Nordre Aker Budstikke

Er dette riktig tidspunkt å selge boligen?

Boligmarkedet fungerer bedre enn ventet, og så langt er det rundt halvparten så mange omsetninger på landsbasis sammenlignet med i fjor, ifølge DNB-megleren på Storo. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Trepartsmøter – der både banken, megler og kundene er med – har blitt løsningen for kunder som møter utfordringer som følge av koronakrisen, ifølge DNB på Storo. – Til tross for urolige tider, har verken lånemarkedet eller boligmarkedet stoppet opp, sier den lokale banksjefen, og lederen for meglerkontoret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2020 kl 14:35

STORO: Etter to år med en forutsigbar og stabil utvikling i boligmarkedet i Nordre Aker – der gjennomsnittlig kvadrameterpris økte fra ca. 73.000 kroner i starten av 2018, til like under 79.000 ved utgangen av fjoråret – er det nok mange som nå er urolige for hvilken virkning koronakrisen vil ha.

Hva skjer med norsk økonomi, hva med arbeidsmarkedet og bedriftene som sliter, og hva skjer med boligmarkedet?

– Vi har aldri brukt mer tid på kundene enn nå, og det er nå erfaring og god rådgivning blir viktig. Det har vært mange som har kommet til oss og vært urolige den siste uken, sier Christine Bjørnerud, daglig leder og eiendomsmegler ved DNB Eiendom Grefsen og Storo.

– Sammen med megleren finner vi løsninger slik at korona-effekten blir minst mulig. Til tross for en krevende situasjon, så ser vi at lånemarkedet ikke har stoppet opp. Bankene har fått utvidede fullmakter til å hjelpe, og det kundene først og fremst trenger er økonomisk trygghet i den uoversiktlige situasjonen vi har nå, sier banksjef på DNB Storo Ann Mari Berg Fjelltveit.

– Fungerer bedre enn ventet

De to forteller at veldig mange kunder er bekymret for at boligmarkedet skal stoppe helt opp, men så langt har imidlertid boligmarkedet vist seg å være robust:


– Tiltakene vi og andre eiendomsmeglere har satt i gang ser ut til å fungere. Det er naturligvis nedgang i aktivitet, noe som er helt naturlig i den situasjonen vi er i. Men boligmarkedet fungerer bedre enn ventet, og så langt har vi sett rundt halvparten så mange omsetninger på landsbasis sammenlignet med i fjor. Det er langt ifra så ille som det kunne ha vært – særlig med tanke på at hele Norge i praksis har vært stengt ned, mener eiendomsmegler Bjørnerud.

Christine Bjørnerud er daglig leder og eiendomsmegler i DNB Eiendom Grefsen & Storo. Foto: DNB Eiendom

Utfordringer

DNB Eiendom møter i hovedsak to typer kunder som trenger råd. Dette er kunder som vurderer å legge boligen ut for salg nå og kunder som må selge pga. likviditetsutfordringer (f.eks. at de allerede har kjøpt annen bolig eller trenger å realisere midler).

– Det er særlig kunder som har havnet i vanskeligheter vi må følge opp tett, og da setter vi oss gjerne ned med et team som inneholder megler og rådgiver fra bank. Ofte diskuteres det løsninger som mellomfinansiering, avdragsfrihet eller refinansiering, sier banksjef Fjelltveit.

Når skal man selge?

Et av spørsmålene meglerne får oftest om dagen er om det er et godt tidspunkt å selge på og hvilke priser man kan forvente fremover.


– Boligmarkedet fungerer, og det er ingenting i veien for å legge ut boligen for salg nå. Det kommer fortsatt folk på visning og vi oppnår gode priser på det som blir solgt. Men selgerne må nok belage seg på at det kan ta noe mer tid, sier Bjørnerud.

Hun påpeker at det er nesten umulig å si noe sikkert om prisene fremover, og at prisutviklingen kommer veldig an på omfanget og lengden på korona-krisen.

– Vi tror at det er lite sannsynlig at prisene vil gå betydelig ned på kort sikt, og foreløpig selges boligene til helt normale priser. Kjøperne er der, og med de lave rentene og sterke tiltakene som er satt i gang av myndighetene, så vil det bidra til å holde hjulene i gang i boligmarkeder, sier eiendomsmegleren.

– Det er med andre ord ingen grunn til panikk verken for de som skal selge eller de som har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av korona, sier banksjef Fjelltveit, som oppfordrer de som er usikre til å ta kontakt med megler og bank for å finne en løsning.

Boligmarkedsbarometeret: Frykter prisfall

At folket frykter prisnedgang kommer frem i Norske Boligbyggelags (NBBL) boligmarkedsbarometer, som ble samlet inn mellom 10. og 15 mars, fra et landsrepresentativt utvalg med 1000 respondenter. Undersøkelsen er gjennomført av Opinion AS.


Andelen som tror på stigende boligpriser faller kraftig fra 58 prosent i februar til 34 prosent denne måneden. Ikke uventet viser detaljene at fallet tiltok betydelig etter 12. mars, og samme dag som skolene stengte forventet kun 25 prosent av respondentene boligprisoppgang. Mot slutten av uken forventet så mange som en av tre boligprisfall.

– Temperaturen i boligmarkedet har dermed snudd 180 grader, ikke overraskende sett i lys av utviklingen de siste ukene, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

I løpet av noen få dager etter nedstengingen av norsk økonomi økte den registrerte arbeidsledigheten fra 2,2 til 5,3 prosent. I barometeret økte andelen som fryktet for å miste jobben det neste året fra fire til elleve prosent i løpet av uke 11.

Norges Bank har i løpet av kort tid kuttet renten med 1,25 prosentpoeng. Det har påvirket husholdningenes forventinger til boligrenta, ifølge NBBLs barometer: Fra å forvente økt rente tror nå 41 prosent på lavere renter, mens kun 21 prosent tror på økt boliglånsrente.

– Store endringer i renteforventningene gir den litt absurde effekten at NBBLs boligmarkedsbarometeret som helhet stiger i mars. Dette har vi liten tro på og rentekuttene er dessverre ikke tilstrekkelig til å forhindre en nedtur, også i boligmarkedet, sier Bjerknes.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...