Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Et av pusterommene i barnehagen

Tårnsvalen-barnehagene har allerede brukt mindfulness i flere år.

Foto: Foto: Kristin Tufte Haga

Mindfulness er på moten. I Tårnsvalen-barnehagene har de allerede hatt mindfulness på timeplanen i flere år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2014 kl 12:09

HOLMENKOLLEN: Det er helt stille i rommet. Kun lav klassisk musikk i bakgrunnen. Lyset er dempet. Noen barn ligger helt rolig. Andre masserer med hver sin lille massasjeball. Kjenner de som blir massert godt på sin egen pust?

Så bytter de på. Kanskje i femten minutter - kanskje i en halvtime.

- Det er like bra å bli massert som det å massere, mener Vilde (4).

Mads (5) kan røpe at føler seg «skikkelig pigg» etter en massasjestund.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Dette er bare ett av pusterommene til Tårnsvalen-barnehagene. For gjennom hele barnehagedagen tar store og små «timeouts». Det kan være så enkelt som å lukke øynene, kjenne på pusten og sansene, og øve seg på å bare være bevisst  øyeblikket der og da. Eller kanskje utvalgte yogaøvelser?

Det handler om være «oppmerksomt tilstede», eller på engelsk: mindfulness.

LES OGSÅ: Inviterer til egen mindfulnessfestival

Naturlig oppmerksomt nærvær

- I utgangspunktet har barn et naturlig oppmerksomt nærvær. De er i en lek, og tenker ikke på hva de skal spise til middag, eller hvor de skal  etter barnehagen. Det er vi voksne som planlegger og styrer dagen deres, sider leder i Måltrosten barnehage i Tårnsvalen-gruppen, Kristina Volfaite.

- Men vi lever i en kultur hvor det er blitt mindre tradisjon for langsomhet, for å stoppe opp, lytte innad og hente oss inn igjen. Ved å ta små timouts her i barnehagen, så håper vi på at barna lettere kan fortsette å få tak i, og holde på, det fine oppmerksomme nærværet i de forskjellige situasjonene, sier Volfaite.

Tårnsvalen barnehager består av fire barnehager og fem familiebarnehager, og små og store bruker mindfulness i alle barnehagene.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Mindfulness-metoder skal være med på at barna beholder en indre styrke og ro, og som skal hjelpe de til å fordøye alle inntrykk gjennom dagen. De ansatte kurses jevnlig, og er selv med på alle øvelsene.

- Gjennom metodene skal også de voksne bli gode på å fokusere på det som skjer her og nå, og bli mer bevisst sitt eget nærvær og nærværet  til barna. I stedet for å tenke på «alle andre ting», legger Volfaite til.

LES OGSÅ: Brukte eks-byråd Jøran Kallmyrs navn for å bestille sminke

Kunst og mindfulness

Mirella Flood, barnehagens egen kunstpedagog, er ansvarlig for profilarbeidet «barn i balanse», helt siden oppstarten for snart fire år siden.

- Vi bruker kunst som en anledning til å samle oppmerksomheten fullt og helt rundt seg selv og sin egen skaperprosess. Kunstgruppene er små, bare 6-8 barn, og bruker også rolig musikk som hjelper barna å fordype seg i sin egen prosess, sier Flood, og legger at «myke og dempede stemmer» er viktig for ikke å forstyrre de andre.

- Vi erfarer at de forskjellige metodene virker veldig bra. Mindre stress, barna roer seg ned, og er gode på å konsentrere seg om det de skal gjøre.

Ifølge Flood og Volfaite har det så langt kun vært positive tilbakemeldinger på mindfulness-opplegget fra foreldrene.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Men mindfulness handler om mye mer enn det å være tilstede i øyeblikkene.

- Så absolutt! Blant annet øver vi mye på å være vennlige overfor hverandre, romslige og akseptere. Akseptere det som er, ikke være dømmende, og heller tenke: hva kan jeg gjøre med situasjonen?

Største forskjellen

Men i bunn og grunn er vi jo en helt vanlig barnehage, med helt vanlige barn. «Barn i balanse» skal ikke erstatte fri lek, glede og utfoldelse i barnehagen, sier Flood og Volfaite.

- Den største forskjellen fra oss og andre barnehager, som ikke praktiserer mindfulness,  må være at i stedet for én stilletid i barnehagen, som de fleste har, så har vi mange små slike pusterom i løpet av dagen, er Volfaite og Flood enige om.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...