Nordre Aker Budstikke

Færre søker idrettsfag, men NIH er fortsatt på topp

Blant idrettsinteressert ungdom søker fortsatt flest til NIH. Foto: NIH

Den nye lærerutdanningen er den store vinneren, og NIH befester sin stilling som den mest populære idretts-høgskolen i landet. Men søkningen til de fleste idrettsstudier går ned.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2021 kl 11:07

KRINGSJÅ: Det viser de siste opptakstallene fra Samordna opptak, som ble offentliggjort fredag.

– Selv om Norges idrettshøgskole har tre av de mest populære studiene innenfor idrettsfeltet, må vi se nærmere på tallene og hva vi bør gjøre for å motvirke en nedadgående trend, sier NIHs studiesjef, Anja Rynning Veum i en pressemelding.

Vil bli lærere

Den nye, 5-årige faglærerutdanningen – «lærerutdanning i praktiske og estetiske fag» – som NIH starter opp fra høsten, har den absolutt største økningen av førstevalgsøkere, om man sammenlikner med den 3-årige varianten NIH har tilbudt hittil. 221 søkere vil aller helst hit, en økning på 10 prosent fra i fjor. Tilsvarende faglærerutdanninger ellers i landet – fortsatt treårige – må notere en nedgang på 13 prosent, ifølge NIH.

– Nyhetens interesse veier nok tungt her. Samtidig kan det vise at vi har truffet et behov hos folk som gjerne vil ha en grundig lærerutdanning, sier Rynning Veum.

Ellers på NIH er det bare økning i søkertallene på master i idrettsfysioterapi (som bare tar inn studenter annethvert år), master i idrettsvitenskap, studieretning kultur og samfunn og på direkteopptaket på 2. år av bachelor i trenerrollen og idrettspsykologi. Økningen er på henholdsvis 32, 12 og 11 prosent.

3 på topp 5

Resten av studiene på NIH har fått færre søkere i år enn i fjor, akkurat som de andre idrettsrelaterte studiene på andre høgskoler og universitet. Totalt på grunnstudier er det en nedgang på vel 12 prosent i førstevalgsøkere. Idrettsstudiene ellers i landet har mistet vel 10 prosent av søkerne.

Samtidig har NIH fortsatt tre av de fem mest populære idrettsstudiene i landet. Ifølge foreløpige tall fra Samordna opptak ligger frilufts-årsstudiet i Volda på topp, med sju søkere til hver av de 15 studieplassene der, mens 2., 3. og 5. plass fylles av bachelor-utdanninger på NIH (med førstevalgssøkere pr. studieplass):

  • 6,23 – Trenerrollen og idrettspsykologi
  • 5,17 – Sport Management
  • 4,49 – Trening, helse og prestasjon

Totalt har NIH 1106 førstevalgsøkere til 240 grunn-studieplasser, noe som tilsvarer 4,61 søkere pr. plass.

Færre søker idrettsfag

NIHs studiesjef Anja Rynning Veum. Foto: Privat

– Vi skal glede oss over at halvparten av NIHs bachelor-studier er så populære, at NIH fortsatt er Norges mest ettertraktede studiested innen idrettsfag. Samtidig må vi se nøyere på hvorfor søkningen totalt går så mye ned, sier studiesjefen.

Veum påpeker at konkurransen fra andre læresteder har økt og at mange av dem markedsfører seg hardt. Likevel tror hun ikke det forklarer så mye – fordi søkningen også til deres idrettsfag har gått ned.

– Noe av svaret kan ligge i usikkerheten koronapandemien har skapt. Kanskje sikter flere seg inn på studier de mener garanterer jobb. For alle 18-19-åringer – og foreldrene deres – er det slett ikke så opplagt at idrettskompetanse er ettertraktet i arbeidslivet. Vi må nok bli enda flinkere til å løfte frem betydningen av idrettskompetanse, at arbeidslivet trenger ansatte som skjønner betydningen av et fysisk aktivt samfunn. Og hvordan kvalitetene ved et studium på NIH åpner svært mange dører videre.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...