Nordre Aker Budstikke

Et spesielt hotell på Grefsen

Foto: Live Wirak Holten

«Jeg elsker hotell, men biene får ikke svømmebasseng da. De skal bare sove eller dvale seg i hullene. Men vi må ha mange rom, for kanskje det kommer mange bier.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2019 kl 10:28

GREFSEN: Liv og røre er familieklubben i Grefsen menighet. Annen hver mandag samles små og store til middag, andakt og aktivitet. Mandag 9. september var det en ekstra spent gjeng som møttes, for da skulle tilskuddet fra bydelens grønne midler endelig brukes.

Insekthotellet er åpent. Foto: Live Wirak Holten

«Barnas insektshotell»

Rundt 60 mennesker dukket opp, for å være med på å snekre «Barnas insektshotell». Det var en del som pleier å være med i familieklubben, men også barn fra kirkens barnehage og noen som tilfeldigvis stakk innom, ble med.

Etter andakten skulle barna selv skape noe for å ta vare på naturen vi har rundt oss. Ivrige små hender fikk hente seg store treklosser, og i trygt samspill med voksne fikk de forsøke seg fram med sag og boremaskin. Men først måtte ytterklærne på, for denne jobben måtte de gjøre utendørs.

Foto: Live Wirak Holten


- Vi må bore hullene ganske dype, for da kan biene og insektene legge eggene sine der, forteller en liten tass med pannebåndet langt ned i ansiktet.

- Mhm, sier kameraten, for det skal bli et hotell. Jeg elsker hotell, men biene får ikke svømmebasseng da. De skal bare sove eller dvale seg i hullene! Men vi må ha mange rom, for kanskje det kommer mange bier!

Så strammer små fingre grepet om boremaskinen og klemmer til. Etterpå er det et annet barn som skal forsøke seg. De voksne lar barna bestemme form og fasong, og passer godt på når sag og bor er i bevegelse. Mens man venter på sag og bor, er det flere som klipper småkvist som barnehagen har samlet inn. Kvistene buntes sammen, og blir små skjul der insektene kan bo.

30 biehotell

En ganske intens time senere har både barn og voksne snekret seg varme. Det ble langt over 30 biehotell i denne runden, som barna får ta med seg hjem og plassere i hagen eller gi bort i gave. Senere skal barna få frøposer, slik at de kan plante bievennlige blomster der de bor.

Foto: Live Wirak Holten


- Vi valgte å satse på denne aktiviteten av flere grunner, forteller leder Hege Lofthus, som er stolt over barnas innsats.

- Jeg er ganske stolt av de voksne også. Det var gøy å se at så mange ville være med i dette prosjektet, for det koster jo litt innsats å dra med seg sag og bor i ryggsekken og i veska. Men folk er med, de stiller opp! Det har vært virkelig fantastisk å få barna med på noe så praktisk og lærerikt, så dette har helt klart vært en god bruk av bydelens grønne midler.

Foto: Live Wirak Holten

- Selv om mange er små, kan de klare å bruke verktøy sammen med voksne. Det var en god erfaring som mange vokste på. Også var det så fint å være ute! Når vi må låne litt utstyr av hverandre er det lettere å bli kjent med folkene vi deler nabolag med, både barna og de voksne. Sånn gjør vi Grefsen til et godt sted å bo!

Prosjektet er støttet med 5000 kroner fra Grønne midler, av Bydel Nordre Aker.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...