Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Fant sjelden femkløver - også kalt Fandens lykke

Både firkløver og femkløver ble funnet på Kjelsås. Foto: Liv Dyreng

Hva vet du om den sjeldne kløveren?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2017 kl 15:54

KJELSÅS: Det var på sommerfest i barnehagen, at mormor Liv Dyreng fant både en firkløver og femkløver.

Hun ga de til barnebarnet Martine Fururly-Sørvik (6), som lykkebringer til hun skal begynne på Kjelsås skole til høsten.

Liv Dyreng og barnebarnet Martine på sommerfest i barnehagen. Foto: PRIVAT

Lykke?

Firkløver og femkløver er i følge folketroen lykkebringende, og fant man en slik kunne man ønske seg tre ting. Men det gjaldt å ta vare på funnet, for mistet man kløverbladet, mistet man lykken også.

Kirsten Santelmann derimot, skriver i sin bok Magiske urter- i trolldom, hekseri og helbredelse, følgende:

– Fant man derimot en femkløver, ble det straks mer komplisert. Den lykken man fikk ved å finne et slikt blad, kaltes Fandens lykke. For at de lykkebringende egenskapene skulle bli frigjort, ble det krevet noe av finneren. Trøsten kunne være at forandringene var til det bedre, det kunne være at man måtte gi slipp på noen fordommer eller synspunkter for at lykken skulle slippe frem.

Martine Fururly-Sørvik (9) viser stolt fram femkløveren hun fikk av mormor. Foto: Liv Dyreng

Sjeldent

Biolog og botaniker Arnodd Håpnes - også fra Kjelsås - forteller at femkløver er sjelden å finne.

– Og mer sjelden enn å finne firkløver. Men det skal også være funnet helt opp til åttekløver i Norge.Normalt sett har kløver trekoblede blader, der ett blad har tre småblader, forteller han.

13 arter

Videre at det er hele 13 kløverarter i Norge, de vanligste er rødkløver, hvitkløver og skogkløver.

– Når noen kløverblad har fire-, fem og flere småblader så skyldes «feilen» en liten, genetisk endring. Ofte kan man finne slike på samme sted, år etter år.

– Det er fordi frøene fra en morplante med firkløver ofte ikke sprer seg særlig langt, og derfor kan man finne individer med samme «genfeil», altså flere småblad enn de tre som er normalt, innenfor et mindre område, forklarer Håpnes videre.

Da satser vi på at både firkløveren og femkløveren bidrar til en fin start på skoleåret for Martine Fururly-Sørvik (6).

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...