Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Skjervens demenstilbud fikk avslag igjen:

«Et spill for galleriet om nye Inn på tunet-plasser?»

Brukerne av Inn på tunet-tilbudet på Skjerven har bl.a. fått være med på gårdsdrift, og gått turer i Maridalen. Foto: Tori Bakke (Arkivfoto)

ÅPENT BREV: Inn på tunet (IPT) tilbud til personer med demens: ingen våger å tilby de nylig utlyste plassene på grunn av umulige krav fra sykehjemsetaten, skriver Støttegruppen til Skjerven gårds IPT i dette åpne brevet til eldrebyråden, bystyret og Sykehjemsetaten i Oslo kommune.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2018 kl 13:15

Bakgrunn: Skjerven gård startet i samarbeid med Bymisjonen sitt tilbud med Inn på tunet, tilbud til personer med demens, i 2009. Skjerven tapte anbudsrunden da nye plaser ble utlyst tidligere i år. Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl utlyste konkurranse om flere plasser. Disse søkte Skjerven på, men har nå fått avslag. Les mer om bakgrunnen for saken, her.

«Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. IPT-tilbudet skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktiviteten i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der» (Kommunal- og regionaldepartementet & Landbruks- og matdepartementet, 2013, s7).

Vi, pårørende til personer som tidligere har deltatt i IPT på Skjerven gård i Maridalen, ønsker at alle fysisk oppegående personer med demens i Oslo kommune skal få mulighet til å delta i et slikt tilbud. Våre pårørende har profittert meget godt på dette tilbudet. Skjerven gård fikk etter å ha drevet IPT for denne pasientgruppen med stor framgang i 8 år, ikke videreføre sine 5 plasser etter anbudsrunden høsten 2017.

Alle de 15 plassene som var utlyst gikk til Hauger gård ved Fetsund. Av disse plassene er per dags dato fire plasser vakante og det har de vært en lengre tid. Reiseveien er lang og tilbudet der er en del av et større foretak. Det er forståelig at en del personer med demens fra Oslo passer bedre på en liten familiedrevet gård i Maridalen.

Sykehjemsetaten har for andre gang i år utlyst fem nye plasser for IPT til Oslos innbyggere. Nå er anbudsrunden avsluttet. De fikk kun en søker og det var Skjerven gård. Beskjeden har kommet: Tilbudet er avvist på bakgrunn av manglende oppfyllelse av minimumskrav til ytelsen.


På tunet i desember 2015, fra venstre byrådssekretær Mette Kolsrud (SV), Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke, daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Inn på tunet-bruker Knut, helseminister Bent Høie (H) og Skjerven-bonde Tori Bakke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Vår gruppe av pårørende har allerede pekt på det vi mener er urimelige krav fra etaten i utlysningsteksten. I kravene står det dessuten ingen ting om at de ønsker søkere med erfaring fra IPT eller fra gårdsdrift. Derimot har man vært veldig opptatt av helsefaglig kompetanse. Vi synes det er helt greit at en av dem som driver en slik virksomhet for 5-7 personer er helsefagarbeider og har erfaring av arbeide med personer med demens, men setter spørsmålstegn ved om det er nødvendig med heltidsnærvær av en helsearbeider som har fullført videreutdannelse i demens. Vi mener det er mye viktigere med personlig egnethet, kompetanse på gårdsdrift, miljøet og aktivitetene som tilbys og som handler om gårdsdrift.

Det andre ankepunktet i avslaget er kravet om helårsdrift. Her handler det om fem til sju personer som skal bruke et IPT dagtilbud på gård. Om det skal være helårsdrift, må flere personer ansettes og brukerne altså få flere og nye personer å forholde seg til i ferier. Dette er ikke gunstig for personene det gjelder, men antagelig for noen pårørende. Vi mener det ikke bør være et krav. Det er bedre med et godt tilbud større delen av året enn intet tiltak i Oslo kommune i det hele tatt. Mange personer med demens og deres pårørende, vil dessuten gjerne omgås selv under høytider og ferier. De brukere som ønsker et helårsopplegg kan jo søke seg til Haug gård hvis dette er avgjørende. Mangfold er bra.

Inn på tunet på Skjerven går. her fra statsrådsbesøk av Bent Høie og Sylvi Listhaug i 2015. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sykehjemsetaten viser videre til konkurransegrunnlagets punkt 1.3 andre avsnitt: «Rammeavtalen vil være et supplement til allerede inngått avtale, og tildeling av plass under rammeavtalen vil fortrinnsvis skje når allerede inngått rammeavtale er benyttet.» Overnevnte er en forutsetning for at kontrakt kan inngås. Vi mener, at man ikke kan drifte et nytt IPT tilbud i henhold til dette konkurransegrunnlaget. Det medfører for stor økonomisk usikkerhet og risiko for en liten familiebedrift. Som tidligere nevnt, er det fremdeles fire ledige plasser på Hauger gård.


Mener byråden virkelig at disse plassene må være tatt i bruk før plassene hos ny tilbyder er aktuelle? Dette, når ny tilbyder som i dette tilfellet kan tilby en virksomhet som vil passe mange personer med demens bedre enn det andre alternativet? Skal det at Sykehjemsetaten har inngått en avtale som diskvalifiserer små gårder som ligger i Oslo kommune til å få avtale om IPT med kommunen, få resultere i at flere fysisk oppegående personer med demens går glipp av et slikt tilbud. Det håper vi ikke.

Vår oppfordring til Oslos politikere og til Eldrebyråden er nå å gjøre slag i saken. Finn en løsning slik at Oslos enste IPT kvalifiserte gård får en ny avtale!

Støttegruppen til Skjervens gårds IPT for personer med demens.
Ved Aud Lilly Krook Md, Ph.d, leder for gruppen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...