Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Et griseliv»

Norsk landsvin. Foto: ThorRune / Wikimedia Commons

KOMMENTAR: Vi står foran ribbesesongen. Loven tillater at slaktegrisene lever hele livet i trange betongbinger. En vanlig slaktegris har krav på under én kvadratmeter plass, skriver Christine Evjen fra Tåsen, leder i Oslo Grønn Ungdom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2018 kl 11:26

I innspurten til ribbesesongen har vi kunnet lese om rystende forhold hos grisebønder i Rogaland. Dette er skrekktilfeller, og langt fra normen i norsk landbruk. Saken bør likevel blåse liv i debatten om hvordan vi behandler produksjonsdyr.

Christine Evjen, leder i Oslo Grønn Ungdom. Foto: PRIVAT

I Norge bor det 1,6 millioner slaktegriser. Loven tillater at de lever hele livet i trange betongbinger. En vanlig slaktegris har krav på under én kvadratmeter plass.

Disse forholdene står i sterk kontrast til grisens naturlige instinkter. Griser er intelligente og sosiale dyr, med behov for aktivitet, mosjon og lek. De trives i skog og mark, og beveger seg gjerne over store områder. Når grisene ikke får utløp for sine naturlige behov, kan det oppstå atferdsproblemer som tvangstanker, slagsmål og mobbing. Både Mattilsynet, EUs veterinærvitenskapelige komité og Rådet for dyreetikk har reist kritikk mot den intensive svineproduksjonen.

De aller fleste bønder er dyktige fagfolk som vil det beste for dyrene sine. Samtidig presses de av et kjøttmarked med uhyre lave priser, og forskrifter som gjør det mulig å holde produksjonsdyr under forhold som vi aldri ville akseptert for kjæledyrene våre.


Også dyrene i landbruket skal leve verdige liv. Ved å skjerpe kravene til veterinærtilsyn, plass og aktivitetsmuligheter kan vi forbedre livsvilkårene for alle husdyr, samtidig som landbruket blir mindre sårbart for skrekktilfeller som vi nå har sett i Rogaland.

Noen bønder går foran, men fortsatt er under 1% av svineproduksjonen økologisk. Grønn Ungdom tror og håper at forbrukerne er villige til å betale litt mer for en ribbe uten bismak.

Christine Evjen (17)

Tåsen. Leder i Oslo Grønn ungdom

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...