Nordre Aker Budstikke

– Fem dager av ferien er jo ingenting

SPAGHETTiTÅRN: Stortingspolitiker og sommerskolelærer Kristin Vinje, måler spaghettitårnet til Stian Aasen Skryten, Mona Ali og Egil. Oppgaven er en god blanding av realfag og bli kjent-aktivitet på Sommerskolens første dag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mona, Stian, Egil og 18.000 andre elever kommer til å bruke en uke av skoleferien sin på skolen. Mandag gikk startskuddet for årets sommerskole i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2015 kl 14:34

NYDALEN: På ti år har interessen for Sommerskolen eksplodert. 3000 elever deltok det første året. Denne sommeren vil 18.000 elever fra førsteklasse på grunnskolen, til avgangselever på videregående bruke ellers late sommerdager til å lære litt ekstra.

– En god mulighet til å friske opp hukommelsen, sier Mona Ali (19).

Til vanlig er hun elev på helsefagarbeider-linja på Kuben vgs., men den første ferieuka bruker hun på å repetere matematikk på Nydalen vgs.

Få siste nytt rett i Nyhetsfeeden din! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Stor bredde, men fysisk aktivitet for alle

Sommerskolen går i ukene 26, 27, 32 og 33. Kursene tar utgangspunkt i fagene norsk, matematikk, naturfag, engelsk, fremmedspråk, IKT eller yrkesfag. De spenner i innhold fra svømming og turer i naturen, til mer tradisjonell undervisning. På videregåendenivå tilbys det også eksamensrettede kurs og mulighet for å forbedre karakterer.


Felles for alle kursene er at de har en time med fysisk aktivitet hver dag. Gruppene er satt sammen med elever fra hele byen, og derfor er det viktig med sosialt samvær og å bli kjent.

Hvem kan bygge det høyeste tårnet av spaghetti og marshmellows? Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Er du ung, hjemme i sommer og mangler en feriplan? Da må du sjekke dette!

Matematikk er populært

– Vi ser på interessen at matematikk er et av de mest populære fagene våre, sier rektor for sommerskolen, Kirsten Riise, til Aftenposten.

Tre av dem som har valgt å bruke en sommeruke på matematikk, er Mona Ali, Stian Aasen Skryten (18) og Egil (17).


– Jeg skal gå påbygning neste år, og har ikke hatt matte hele dette året. Derfor er jeg her for å friske opp kunnskapene mine, sier Mona.

Selv om over 20 prosent av elevene i Osloskolen har meldt seg på Sommerskolen i år, har de tre videregåendeelevene opplevd undring blant venner når de forteller at de vil ha en ekstra skoleuke.

– Når jeg sier at det er valgfritt spør de «hvorfor gidder du det?» sier Mona.

– Det første spørsmålet jeg får når jeg sier jeg skal på Sommerskolen, er «hva strøk du i?» De tror vi må ta opp fag, men vi er her frivillig. Jeg har ikke planer før slutten av ferien, og så synes jeg matte er interessant. Derfor ville jeg bruke en uke på dette, sier Stian.

– Og fem dager av ferien, det et jo ingenting! sier Mona.


Hun legger til at det dessuten er gøy å være på en annen skole enn den hun går på til vanlig.

– Og så blir man kjent med mange nye mennesker.

LES OGSÅ: Sjekk denne gaven til deg! Tusenvis av historiske bilder er nå gratis tilgjengelig!

Krevende og lærerikt

Verken Mona er Stian har vært med på Sommeskolen tidligere. Egil, som går på Ulsrud vgs. til vanlig, deltok imidlertid sommeren før han begynte på videregående.

– Kurset var «tjuvstart» med matte på studiespesialisering. Det var mer arbeid enn jeg hadde ventet, men veldig lærerikt, forteller han.


LES OGSÅ: Niendeklassing debuterte på A-laget da Lyn «snudde» på Bislett

FRA TINGET TIL KLASSEROMMET: Kristin Vinje sitter til daglig på Stortinget, men som kjemiker med brennende realfagsengasjement, og lang sommerferie, er en uke på Sommerskolen perfekt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Stortingspolitiker tar sommerjobb

De ansatte i Sommerskolen er lærere, studenter fra universiteter og høgskoler og elever i videregående skole. Mattelæreren vi treffer på Nydalen er stortingspolitiker Kristin Vinje fra Korsvoll. Hun debuterte som sommerskolelærer i fjor.

– Sommerferien fra Stortinget er lang, så i fjor søkte jeg sommerjobb på Sommerskolen, og fikk jobben! sier Vinje.

LES OGSÅ: Politisk jente-homeparty hos Kristin Vinje

Hun har doktorgrad i kjemi, undervisningserfaring fra Blindern, og jobbet som lærer da hun studerte.

– Jeg brenner for realfag, og får veldig mye ut av å jobbe i Sommerskolen. Jeg sitter i utdanningskomiteen på Stortinget, og får her førstehåndskunnskap om hvordan Oslo legger opp Sommerskolen til sine elever. Jeg kjente jo til det fra da jeg var finansbyråd i Oslo, men her får jeg se det i praksis.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...