Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Fant kjempeørret utenfor kontordøra

Rett utenfor stuedøra til Norsk institutt for vannforskning og Norsk institutt for naturforskning.

De to forskerne hadde ikke ventet å finne noen store ørret rett utenfor kontordøra sentralt i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2013 kl 10:32

NORDRE AKER/FORSKNINGSPARKEN: Veldig stor var overraskelsen da ansatte oppdaget at det svømte rundt svære ørreter i pyntedammen rett utenfor blant annet Norsk institutt for vannforskning og Norsk institutt for naturforskning i Forskningsparken ved Blindern.

- Man kan jo lure på om noen har gjort dette for å tulle med oss, ler Sissel Ranneklev og Marthe T. S. Jenssen i Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Først kom salamanderne

Sammen med NINA (Norsk institutt for naturforskning) ligger instituttene i Forskningsparken ved Blindern. Pyntedammen rett utenfor de to instituttene er et lukket anlegg, men etter det avisen kjenner til er planen at dammen i fremtiden skal kobles på Gaustadbekken.

I fjor sommer oppdaget de ansatte fredede salamandere i den lukkede dammen.

- Som biolog så blir det nesten til at man titter litt ekstra i dammer og så videre, sier Marthe.

Så kom ørretene

Gleden var stor da de oppdaget truede og sjeldne salamandere i dammen i fjor. Men etter sommeren i år oppdaget de at det også var kommet fisk i dammen - to svære ørreter, en regnbueørret og en «vanlig».

- Det er jo ikke tvil om at noen har satt fisken ut, noe annet er jo umulig. I tillegg var det en han og en hunn-fisk. Kanskje er det en som prøvde å lage en hybridørret, ler de to NIVA-ansatte.

Men det er litt alvor i denne utrolige fiskehistorien også. For de fredede salamanderne har ingen sett i år, de har sannsynligvis blitt tapas for ørreten.

- Generelt er det jo ulovlig å sette ut fisk, utsatt fisk kan blant annet overføre lakseparasitt. I tillegg er det på ingen måte nok matgrunnlag for ørret her i dammen. Vi synes jo også at det er veldig synd at salamanderne har blitt borte. Kanskje litt rart at også de slo bo i pyntedammen, men det kan ha en naturlig forklaring, forteller Sissel og Marthe.

Miljøkriminalitet

Den som har bragt ørreten til dammen har faktisk brutt loven.

- Det er et paradoks at noen også setter ut fisk, som regnes som miljøkriminalitet, rett utenfor stuedøra til miljøinstituttene som jobber med vann. Og til og med en regnbueørret, som er en art man ikke ønsker i norsk miljø, kan Sissel og Marthe fortelle.

I forrige uke skulle dammen tømmes for vinteren, og da lå det naturlig nok igjen to svære ørreter igjen på bunn. De målte rundt 60 cm, og veide anslagsvis 2.5 kilo hver.

Ryktene sier at noen på NIVA skal ha et festmåltid til helgen. 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...