Nordre Aker Budstikke

Tom Sundar har vært bydelsoverlege i Nordre Aker siden 1. oktober. Foto: Christian Fredrik Borg

Etter kort tid i den nye jobben begynte det å storme

Det er ikke bare bare å skifte jobb under en pandemi, særlig ikke når den nye jobben er bydelsoverlege for en av Oslos største bydeler.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2021 kl 16:19

NORDRE AKER: – Det er krevende å skifte jobb under en pandemi. Du skal håndtere utfordringer knyttet til smittesituasjonen, og samtidig bli kjent med nye medarbeidere, ledergruppa og nye administrative verktøy.

1. oktober overtok Tom Sundar jobben som bydelsoverlege i en av Oslos største bydeler etter Bjørn Sletvold. Da hadde han allerede jobbet litt sammen med Sletvold i en overgangsperiode.

– Mye er likt, men det er også en del oppgaver og rutiner som er forskjellige fra der jeg jobbet tidligere, sier Sundar, som kom fra stillingen som kommuneoverlege og virksomhetsleder i Nannestad og Ullensaker kommuner.

Når han reflekterer over de første fire månedene i ny jobb, mener Sundar det mest krevende som bydelsoverlege var helt i starten.

Bydelsoverlege i Nordre Aker, Tom Sundar. Foto: Christian Fredrik Borg

Pila pekte oppover

For bare dager før han «sto på egne bein», mandag 28. september, ble det avholdt en fotballkveld på Blindern Studenterhjem. Det skulle vise seg å føre til en rekke smittetilfeller og et utbrudd med stort spredningspotensiale. En som var på besøk ved studenthjemmet var smittet og flere av de andre deltakerne ble smittet.

I helgen som fulgte, ble det avholdt et arrangement med alkoholservering. Rundt 75 deltok, deriblant smittede fra fotballkvelden. Men at noen av deltakerne var smittet, hadde ennå ikke blitt oppdaget.

Sundar hadde blitt kontaktet i forkant av arrangementet. Av noen ble det oppfattet som at bydelsoverlegen hadde godkjent arrangementet, men det hadde han ikke. Han hadde blitt forelagt planene, og smittevernet virket å være godt ivaretatt.


– Jobben min er å gi råd. Noen misoppfattet at jeg var en godkjenningsmyndighet, men saken er at det er arrangementsleder som eier risikoen. Jeg sier selvsagt fra om jeg synes en plan eller risikovurdering er mangelfull, sier Sundar, som bor på Grefsen.

Sundar under et møte i bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Irritasjon

Det var selve festen, arrangementet med 75 deltakere i høst, han ble rådført om.

– Ingen fortalte meg at det skulle være en rekke nachspiel etter middagen. Det burde jeg kanskje ha tenkt på selv, men det gjorde jeg ikke. Saken er at man trenger nødvendig informasjon for å ta stilling til smittervernfaglige spørsmål.

Han understreker imidlertid at han hadde god dialog med ledelsen ved studenterhjemmet både før og etter utbruddet.


– I denne jobben må man være forberedt på at utfordringer kan komme seilende inn. Da er det viktig å ha god kommunikasjon med de involverte. Dialogen med mennesker er et viktig verktøy i smittesporingsarbeidet, så hjelper det å være litt detektiv også.

Totalt ble rundt 15 personer smittet og 130 studenter satt i karantene i den omtalte hendelsen:

– Vi klarte å slå ned utbruddet og håndtere det på en god måte - ikke minst på grunn av studentenes forbilledlige medvirkning, ifølge Sundar.

Smittetallene steg kraftig

Samtidig som utbruddet på studenthjemmet kom under kontroll, begynte smittetallene å stige kraftig i Oslo. Enkelte ganger fordoblet antallet smittetilfeller seg fra en uke til den neste.

– Fra slutten av oktober og frem til nyåret har det vært et høyt smittetrykk. Ut på høsten ble arbeidspresset så stort at jeg signaliserte til bydelsdirektøren at her var det jobb for to.


Fra midten av desember har Anders Danielsen Lie kommet inn som assisterende bydelsoverlege i en 50 prosent stilling, i første omgang for et halvt år:

– Jeg merker stor avlastning etter at Anders begynte. Han tar seg av mange henvendelser og saker, og det frigjør tid som jeg kan bruke på alle de andre oppgavene utenom det som er koronarelatert.

Han utdyper:

– Når telefonen kimer i ett sett og eposter med spørsmål om det ene og det andre tikker inn, kan jeg bli litt stressa. Så er det møter - mange møter! Da gjelder å holde fokus. Men det blir fort lange arbeidsdager og litt etterslep av arbeidsoppgaver.

Ville til bydelen

Da det i starten av august ble kjent at Sundar var ansatt som ny bydelsoverlege, fortalte den Grefsen-bosatte legen at han gledet seg til kortere reisevei til jobb.

Han søkte på stillingen fordi han ønsket en ledende samfunnsmedisinsk stilling i Oslo – med både operative og strategiske oppgaver.

– Jeg ville til bydelen, som jeg også bor i. Det er en spennende bydel, og jeg har tenkt at det er et bra sted å jobbe. Befolkningssammensetningen, når det gjelder befolkningens utdanningsnivå og folkehelsen, er spennende. Det er en ressurssterk bydel.

– Merker man det på smittesituasjonen i forhold til andre bydeler?

– Absolutt. Man har sett at andre bydeler har langt høyere smittetrykk. Hittil har vår bydel vært forskånet for store og alvorlige utbrudd med mange smittede.

Men koronasitasjonen har til tider vært krevende også i Nordre Aker.

– Vi har hatt våre utfordringer. I slutten av november var smittetrykket nokså høyt, da klatret vi oppover på smittetabellen blant bydelene. Pandemien har uten tvil gått i bølger.

Og legger til:

– Totalt sett har vi hatt en fredeligere situasjon enn andre bydeler. Det ville vært mye tøffere for meg å skifte jobb til en bydel med høyere smittepress.

Mange studenter

– Er det utfordringer du tror kun er i Nordre Aker?

– Vi har store læresteder med et høyt antall studenter. Universitetet i Oslo med 30.000 studenter og mange tusen stutenter ved BI. I studentbydelene kan det være utfordringer, spesielt knyttet til semesterstart og slutt. Da er det flere fester og mye mingling, noe som vanligvis skaper liv og glede. Men i koronatiden er alt snudd på hodet, dessverre.

Han forteller at de har fokus på studentmiljøene. Bydelen huser også Rikshospitalet, et av Norges største sykehus.

– Sykehuset har sin egen internkontroll for å håndtere smittesituasjoner, men ved større utbrudd kan også jeg som smittevernmyndighet bli trukket inn.

Helsediplomati

Bydelsoverlegen sier det er til sterk irritasjon når folk ikke følger smittevernreglene. Hvis det medfører åpenbar fare for andre menneskers helse, kan det være snakk om lovbrudd.

Han har ikke opplevd alvorlige brudd på pålegg om isolasjon etter påvist smitte. Brudd på karantenebestemmelsene har han opplevd flere ganger.

– Hva gjør dere da?

– Vi bruker helsediplomati, det vil si at vi kontakter dem det gjelder for en oppklarende prat. Sakene havner ofte på mitt bord, men min erfaring er at de fleste blir løst gjennom dialog.

– Hva sier de da?

– Noen bortforklarer det, noen sier de har fått manglende informasjon, mens andre sier de ikke har blitt oppringt av smittevernteamet. I noen tilfeller har innreisende eller utlendinger som - grunnet språkvansker - ikke forstått innreisereglene.

Leder for smittevern Line Schirmer Ingjer og bydelsoverlege Tom Sundar. Foto: Christian Fredrik Borg

– Så er det selvsagt noen som ikke vil i karantene og ikke tar telefonen. Å gå i karantene er en plikt. Vi forsøker så godt vi kan å følge opp, men det er ikke vår oppgave å være karantenepoliti. Vi skal drive smittesporing, gi instrukser om karantene og isolering, samt gi smittevernfaglige råd.

Godt mottatt

Sundar roser mottakelsen i bydelen:

– Jeg har blitt mottatt på en veldig god måte. Det er en åpen og og tillitsskapende ledelseskultur i bydelsadministrasjonen, og lederteamet fungerer godt. Det setter jeg stor pris på.

– Hva har det å si for å håndtere pandemien på en god måte?

– Veldig mye. For eksempel har lederteamet gått all in i det store og viktige arbeidet med å rigge bydelens vaksinesenter i Domus Athletica. Alle i ledergruppa er engasjert. De peker ikke på bydelsoverlegen og sier: Tom, dette er ditt bord, dette må du ordne! Tvert imot, her er det et kollektivt engasjement. Folk kommer med konstruktive innspill og ideer, sier han og roser spesielt avtroppende bydelsdirektør Øyvind Henriksen.

– Som du skjønner trives jeg i rollen som bydelsoverlege i Nordre Aker.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen, bydelsoverlege Tom Sundar og bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen (Ap) var tilstede da Nordre Akers vaksinasjonssenter åpnet i Domus Athletica 14. januar. Foto: Kristin Tufte Haga

Alltid på vakt

Telefonen er alltid i nærheten.

– Er du alltid på vakt?

– Mentalt er jeg nok det i disse tider. Under pandemien har det vært en glidende overgang mellom fast arbeidstid og arbeid på kveldene. Men når fredagskvelden kommer, da tar jeg meg fri, sier han.

Og legger til:

– Etter hvert som man blir kjent med bydelen, blir man også klar over hvor hendelser kan oppstå, hvor det kan skje ting som kan ramme innbyggernes helse. Men så er det også min jobb å være på alerten.

Det seneste han har blitt oppringt, er i 23-tiden.

– Jeg har ikke fått nattelefoner, ikke ennå. Der har folk vært greie!

Tom Sundar kom fra Nannestad og Ullensaker kommuner til Nordre Aker. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...