Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Etter syv år i Norge fikk Hser (31) endelig fast jobb

- Nå er jeg så lykkelig! Det er en drøm som har gått i oppfyllelse.

På bakrommet: En gang i uken møttes Hser Aaron og Siri Høie til norskunderveisning bak lunsjrommet.

Hser Eh Moo Doh Aaron (31) kom som flykning til Norge i 2007. - Yrkesrettet norskopplæring har vært nøkkelen for meg, sier hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KRINGSJÅ/MAJORSTUEN: Hun hadde gjennomgått ordinær norskopplæring i klasse og hadde hatt ulik type arbeidspraksis for å kvalifisere seg til arbeidslivet Norge.

Hser forstod tidlig at skulle hun sikre seg en trygg jobb, måtte hun stå på.

- Jeg visste jeg måtte jobbe hardt og jeg ville lære meg språket sånn at jeg kunne forstå og gjøre meg forstått. Det var viktig for meg, sier Aaron og smiler med hele ansiktet.

- Hun er alltid positiv og har en utrolig «tæl». Hun spør i tillegg alltid hvis hun lurer på noe og er flink til å hele tiden repetere det hun lærer på egenhånd, sier prosjektmedarbeider og lærer i yrkesrettet norskopplæring, Siri Høie.

LES OGSÅ: Nafissa ble til "Nina-Simona" og fikk plutselig svar

Samarbeid i vest

Prosjektet Yrkesrettet norskopplæring så dagens lys i 2012 og er en del av tiltaksarbeidet i NAV.

- I region vest samarbeider bydelene Frogner, Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern. Vi er tilsammen fem lærere som underviser deltagere fra disse bydelene, sier Høie.

Samtlige bydeler i Oslo har fått midler, avsatt av Bystyret, til dette tiltaket.

Hver uke, siden Aaron fikk praksis på Rimi Majorstuen i januar 2013, har hun møtt Høie til norskopplæring på pauserommet.

Sammen har de arbeidet med relevante ord og uttrykk i forhold til jobben som butikkmedarbeider og i tillegg fokusert på uttaletrening.

- Jeg har lært så mye, men vi har også hatt det hyggelig sammen, sier Hser og fortsetter:

- Norsk er vanskelig, men når det er et problem prøver jeg alltid å finne en løsning på problemet. Er det noe jeg ikke har forstått har jeg enten spurt vedkommende en gang til, eller skrevet det ned og så spurt Siri om det neste gang hun har vært her.

LES OGSÅ: Krever overnatting til alle bostedsløse

- Takk for smykket?

Omstillingen fra hennes eget morsmål karen til norsk har vært stor og noen morsomme episoder bak disken på Rimi har det blitt.

- Hun spurte meg en gang hvorfor noen av kundene takket henne for smykket.

- Jeg måtte virkelig tenke meg om, men etter hvert kom jeg frem til at de kundene hadde vært svenske og sagt: «tack så mycket», sier Høie mens begge ler godt.

- På Hsers språk uttales ikke ulike påfølgende konsonanter i midten av ord, slik at «kunde» blir «kude», og lett forveksles med «kode».

- Konsonanter på slutten av et ord uttales heller ikke, så det har vi måttet jobbe litt med, sier Høie.

I utgangspunktet foregår undervisningen i fire måneder; hvis det da er en reell mulighet for jobb kan undervisningen forlenges.

I Aarons tilfelle foregitt undervisningen fra januar til mai, hvor det da var gode utsikter for en fremtidig fast jobb.

Undervisningen fortsatte og 1. august fikk Aaron tilbud om fast ansettelse.

- Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Hvis man har praksis og ikke får jobb med en gang, må man ikke gi opp. Det tar ofte litt tid. Det er viktig å tenke positivt.

Jeg tror at den som spør, lærer mer, og det blir lettere å få jobb. Jeg håper mange flere enn meg kan dra nytte av dette prosjektet, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke alle forunt å bo i Obos i Holmenkollen

Tett oppfølging

Hensikten med individuell undervisning i prosjektet er å sette av tid og tilpasse og tilrettelegge for den enkeltes behov på praksisplassen. Det er det ofte ikke tid til i en travel arbeidshverdag.

- Prosjektet er ment som et supplement til ordinær norskopplæring, og er ingen konkurrent. Ved å satse på individuell undervisning har lærer også mulighet for å følge tettere opp, sier Høie.

Hver dag pendler nå Hser fra Kringsjå til jobben på Rimi Majorstuen. Hvis ikke det går en t-bane, tar hun bussen.

- På sikt drømmer jeg om å skaffe meg et hus, men det er fortsatt bare en drøm. Jeg håper jeg en dag lykkes med det, sier hun ydmykt.

Daglig leder ved Rimi Majorstuen, Netha Nadarajah, er godt fornøyd med å fått Aaron med på laget.

- Hun er kjempeflink og arbeidsom og i tillegg er hun er skikkelig gledesspreder, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...