Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

BOLIG:

Får hele verden hjem til seg

Roy Everson har vært B&B-vert i 16. år.

Frokosten er enkel - men brunosten er alltid med, forteller Everson

Roy Everson har vært B&B-vert i 16. år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2014 kl 10:24

TÅSEN: - Jeg serverer alltid gudbrandsdalsost. Hundrevis av mennesker har fått sin første smak av brunost her, og noen liker det og kjøper med seg ost hjem. Så Tine skylder meg litt, flirer Roy Everson, som driver Solveig's B&B på Tåsen i Oslo.

Klokka har passert 8, og frokosten står allerede klar for husets to gjester, Jun og Nozomi Minaguchi fra Japan. Snart glir døra inn til stua forsiktig opp, og paret setter seg til bords.

Frokosten er enkel - i likhet med standarden. Det er viktig at gjestene vet hva som venter dem før de sjekker inn, mener Everson. Solveig's B&B er langt ifra noe luksushotell, men gjestene virker godt fornøyde.

- Dette er en bra plass! Roy er så hyggelig, smiler Nozomi.

Les også: Hvem vinner skulpturparken i Oslo?

Seng og mat

Konseptet bed & breakfast involverer oftest - som navnet tilsier - både overnatting og frokost, men sjelden andre måltider. Det finnes også overnattingsplasser uten servering som kaller seg B&B. Da har gjestene gjerne tilgang på et kjøkken.

Siden tradisjonell B&B foregår i private hjem, betyr det mange fremmede tett på for driverne. Det tok litt tid å bli vant til det, forteller Everson, som likevel raskt oppdaget at turistene jevnt over var trivelige folk. Nå er Solveig's B&B inne i sin 16. sesong.

- Turister er i bra humør, og de er hyggelige og høflige. Jeg fant ut at de fleste har den samme holdningen. Som B&B-vert treffer du folk fra hele verden uten å måtte dra til disse stedene, sier Everson.

Han flyttet inn i huset på Tåsen, der moren Solveig vokste opp, i voksen alder. Selv er han oppvokst i USA. Men nå er huset solgt, og Solveig's B&B gir seg ved sesongslutt. Det er litt vemodig, innrømmer han.

Binæring

På bbnorway.com finner du en oversikt over bed & breakfast-plasser i Norge. Bak nettstedet står Anne Marit Bjørgen, som driver Ambiose Bed & Breakfast på Ulsrud i Oslo. Det har hun gjort i til sammen 20 år.

Nettstedet er nyttig for reisende, men kan også være til inspirasjon for folk som vurderer å ta imot gjester i sitt eget hjem, forteller Bjørgen. Selv åpnet hun husets dører for fremmede da hun ble arbeidsledig på 1990-tallet. Siden den gang har Ambiose vært en fin attåtnæring med godt belegg i mange år.

- Man er kanskje litt skeptisk i begynnelsen. Men jeg tror ikke problemmennesker søker seg til denne typen overnatting. Gjester som velger å bo så tett på, ønsker gjerne litt kontakt og innblikk i det lokale, sier hun.

- Det blir en slags sosial trening også. Før holdt jeg gjestene mer på avstand - nå engasjerer jeg meg mye mer i den sosiale kontakten. Men til tider har nok huset føltes som et offentlig sted, fortsetter hun.

Stadig flere privatpersoner leier ut rom eller boliger gjennom Airbnb.no, som er en nyttig side for privat innkvartering verden over.

Les også: Hit kommer Oslos mest spandable kaffegjester

Ferskt brød

Hos Everson holder gjestene til i andre etasje. Der er det tre rom, bad og toalett. Det er greit med et visst skille mellom den private delen av huset og gjestedelen, synes han.

Det finnes B&B-er i mange størrelser. Men selv om det bare er noen få rom som leies ut, er det kanskje en del jobb for driveren? Bjørgen drar på det.

- Man får fort rutiner. Men det er i alle fall viktig å være der når gjestene kommer. Og så er det frokosten, men de fleste drar ut etter at de har spist. Hvis du selv må reise bort, går det an å gjøre noen avtaler, sier Bjørgen.

Også for Everson var inntektskilden en viktig grunn til å åpne B&B. Og han synes det er fint å kunne bidra med et rimelig alternativ til hotellovernatting. Virksomheten har også fått ringvirkninger i form av alltid å ha ferskt brød i huset.

- Med egen B&B kan jeg kjøpe ferskt brød hver dag. Gjestene hjelper meg med å spise det opp, og i tillegg betaler de for det! smiler han.

Les også: - Det er jo greit at noe er gratis i en så dyr by som Oslo

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...