Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Færre journalister, flere helsearbeidere

Foto: Illustrasjonsfoto

Årets opptak til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) gjennom Samordna opptak viser at unge strømmer til helse- og omsorgsyrkene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.07.2014 kl 10:43

OSLO: - Vi har stort behov for økt arbeidskraft og kompetanse innenfor disse områdene, så den sterke søkningen er svært gledelig, sier rektor Kari Toverud Jensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

For mens helsefag tidligere har fått spalteplass i mediene på grunn av lav lønn og skjev kjønnsdeling, er det i år vinneren i forbindelse med studieopptak. Viktig i en urolig verden, mener rektoren.

- Når man våkner opp til et nyhetsbilde som en nok en gang forteller om en urolig verden, er det godt å se at kommende studenter ønsker seg inn i yrker som handler om å være tilstede for andre mennesker, sier Toverud Jensen.

LES OGSÅ: Skolebyråd vil straffe fravær med å ta barnetrygden

Høyere enn i fjor

Tilnærmet alle helsefagene ved HiOA har høyere poenggrenser i årets hovedopptak sammenlignet med i fjor. HiOA har sendt ut over 2.800 tilbud om studieplass innenfor helseutdanningene.

Sykepleierutdanningene ved HiOAs studiesteder i Oslo, på Kjeller og i Sandvika har høyere poenggrenser enn tidligere, og alle tre har en solid økning i antall søkere til sykepleie. Det er første gang høgskolen har poenggrense over 50 på en av sykepleierutdanningene.

LES OGSÅ: Gründer Mathias (14) lagde sin egen arbeidsplass med vogn, pølser og grill

Ambulansefag er populært

HiOA utdanner til yrker innenfor et bredt spekter av helse- og omsorgsfaglige utdanninger. Den nystartede bachelorutdanningen i prehospitalt arbeid (paramedic) utmerker seg med en enorm interesse fra søkerne. Nedre poenggrense i ordinær kvote er 53.4 poeng, og det var 14,9 førstevalgssøkere til hver studieplass.

- Ved å opprette et bachelorstudium i paramedic bidrar HiOA til å øke kompetansen i ambulansetjenestene. Flere liv vil reddes fordi pasientene får raskere medisinsk behandling og vurderingskompetansen i tjenesten øker, sier Kari Toverud Jensen.

- Norge har satset sterkt på utvikling og styrking av helse- og omsorgssektoren de siste 30 årene. Ved HiOA knytter vi utdanning, forskning og arbeidsliv sammen. Det nye studiet i paramedic viser hvordan vi stadig har behov for å utvikle kompetansen innenfor ulike helse- og omsorgsyrker, sier Toverud Jensen.

#OSLOJOBB: BEGRAVELSESAGENT: Med døden som spesialfelt

«Noe med media»

Tidligere års mest populære fag har vært blant annet journalistikk og media. I år er det imidlertid lavere poenggrense for å komme inn på både journalistikkstudiet og fotojournalistikk. Mens man på bachelorstudiet i journalistikk måtte ha en poenggrense på 58,7 i 2013, har den sunket til 56 i 2014. Tilsvarende for fotojournalistikk er 73,1 og 61,3

Å skulle jobbe med «noe med media» har i åresvis vært populært blant dessertgenerasjonen, men nå kan det se ut til at denne trenden altså er dalende. Det er kun bachelorstudiet i medier og kommunikasjon som har litt høyere poeng i 2014 enn i 2013, med henholdsvis 51,3 og 51,2.

Tilsvarende tall for årsstudiet i samme fag er 54,3 og 57,5, altså en betydelig nedgang.

Likevel er fotojournalistikk det vanskeligste studie å komme inn på, tett fulgt av årsstudium for økonomi og ledelse, hvor det er inntakskrav på 60,9 poeng.

#OSLOJOBB: NRKS ANKERMANN: - Bare bra å være nervøs under livesendinger

Yrkeslærer for alle

Aller enklest er det å komme inn på de ulike yrkeslærerutdanningene, hvor alle som har søkt har blitt tilbudt plass.

Det samme gjelder for bachelor i ingeniørfag innen energi og miljø.

Se alle tallene på Høgskolen i Oslo og Akershus' hjemmesider her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...