Nordre Aker Budstikke

Feirer 90 år på Ullevål med kjempekonsert

Simon (lengst fremme) og Erlend er to av musikantene i hovedkorpset på Ullevål. Her øves det i gymsalen til jubileumskonsert. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Lørdag 14. april: 95 musikanter, et lokalt kor, skuespiller Marit Adeleide Andreassen, talentprisvinner Guro Kverndokk, et helt «nytt» veterankorps og programleder Solveig Kloppen feirer Ullevål skoles musikkorps' 90-årsjubileum.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2018 kl 15:20

ULLEVÅL: – 90 år, det er virkelig en milepæl.

Dirigent for hovedkorpset gjennom ni år, Olav Raanaas Moen, har satt sammen programmet som skal fremføres i Kulturkirken Jakob på Grünerløkka lørdag 14. april klokken 17.

(Fortsetter under plakaten)

Slik ser forsiden av programmet for jubileumskonserten ut.

Trolig blir dette den største enkeltproduksjonen i korpsets 90 år lange historie, ifølge dirigenten. Skjønt, full overskt over det er det kanskje ingen som har. Programmet på lørdag spenner i alle fall vidt:

– Klassisk, originalskrevet korpsmusikk, musikaler, sakralmusikk og poplåter, oppsummerer Moen.


– Det blir en bra miks, i et stort og variert program!

Dirigent Olav Raanaas Moen har full kontroll på øvingen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ledes av Solveig Kloppen

I tillegg til sine egne 95 musikanter – fra de aller minste til de eldre og mer rutinerte – stiller et stødig lag med lokale bidragsytere.

Korpsmamma Solveig Kloppen, kjent som programleder fra TV2, skal lose publikum gjennom forestillingen.

– Korps er å få venner som er fire år eldre, sove på luftmadrass i en gymsal, få kornetten til å skinne og å trøste en aspirant som har gnagsår på hælen. Det er vaffelsalg og dugnadshelger, sure toner og vakker musikk. Korps er å skape noe sammen, på tvers av både alder og kjønn. Hvordan kan man ikke elske korps? uttaler Kloppen i konsertprogrammet.


Korpset øver i gymsalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Oppretter veterankorps

Skuespiller Marit Adeleide Andreassen og vinner av Nordre Akers talentpris i 2016, Guro Kverndokk, skal begge være solister med korpset, blant annet under «Andrew Lloyd Webber: A Concert Celebration».

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Et nimannskor, sammensatt av sangere fra Abelkoret og Rikshospitalets kor bidrar også. Og for anledningen har Ullevål fått sitt eget veterankorps, bestående av tidligere medlemmer fra skolekorpset.

– Det er de som gikk ut i fjor, sammen med tidligere musikanter tilbake til 1980-tallet, og noen foreldre. Det tror jeg blir veldig moro, sier Moen.


Veterankorpset vil bestå av et sted mellom 20 og 50 personer, og møtes til sin første øving på fredag.

– Vi skal blant annet spille Ullevålguttenes marsj, som ble skrevet til skolekorpset mens det fortsatt var et rent guttekorps.

Det var først i 1958 at jentene fikk marsjere inn i skolekorpset på Ullevål, og jentene kan med det markere et aldri så lite 60-årsjubileum – samtidig som korpset runder 90.

– Blir dette bare en engangshendelse, eller våkner et nytt Ullevål veterankorps til live med denne konserten?

– Det blir nok bare med dette. Noen kommer langveisfra for å være med, sier Moen.

Trommer med fart

Tre av korpsets trommeslagere, Erlend, Hallvard og Simon, som har henholdsvis to, tre og fem års korpserfaring, gleder seg til konserten.

Trommeslagerne Erlend (t.v.), Hallvard og Simon. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi har øvd siden etter nyttår, forklarer Erlend.

De tre er fornøyd med jubileumsprogrammet, og er glad for variasjonen i musikksjangere.

– Det er morsommere å spille tromme på sangene som går raskt, enn de som er litt saktere, sier Hallvard, og nevner Kinetic Dances (Randall D. Standridge), og Concert Celebration som to av favorittene.

Ingen av guttene har tidligere spilt på en så stor konsert, sett bort fra mesterskapene de har deltatt i. Men de er ikke så veldig nervøse før helgens jubileumsfeiring.

– Det blir nok ikke så veldig annerledes. Alt i alt tror jeg det blir ganske likt som andre opptredener vi har hatt, sier Simon.

– Men hvorfor har dere valgt å bli trommiser?

– Det er det morsomste instrumentet. Dessuten er det veldig bra å spille tromme, for da kan man gjøre veldig mange ting, som å spille i band, orkester og i korps, sier Hallvard.

Ullevål skoles musikkorps anno 2018. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Korpset i lokalmiljøet

Ullevål skoles musikkorps ble stiftet 30. april 1928, først som Ullevål skoles guttemusikkorps. Fra 1958 kom også jentene med. I dag har korpset 95 medlemmer mellom 8 og 18 år, og rekrutterer fra Berg og Ullevål skoler.

Korpset har en viktig rolle i lokalmiljøet i og rundt Ullevål hageby. Spesielt på 17. mai skaper korpset stemning gjennom hele dagen, og det blir vel ikke skikkelig julestemning ved julegrantenningen på Damplass hvis ikke korpset spiller?

– Korpset er en stor og viktig organisasjon i nærmiljøet. Vi har mange morsomme aktiviteter gjennom året, som starter med nyttårskonserten. Så er det sommerkonsert, og utenlandsreiser. I år går jubileumsturen til Tallin, forteller Lise Vivienne Løseth, styremedlem og leder for jubileumskomiteen.

– Hva betyr korpset for lokalmiljøet?

– Først og fremst er det en trygg og god fritidsaktivitet for barn og unge. Men også for foreldrene skaper korpset et samhold. Som for eksempel i forbindelse med loppemarkedet. Mange forbinder dugnadsaktivitet med ork, men loppemarkedet har blitt en møteplass, der foreldrene står i kø for å bidra, sier Moen.

LES OGSÅ: Her er oversikten over alle vårens loppemarkeder!

Billetter til lørdagens konsert kan kjøpes i døra, eller på forhånd via Vipps til 10295. Pris er 50 kroner per person, eller 200 for en familie. Og det er flere muligheter til å se Ullevål skoles musikkkorps i aksjon. Lørdag 28. april arrangerer Norges Musikkorpsforbund Øst (NMF) stor jubileumsmarkering på Karl Johans gate, i anledning av at 2018 er Musikkorpsenes år, og at NMF har 100-årsjubileum. Og 17. mai kan du selvfølgelig se og høre korpset både sent og tidlig i Ullevål hageby og i Oslo sentrum.

Korpset i 1938. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Fakta: Ullevål skoles musikkorps

Historie

  • 1927: Allerede i februar 1927 nedsatte styret i Ullevål Havebys Vel en komite for å opprette et guttekorps.
  • 1928: Ullevål skoles musikkorps ble stiftet 30. april 1928, to år etter at skolen sto ferdig. Hans Asbjørnsen var leder i korpset i 14 år. Ved oppstart meldte 58 gutter seg, og 30 av dem fikk være de første musikantene.
  • 1929: 17. mai 1929 opptrådte korpset for første gang. Guttene hadde hvite luer med blanke skygger, og matrosdress.
  • 1930-tallet: I 1931 ble aktiviteten utvidet til to øvelser i uken, og i 1932 ble Ullevål Ungdomskorps stiftet, med støtte fra skolekorpset. Ungdomskorpset ble nedlagt etter noen år. Til tiårsjubilet fikk de da 48 musikantene nye, hvite uniformer med blått magebelte.
  • 1940-tallet: Under krigen ble aktiviteten i korpset innstilt. Fra 1942 ble øvelsene gjenopptatt, men ble avsluttet etter et års tid. Etter freden i 1945 ble driften av korpset tatt opp igjen med 35-40 gutter. Den første offisielle opptreden etter krigen var 17. mai 1947.
  • 1950-tallet: 25-årsjubileet i 1953 ble feiret med tur til Gøteborg og deltakelse på landsstevnet i Gjøvik. I 1958, etter 30-årsjubileet, ble det på høsten vedtatt at jenter skulle få bli med i korpset.
  • 1968: 40-årsjubileet ble markert med at korpset var arrangør av kretsdelsstevnet i mai på Universitetet på Blindern.
  • 1971: Full utskiftning av alle uniformer.

Kilde: Jubileumskomiteen

Korpset anno 1960. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Korpset i 1982. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ:

Idrettspresidenten om topping: Kan ikke se på 12-åringer om de er fremtidige OL-deltakere

Lily (14) og Ashti (13) var med på en annerledes dugnad

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...