minst i forbindelse med Linderudkollen skianlegg.
Når det ble gitt anledning til å anlegge Linderudkollen skiarena med kunstsnøproduksjonsanlegg, ble det samtidig satt betingelse om at det ikke skulle reguleres eller asfalteres for å legge til rette for rulleskitrasé som del av anlegget. Begrunnelsen var Linderudkollen ligger på markasiden av markagrensen, og dermed intensjonene nedfelt i forarbeidet til Markaloven.
Etter vår mening har situasjonen og betingelsene endret seg siden den gang. Intensjonen i Markaloven er diskutert spesielt med hensyn på tilrettelegging for idrett, det er blitt betydelig flere rulleskiløpere, antall snødager er redusert vesentlig, trafikksituasjonen er mer problematisk enn tidligere, det er betydelig flere syklister på sykkelveiene, Oset renseanlegg har trukket ut i tid og det vil fortsatt gå 5-10 år før dette er ferdigstilt og gang/sykkelveien til Brekkekrysset kan være en aktuell mulighet.
Oslo skikrets har pekt på at det er et skrikende behov for sikre rulleskianlegg for de flere tusen langrennsløperne i Oslo. Anleggene må være nærmiljøanlegg slik at man ikke må reise på kryss og tvers av byen og øke bilkjøringen (og klimagassutslippene). Det er anlegg for barn og unge det bør legges vekt på. Denne gruppen er ikke trafikkmodne, man kan ikke forutsette at disse skal takle et komplekst trafikkbilde, de kan ikke slippes ut i trafikken som «kjørende». Rulleskiløpere er å anse som kjørende (høyre side av veien i kjøreretning) på lik linje med sykler, men uten bremser.
Byrådet må handle før det skjer alvorlige ulykker mellom rulleskiløper og bil også i Oslo, jf. dødsulykken med en 12-åring i Stavanger i 2013. Trygg trafikk uttalte følgende:
I 2013 hadde vi to tragiske dødsfall på rulleski. Hvis ikke rulleskiløperne selv, trenere og ledere tar inn over seg at det er krevende å trene på rulleski i trafikken, vil vi få flere alvorlige rulleskiulykker, sier Ivar Ringen i Trygg Trafikk. Vegvesenet og Trygg trafikk ser klare likhetstrekk mellom syklister og rulleskiløpere i trafikken. Begge er myke trafikanter som er sårbare i trafikken.
Det gjør vi og jeg viser til Norges skiforbund og Trenerklubbens Rulleskivettregler(se nedenfor) som alle langrennsklubber følger, men nå må også de med myndighet til å legge til rette for sikre nærmiljøanlegg gjøre sin del av jobben. Det er ingen som henviser gutte- og jentelag i fotball til å trene på offentlig veier eller p-plasser.
Byrådet i Oslo kommune må ta dette spørsmålet alvorlig og spørre seg om det er riktig å risikere alvorlig ulykker eller å forhindre dette ved å legge fargetilpasset asfalt i en liten del av Linderudkollen skianlegg?
Vi har ingen å miste!
Skiforbundets trenerklubb og rulleskivettregler:
- For å trene i trafikken må du beherske rulleski godt. Dette gjelder særlig bremsing og vending.
- All opplæring og undervisning må skje på steder uten biltrafikk.
- Barn under 15 år bør ikke gå på rulleski på trafikkerte veier.
- Ved bruk av veibanen går du i hovedsak på høyre side av veien.
- Tren kun på steder hvor du er godt kjent. Unngå stor trafikk, farlige utforkjøringer, svinger og veikryss.
- Gi tydelige signaler til andre trafikanter og gjør deg forstått i trafikken.
- Kle deg synlig og bruk alltid refleks. Treningen bør foregå i dagslys.
- Bruk alltid hjelm. Glem heller ikke briller som beskytter øynene.
- Unngå musikk på øret for å ha fullt fokus i trafikken.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!