Ett smittetilfelle etter at skolene åpnet

Det er iverksatt smittevernregler på skolene. (Illustrasjonsfoto) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det er bekreftet at én skoleelev i Nordre Aker er smittet av covid-19 etter at skolene gjenåpnet. Antall nye registrerte tilfeller i bydelen i mai er svært få.
Publisert: 20.05.2020 kl 11:57
KJELSÅS: Så langt i mai er det registrert fem nye smittetilfeller av koronaviruset covid-19 i Bydel Nordre Aker. Bare i Vestre Aker (3) og St. Hanshaugen (3) har det vært færre registrerte tilfeller denne måneden, viser statistikk pr. 20. mai fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.
– Og dette er selv om vi utfører et stort antall tester. På feberpoliklinikken på Blindern, der vi tester de som har sykdomssymptomer, er det bare 1 prosent av testene som er positive. Vi har veldig få tilfeller i Nordre Aker, og føler vi har så god kontroll over smitten som vi kan ha på det nåværende tidspunktet, sier bydelsoverlege Bjørn Sletvold.
Det er nå én måned siden barnehagene gjenåpnet, mens 1.-4. trinn var tilbake på skolene 27. april, og elevene på de øvrige trinnene på barneskolen, ungdomsskolen og videregående kunne returnere i forrige uke. I Nordre Aker har gjenåpningen ikke ført til at smitten har blusset opp igjen.
Bydelsoverlegen peker på at barnehagene og skolene driver undervisningen i kohorter – mindre grupper – og at smitteverntiltakene som skoler og barnehager følger har god effekt.
Ett tilfelle på skole
De tre siste ukene har det kun vært ett smittetilfelle i Nordre Aker i aldersgruppen som dekker barn i barnehage og opp til og med videregående skole, opplyser bydelsoverlegen.
Nordre Aker Budstikke kjenner til at det er en elev ved Kjelsås skole som er bekreftet smittet.
Nordre Aker Budstikke har fått henvendelser fra foreldre som lurer på hvordan foresatte blir informert dersom elever ved skolene blir smittet – nå som barna treffer stadig flere mennesker i løpet av en dag, både på skolen og gjennom fritidsaktiviteter som er i gang igjen.
Bydelsoverlege Bjørn Sletvold forteller at et er bydelens smittevernteam som starter oppsporing av smitte så raskt man får et positivt prøvesvar. Teamet følger opp alle nærkontakter barnet har hatt de siste to dagene før det ble sykt. Dette vil blant annet omfatte kohorten (gruppa) på skolen og lærere eleven har hatt kontakt med.
Det er smittevernteamet som har ansvaret for å spore opp og informere alle nærkontakter som kan ha vært utsatt for smitte. Når det gjelder informasjon videre ut til øvrige foresatte på skolen, til elever man ikke antar har vært utsatt for smittefare, er det opp til den enkelte skole å håndtere dette, forklarer bydelsoverlegen.
– Det er ledelsen ved skolen som tar den vurderingen. Men det kan på generelt grunnlag være lurt å gi beskjed om at det har vært et smittetilfelle ved skolen.
Informerte alle foresatte
Nordre Aker Budstikke kjenner til at Kjelsås skole sendte ut informasjon til foresatte 19. mai. Rektor Mette Rasmussen sier at denne avgjørelsen ble tatt i tett samarbeid med bydelens smittevernteam.
I meldingen informeres det om at eleven er satt i hjemmeisolasjon, og at kohorten, lærere og andre aktuelle nærkontakter er satt i hjemmekarantene.
Det opplyses at nærkontakter som utvikler symptomer på akutt luftveisinfeksjon, skal testes for covid-19. Andre elever og ansatte ved skolen er ikke å regne som nærkontakter, og sannsynligheten for at de er smittet, er liten.
– Vi har gått ut med informasjonen vi har fått fra smittevernteamet og bydelsoverlegen. Jeg vil rose bydelen og smittevernteamet, som jeg oppfatter som veldig profesjonelle. Det er betryggende, sier Rasmussen.
Til tross for at hverdagen på Kjelsås skole nå er annerledes enn den var før koronautbruddet, opplever rektor at det er god forståelse for situasjonen.
– Den er utfordrende for alle. Men vi har lite fravær. Det er, og skal være, trygt å være på Kjelsås skole, sier Rasmussen. Hun opplyser at skolen har et eget koronateam, bestående av blant annet ledelsen, tillitsvalgte og helsesøster, som har jevnlige møter om situasjonen, og som foresatte kan kontakte direkte dersom de har spørsmål.
Alle som blir syke testes
– Alle vet nå at de skal holde seg hjemme, og kontakte helsevesenet for å bli testet, dersom de utvikler symptomer på covid-19 – slik som akutt luftveisinfeksjon, forkjølelse, feber, hoste, hodepine, og verking i muskler, sier bydelsoverlege Bjørn Sletvold.
De som utvikler symptomer vil bli henvist til testing, og testkapasiteten på feberpoliklinikken er nå god, slik at alle som blir syke vil bli testet.
– Det er imidlertid ingen nytte i å teste folk uten symptomer. Helst bør man ha vært syk i to dager før man testes. Bakgrunnen for dette er at det da er størst sannsynlighet for å få et positivt prøvesvar, dersom man er smittet, sier Sletvold.
Bydelsoverlegen mener utviklingen har gått bedre enn fryktet.
– Folk flest tar god hensyn til situasjonen, og det er betryggende. Antall nye smittetilfeller har gått ned i Nordre Aker, men også i resten av byen og i bydeler som tidligere hadde mange tilfeller.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!