Nordre Aker Budstikke

Får ikke lenger ha private tømmeordninger - kommunen overtar styringa selv

Maridalsvannet, Oslos drikkevann. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Bebeorne har nå fått brev om at kommunen overtar tømmeordningen av private avløpsanlegg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2019 kl 16:50

MARKA: Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om forslaget til ny tømmeforskrift for private avløpsanlegg. Mange osloborgere, som i Maridalen, på Sørbråten og på Solemskogen, skal ikke lenger selv ha ansvar for tømming av egne avløpsanlegg. Kommunen vil overta styringa.

I januar 2018 tok Nordre Aker Budstikke turen til Solemskogen og Per Magne Olsen, leder for Solemskogen vel.

– Solemskogen, Sørbråten, Maridalen og Sørkedalen vel er enige om at det ikke er behov for endringer på noe som vi opplever at fungerer veldig bra fra før av. Vi har gode ordninger for både tømming og tilsyn allerede. Og det jo slik i dag at Vann- og avløpsetaten kan komme når som helst og sjekke og kontrollere anleggene våre så mye de vil. Hvorfor skal de endre på noe som vi beboere opplever at fungerer veldig bra? sa Olsen.

– Vi pisser ikke i brønnen til naboen!

Leder av Solemskogen vel, Per Magne Olsen, fra tidligere sak i Nordre Aker Budstikke om den nye forskriften om tømming av private avløpsanlegg. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Frarår innføring av ny forskrift

Fra høringsuttalelsen til Solemskogen vel, sto det også med fet skrift:

«Solemskogen Vel vil frarå innføring av ny forskrift, da den ikke vil føre oss nærmere måloppnåelse enn vi er i dag for våre renseanlegg. Vi er overbevist om at forskriftens største og sannsynligvis eneste virkning, blir en økning av byråkratiseringen. Resultatet av dette er at man trolig også får en høyere kostnad (...) Dette vil også føre til en rolleblanding for Vann- og avløpsetaten gjennom en utførende og kontrollerende funksjon.»

Kommunen vil overta

Kommunen viste til Forurensningsloven § 26 første ledd, og at kommunen har plikt til å sørge for tømming av slamavskillere og tette tanker, knyttet til eiendommer hvor det ikke finnes offentlige vann- og avløpsledninger, slik som i de nevnte vel-områdene.

I selve forskriftssaken forklares videre:


«I dag er det eierne selv som sørger for tømming i henhold til krav i utslippstillatelse gitt av kommunen. Forskrift om tømming av slam og avløpsvann fra mindre avløpsanlegg, i Oslo kommune, innebærer at kommunen vil overta ansvaret for tømmingen, og at det innføres et tømmegebyr.»

I alt dreier dette seg om flere hundre beboere i Oslo. I dag er det et vilkår i utslippstillatelsene at mindre avløpsanlegg skal tømmes etter behov. Det er også et vilkår at eieren må inngå avtale med et firma om jevnlig tømming av slam og avløpsvarm.

«Ulempene med denne ordningen er at Oslo kommune, ved Vann- og avløpsetaten som forurensningsmyndighet, ikke har kontroll med at anleggseier sørger for tømming etter behov. Dagens ordning er heller ikke i tråd med kravet om kommunal tømming i forurensningsloven,» står det videre i saken.

I tillegg til at ifølge forarbeidene til Forurensningsloven, innebærer Forurensningsloven § 26 første ledd en plikt for kommunen til å ha tvungen renovasjon når det gjelder blant annet slam fra renseanlegg og ubehandlet sanitært avløpsvann på tank. Renseanlegg for hoteller og annen større virksomhet faller utenfor bestemmelsen. Det legges til at skolene, serveringsstedene og annen næringsvirksomhet i Oslomarka ikke kan karakteriseres som større virksomhet. De omfattes dermed av denne forskriften.

– Ikke mistenkeliggjøring

Lokalavisa var også i kontakt med byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel, som utarbeidet byrådssaken, i januar 2018. Byrådssekretær for miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Daniel Rees, svarte følgende i en mail til lokalavisa:


– Dette handler ikke om mistenkeliggjøring eller byråkratisering, men om et forebyggende tiltak for å trygge vannforsyningen fra Maridalsvannet, som hundretusenvis av mennesker i Oslo er helt avhengige av. Bakgrunnen for dette forslaget er hensynet til en trygg vannforsyning fra Maridalsvannet til de aller fleste av byens innbyggere. Dagens praksis med at den enkelte selv tømmer slamavskillere er i strid med forurensningsloven. Fagfolkene i Vann- og avløpsetaten mener det er tryggere for vannsikkerheten at kommunen tar over ansvaret for tømming, slik kravet også er i loven. At kommunen overtar ansvaret vil også kunne gi stordriftsfordeler, i stedet for at den enkelte selv må inngå avtale med tømmefirma.

Her kan du lese hele den tidligere saken.

Vedtatt i bystyret

Forskriften ble vedtatt med flertall i Oslo bystyre i september 2018.

Nylig fikk også beboere dette gjelder, brev fra Vann- og avløpsetaten om saken. Der står det blant annet:

«Fra og med oktober 2019 skal Oslo kommune, ved Vann- og avløpsetaten, sørge for tømming av avløpsslam fra mindre avløpsanlegg. Når den nye ordningen trer i kraft, vil det si at du ikke skal ha en egen avtale med tømmefirma. Vi vil engasjere et firma som skal gjennomføre tømmetjenesten på vegne av Vann- og avløpsetaten.


Hva tømmetjenesten går ut på står beskrevet i Forskrift om tømming av slam og avløpsvann fra mindre avløpsanlegg - Oslo kommune.

Hva skal tømmes?

Det som jevnlig må tømmes for avløpsslam er følgende:

  • tette tanker for toalettvann (svartvannstanker)
  • slamavskillere med tilhørende pumpekummer
  • minirenseanlegg»

– Hva vi fryktet

Leder av Solemskogen vel, Per Magne Olsen, kommenterer brevet:

– Det som nå er skjedd er hva vi fryktet. Vi mener at dette blir en økt byråkratisering hvor Oslo kommune nå tar grep av flere av tjenestene som leveres. Målet for å sikre karvene til byens drikkevann kunne like godt bli sikret gjennom eksterne tilbydere, slik vi har per i dag, sier Olsen.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...