Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Et løft for de yngste skolebarna

Stortingsrepresentant Kristin Vinje, her som lærer for Sommerskolen i Oslo. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

MENINGER: Høsten 2013 gikk Høyre inn i regjeringskontorene med store ambisjoner for norsk skole. Etter snart fire år med borgerlig styre er skolen på rett vei. Elevene lærer mer, er mer tilstede og flere fullfører videregående. Det er veldig bra, men vi vil videre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Rett før påske la statsministeren og kunnskapsministeren frem sine ambisjoner om tidlig innsats og kvalitet i skolen. Stortingsmeldingen, Lærelyst - tidlig innsats og kvalitet i skolen, er startskuddet for en systematisk satsing på tidlig innsats i skolen. Den behandles i Stortinget før sommeren.

Mye er bra med norsk skole, men vi har fremdeles utfordringer. De elevene som blir hengende etter allerede i starten av skoleløpet, risikerer at de aldri klarer å ta igjen det tapte. Mange faller fra i videregående skole, mange ender opp utenfor arbeidslivet og mange får ikke ta del i de mulighetene samfunnet vårt kan by på. Et krafttak for tidlig innsats som regjeringen nå setter i gang, er viktig for å fange opp disse elevene og gi dem den skolegangen de fortjener.

En av utfordringene vi sliter med i skolen er at det er altfor store forskjeller på skolene i Norge.

Dette er ikke en utfordring som kan løses med bare å prate om det og love mer penger – spørsmålet er hvilke konkret løsninger man har. Regjeringen har sammen med samarbeidspartiene sikret nesten 1000 flere lærere i 1.-4. trinn. Fremover skal vi i enda større grad fange opp elever som trenger ekstra hjelp tidlig i skoleløpet.

Med denne stortingsmeldingen sier vi at det ikke skal være tilfeldig om akkurat skolen i ditt nærområde følger opp barnet ditt eller ikke. Alle barn har rett til en førsteklasses utdanning, uavhengig av hvor foreldrene bor. Nå skal vi lovfeste en plikt til tidlig innsats, slik at alle skoler må følge opp elever som ikke lykkes med å knekke lese-, skrive- og regnekoden. Vi vil ha en skole som gir muligheter for alle, uavhengig av hvor eleven bor eller hvilken familie eleven kommer fra.

Vi vil overføre mer av pengene staten har brukt til å utvikle skolen til kommunene. Det vil gjøre det enklere for kommunene å ta det ansvaret de har for skolene sine. Vi etablerer en nedre grense for kvalitet hvor kommuner som havner under grensen, skal få støtte og oppfølging. Som mor eller far skal du være trygg på at barnet ditt får god opplæring. Vi forplikter skolene til å samarbeide med skolehelsetjeneste, barnevern og andre kommunale tjenester om oppfølging av elevene. Vi ønsker flere pedagogiske ledere i barnehagene, og vi foreslår derfor å skjerpe kravet slik av flere må være barnehagelærere. Skolene og kommunene skal samarbeide tett med universiteter og høyskoler for å øke kompetansen til lærere og skoleledere. Vi vil gi alle kommuner og fylkeskommuner plikt til å tilby utdanning i pedagogikk til ledelse for nye rektorer.

Dette er noen av tiltakene, men langt fra alle. Dette er bare starten på det vi kaller et historisk løft for tidlig innsats i skolen.

Sist Høyre satt i regjering initierte vi Kunnskapsløftet. I 2013 gikk Høyre til valg på et løft for lærerne. Det har vi levert på. Vi har vært tydelige på at det i skolepolitikken krever systematisk satsning over tid. Det ser vi resultater av nå. Ingen vinner valg på hva de har gjort, men det bygger tillit. Nå setter vi oss nye, djerve mål på vegne av de yngste elevene. Med denne stortingsmeldingen er vi i full gang.

Kristin Vinje, stortingsrepresentant (H)
Bosatt på Korsvoll

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ: Venstre: Det er alvorlig at mange elever kjeder seg på skolen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...