Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Får tillatelse til å rydde romleir

Statsbygg fikk medhold fra Oslo byfogdembete om at man ikke kan overnatte mer enn to døgn på samme sted ved Sognsvann.

Beboerne i teltleiren ved Sognsvann vil ikke flytte, og anker kjennelsen om at Statbygg kan fjerne leiren. Foto: Arkivfoto: Vidar Bakken

Statsbygg fikk i dag medhold fra Oslo byfogdembete om at man ikke kan overnatte mer enn to døgn på samme sted ved Sognsvann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2013 kl 20:39

OSLO BYFOGDEMBETE/SOGNSVANN: - Vi ser at vi har fått medhold og synes det stemmer med det vi ønsket. Vi er derfor fornøyd med kjennelsen, men dette er ingen jubelsak for oss, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

I kjennelsen fremheves bestemmelser fra Friluftsloven som legger begrensninger på hvor lenge man kan overnatte på annen manns eiendom, den såkalte to-døgnsregelen.

Området skal brukes av alle

På Statsbyggs grunn er det snakk om tre leire med til sammen rundt 55 telt og hundre personer.

Den nordligste leiren består av ca. 20 telt og er synlig fra turveien som kalles Måneskinnsløypa, den midterste leiren består av rundt 28 telt og er synlig fra turveien til Ullevålseter som går på vestsiden av Sognsvann, mens den sydligste leiren består av åtte telt og skal ikke være synlig fra noen av disse veiene.

- Hvis man skal overnatte lenger enn to døgn trenger man grunneiers samtykke. Dette er en vanskelig sak for oss i Statsbygg, men vi er nødt til å forvalte området slik at det kan brukes av alle og ikke til bosetting, sier Njaa Aschim.

Les også: - Fengslene vil bli fulle av romfolk

Ønsker rettslig kjennelse

Mandag ryddet Oslo kommune og Bymiljøetaten en annen leir ved Sognsvann. Dette etter at det fredag ble gitt varsel om at leiren ville bli ryddet i løpet av 48 timer.

Statsbygg kan også benytte seg av 48-timersbestemmelsen, men har besluttet at de ønsker en rettslig kjennelse.

- Vi synes dette er en kinkig sak og har ønsket en rettslig kjennelse i ryggen hvor motparten har mulighet til å komme med sine innsigelser, sier Aschim.

Statsbygg brukte 350.000 kroner på å rydde leiren i 2012.

Saken sendes normalt videre til Namsretten som vil informere beboerne i leiren om utkastelsen.

Vurderer anke

Beboerne i leiren ble representert i retten ved advokat Cecilie Elisabeth Schjatvet. Hun har fått kjennelsen på e-post i dag og har ikke fått drøftet den med beboerne ennå.

- Vi må nå vurdere om vi ønsker å motsette oss kjennelsen. Beboerne er vel ute på jobb nå og kommer ikke til leiren før i kveld, sier Cecilie Elisabeth Schjatvet.

Hun opplyser videre at det normalt er en måneds ankefrist i slike saker.

- Det viktige i saken er at beboerne ønsker å innrette seg etter norsk liv, de respekterer byfogdens slutninger, og det er viktig for dem å forstå hva som er lovlig og ikke lovlig. Det er ikke alltid like lett når kommunen og staten har ulik praksis, sier Cecilie Elisabeth Schjatvet og viser til at Oslo kommune ryddet en leir etter 48 timers varsel, mens Statsbygg går rettens vei.

 

Andre saker fra dittOslo:

Valgfunksjonærene avgjør om du får stemme på OL i ditt eget nabolag

- Det er som å sitte på gutterommet, bare at man ikke slipper ut

Beslagla over hundre slanger i Oslo

- Hvor er du, Margrethe?

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...